Arama

Semiz Otu ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 16 Kasım 2012 Gösterim: 8.693 Cevap: 5
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
27 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Şifalı Bitkiler - Semizotu

Sponsorlu Bağlantılar
semizotu

Semizotu Bitkisi: Semizotu, yaprakları salata olarak ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. C vitamini ile demir bakımından zengin bir besindir. Ayrıca, bol miktarda Omega�3 yağ asidi içerir.

Semizotunun Faydaları: Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kanı temizler. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir. Dalak şikâyetlerini azaltır. Kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı etkisi özellikle iç kanamaları durdurmakta faydalıdır. İdrar yanmasını giderir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Bronşları açarak bronşite iyi gelir. Kandaki şeker oaranını düşürür. Ayrıca, solucanları dökmeye de yardımcı olur.

Semizotu Nasıl Kullanılır? Semizotu genellikle etli yemeği, böreği ya da salatası yapılarak tüketilir. Ayrıca, yoğurt ile birlikte de farklı bir lezzet oluşturur. Tıbbi amaçla; Lapa haline getirilip başa konursa baş ağrısını keser, yanık ve apselere konursa iyileşmesini kolaylaştırır.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 1 Aralık 2008 21:21
Damla_Tanesi - avatarı
Damla_Tanesi
Ziyaretçi
15 Aralık 2008       Mesaj #2
Damla_Tanesi - avatarı
Ziyaretçi
Semiz otu gerçekten faydalıdır fakat demir içerdiği için yoğurtla yenilmemesi gerekir çünki yoğurtta bulunan kalsiyum,semizotundaki demiri nötr hale getirdiğinden semizotunun içindeki demir vücut tarafından alınamaz. teşekkürler.
Sponsorlu Bağlantılar
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
10 Ocak 2009       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Semizotu

800px Portulaca oleracea stems

Semizotu Semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın bir çok bölgelerinde bulunmaktadır.
Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır[1].


Yiyecek olarak kullanımı


Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa'da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara konur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır.
Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir. Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısiyle kullanılır.


800px Semizotuİçeriği


Büyük oranda Omega-3 içeren semizotunun 100 gramında şunlar yer alır:
Enerji değeri 42 kJ
Karbonhidrat 1 gram
Protein 1 gram
Yağ 0,2 gram
C Vitamini 20 mg
Karoten 1,70 mg
Vitamin B1 0,06 mg
Vitamin B2 0,04 mg
Kalsiyum 130 mg
Demir 3 mg


Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Portulacaceae
Cins: Portulaca
Tür: '''''P. oleracea'''''
Kültür Grubu Portulaca oleracea
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
2 Ağustos 2009       Mesaj #4
nünü - avatarı
Ziyaretçi
SEMİZ OTU

semizotu


Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır:
32 kalori;
2 gr. protein;
3,8 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,4 gr. yağ;
1,4 gr. lif:
4 mgr. fosfor;
40 mgr. kalsiyum;
0,2 mgr. demir;
80 mgr. sodyum;
45 mgr. potasyum;
180 IU A vitamini;
0,04 mgr. B1 vitamini;
0,03 mgr. B2 vitamini;
0,03 mgr. B6 vitamini ve
8 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Eylül 2012       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Semizotu
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Portulaca oleracea flower

İkiçeneklilerin semizotugiller familyasından, bir yıllık, otsu bitki (Portulaca oleracea, P. sativa). Bağ ve bahçelerde yabanî olarak bol miktarda rastlanır. Az miktarda kültürü de yapılır. Gövdesi sürünücü, yaprakları etli ve yuvarlakça, çiçekleri küçük ve sarı renklidir. Tohumdan yetiştirilebilir. Yeşil sapları ve yaprakları C vitaminince zengindir; pişirilerek ya da (salataya katılarak) çiğ olarak yenir.
Sen sadece aynasin...
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
16 Kasım 2012       Mesaj #6
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Semizotu
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Semizotu

APG III sistemi
Alem: Plantae (Bitkiler)
Klad Angiosperms
(Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots
(İki çenekliler)
Klad Core eudicots
Takım: Caryophyllales
Familya: Portulacaceae
Cins: Portulaca
Tür: P. oleracea
İkili adı
Portulaca oleracea
L.
Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Semizotu ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Semizotu ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Semizotu (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır[1].

Benzer Konular

18 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
3 Şubat 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Mart 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular