Arama

Kibrit Otu ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 17 Kasım 2012 Gösterim: 4.736 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kibrit Otu ve Faydaları
Kibrit Otu (Lycopodium clavatum):
Ortalama 1 metreye kadar boylanabilen, çiçeksiz, otsu bir bitkidir. Sabit yağ, müsilaj, elma ve limon asitleri, şekerler ve çeşitli alkaloitler içerir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kibrit Otunun Faydaları
  • İdrar söktürücüdür.
  • Toz haline getirilen sporları yaraları kurutmakta etkilidir.
  • Bebek pişiklerini iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Bağırsak spazmlarını çözücü etkilere sahiptir.
  • Mesane iltihaplarını giderir.turkeyarena.com
  • Romatizma ve gut şikayetlerine karşı faydalıdır.
  • Kanama durdurucu etkileri ile gerek yaralanmalarda gerekse burun kanamalarında kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
Kibrit Otu Nasıl Kullanılır? Kibrit otunun başakları kurutulduktan sonra sporları toz haline getirilerek kullanılır. Bitkinin kendisi zehirli olduğu için, sadece bitkinin zehir içermeyen sporları kullanılmalıdır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Ekim 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kibrit Otu
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Eğreltilerin kibritotugiller familyasından küçük bir bitki (Lycopodium clavatum). Kurtpençesi ve kurtayağı da denir. sapları örtecek biçimde dizilmiş, küçük ve sıktır. Sporları dalların ucunda kozalak gibi toplanmış yaprakların üzerinde bulunur. Eczacılık ve fişekçilikte kullanılan kibritotu tozu bu sporlardan yapılır; ateşlenince birden parlar, ayrıca nemden koruyucu özelliği nedeniyle hapların birbirine yapışmaması için kullanılır.

In science we trust.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
17 Kasım 2012       Mesaj #3
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Kibritotu Familyası: Kibritotları (Lycopodiaceae)

Türkiye’de yetiştiği yerler: Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi.

Çoğunluğu tropiklerde yetişen, geniş bir yayılma alanı gösteren, toprak üstünde sürünen ve çatalsı dallanma gösteren gövdeye sahip eğrelti otları. Memleketimizde dört türü vardır. Daha çok rutubetli yerleri sevdiklerinden, Karadeniz bölgesinde yayılış gösterirler. Tıbbi olarak daha çok lycopodium clavatum türü kullanılır. Kurtpençesi olarak da bilinir.

Bu bitkinin 20-100 cm boyunda, çatalsı dallanan sürünücü bir gövdesi ve yine çatalsı dallanan kökleri vardır. Gövdeleri ve dallar küçük, şeritsi yapraklarla örtülmüştür. Dalların uç kısımlarında başak şeklinde üreme organları, verimli ve verimsiz fertleri bulunur. Verimli fertler ilkbaharda çıkar. Kısa bir süre sonra ölür. Verimsiz fertler ise yazın çıkar.

Kullanıldığı yerler: Kibritotunun toplanıp kurutulan genç sürgünleri ile üreme ve yayılma organı olan sporları kullanılır. Sürgünleri, likopodin, klavatine ve nikotin alkaloitleri ihtiva eder. Bu alkaloitlerin ateş düşürücü etkileri vardır. Halk tıbbında, böbrek taşlarına karşı idrar söktürücü, antispazmodik ve romatizma ağrılarını giderici olarak da kullanılır. Sporlar, başakların silkilmesiyle elde edilir ve bir elekten geçirilerek temizlenir. Bileşiminde % 40-50 sabit yağ, şekerler, mum ve flavonlar vardır. Yaraların tedavisinde, yaraları kurutmak için kullanılır. Uzun süreler, göbek tozu olarak kullanılmıştır. Adsorban özelliği vardır. Hapların kaplanmasında, eczanelerde hapların birbirine yapışmasını önleyici olarak ve havai fişeklerin hazırlanmasında kullanılır.


turkcebilgi.com

Benzer Konular

29 Aralık 2012 / GÜLGECELER Sağlıklı Yaşam
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
6 Haziran 2010 / Misafir Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular