Arama

Döner Kebabı Tarifi

Güncelleme: 14 Eylül 2009 Gösterim: 3.585 Cevap: 0
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2009       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar


Döner kebabı
veya kısaca döner, iç yağla ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildikleri kebap türüdür. Orjinali Koyun Ve Kuzu etinden yapilandir.

150px DC3B6ner kebab slicing


Döner bıçağıyla kesilen döner


180px Iskender kebap


İskender kebap


Tarihçesi

Döner kebabın kökleri 1800 lü yıllara ve bursadaki iskender efendiye dayanmaktadır yavuz iskenderoglu nun sitesinde tarihleriyle ayrıntılı olarak bulabilirsiniz konuyu.bursada 1800 lü yıllarda at arabasında seyyar doner satarmıs adam. oltu kebabı veya diger adıyla caga kebabı tamamen farklı bişeydir burada kullanılan soganla terbiye edilmiş kuzu eti dir ve yatay şişe geçerilerek kuzu çevirme nin kemikleri çıkarılmış sekilde yapılmasıdır, oysa bursa dönerinde kuzunun bel üstü etleri ve süt danasının döş etleri kullanılır.dana döşüde bütün dönerin yüzde onunu geçmez . sivasla dönerin alakası hiç yoktur sivasta döner aydaki türk gibi bişeydir.sivasta kangal köpegı, hamam tellagı yani natır,garson, muhabbet tellalı ve apartman gorevlisinden baska bisey yoktur (istisnalar kaideyi bozmaz)sivastaki koyunlar daglıc cinsidir ve etleri kokar kokan koyun eti donerde kullanılmaz .bilip bilmeden buralara yazı yazmayın beyler. yunanıstanda bile ıskender dedigin zaman hemen donercıyı gosterirler. iskender sivaslı yada erzurumlu degıldir özbe öz osmanlı ve bursalıdır. Ekmek arası döner ilk olarak İstanbul'da 1960'lı yıllarda satılmaya başlamıştır. soslu türk doneri ilk olarak 1971 de almanyada satılmaya baslamıstır diyen zavallı arkadasta ayıklasın kendini. bursada 1800 lerde yaptı adam onu sen daha portakal agacı fidesinde vitamin molekülüyken.memleket reklamı yapacaksınız diye emek veren birşeyler yapan ve tarihe damga vuran insanların emeklerini çalmayın. birde ankara döneri var onuda açıklayalım ankaralılarda havaya girmesin... ankara donerini ilk yapan sahıs kuzu eti bulamamıs ve içanadolu kuzularının cınsınden dolayı etındekı kokuyu gıderememis ve camız etinden şimdilerdede dana etinden doner yapmaktadır, işin sırrı etin terbiyesinde ve trakya kuzusundadır. ankara sivas erzurumda eti yumuşatabilmek için aklına gelen baharatı basarlar içine birde yumurta koyarlar terbiyeye, allah yiyene kolaylık versin yanında damacanayla su taşıman lazım kurutur adamı. anadoluda hiçbir donerin standardı yoktur her donercıde farklı tat alırsın bunun nedeni uydur kaydır taklit doner yapmaya calısmaktır.ankara donercılerınde bile menüde iskender vardır sizce neden soruyorum size sayın milletim. asagıdakı donerin yabancı versiyonlarındaki acıklamayı yapan dallama ankara donerı dıye bıseyın varoldugunu ve bir ankara klasigi oldugunu falan zırvalamış bilmesi gereken şu aslında bursada satılan para kazandıran donerı tipik türk mantıgıyla ogrenmeden goz aşınalıgıyla araklayıp yapmaya calısan bır kifayetsizin doneri dizememesini bile bir meziyet sanıp millete anlatma denyoluguna giriştigidir. et doneri bile duzgun dizildiginde eti iyi terbiye edildiginde et parçalanmaz şerit gibi çıkar kesimden . doner parcalanıyorsa yemeyin hemşerim anlayınki ustası çakma, işi bilmiyor. ama bursada iskender yedinmi 30 sen sonrada gitsen en ufak bir lezzet farkı olmaz cunku formulu belli kullanılan et bellidir 1800 lerden beri degişmeyen bir lezzettir Pazarda ıspanağı bile kuzu diye satıyolar neden diye dünüdünüzmü hiç sayın milletim. cevabı bulursanız donerinde neden kuzudan yapıldıgını danadan camızdan doner olmayacagını anlarsınız sanırım. onlardan olsa olsa cakma araklama bir taklit olur ankarada eskiden bursadan geçmiş çinli bir usta vardı sanırım.

Çeşitleri ve hazırlanışı

Döner çeşitli ülkelerde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Kullanılan et cinsinin benzerliği sebebiyle çogu zaman shawarma ve gyros ile karşılaştırılmaktadır, ancak içerik ve tat olarak birbirlerinden oldukça ayrılmaktadırlar. Shawarma pide veya sandviç ekmeğine koyulurken, Yunanistan'da hazırlanan gyros istisnasiz her zaman pide icine koyulur. Türk döneri ise pide, dürüm veya ekmek arasında sunulmaktadır. Shawarma, gyros ve dönerin içine koyulan garnitürler de çok çeşitli olabilmektedir. Gyrosun içine koyulan garnitürler hemen hemen hiç değişmezken (lahana salatası, zaziki sos ve soğan), döner ve shawarmanin içeriği çok çeşitli olabilmektedir. Gerçek Türk dönerine yeşillik (sivribiber, marul veya kıvırcık salata), domates ve soğan (bazı bölgelerde özellikle İstanbul'da patates kızartması ve turşu) koyulurken, bir bir sinsin shawarmanın içine farklı soslar eklenebilmektedir. Ankara yaprak döneri ise turşusuz ve patatessiz sunulur. Sadece etin lezzetiyle en kaliteli ve has döner olma özelliği taşır. Ancak yurtdışında bu haliyle başarılı olamasa da Ankaralılar onu çok severler. Türk döneri iki cesit yapılır: birincisinde etlerin arasi kıyma ile doldurularak kesildiğinde uzun ince şeritler elde edilir bu genellikle İskender kabapta kullanılan halidir, diğeri ise Ankara'da yapılan yaprak döneridir ki bu dönerde araya bir sey konulmadığı için etler kesilince ufak parcalar haline gelir.

Dünyanın en büyük döneri

Dünyanın en büyük döneri 2 ton 698 kilogramla Bursa Melike Döner'in yaptığı dönerdir. Bu dönerle Guinness Rekorla Kitabı'na girmiştir. 6 Kasım 2005 yılında yapılan dönerde kuzu eti kullanılmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:

Benzer Konular

12 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular
14 Eylül 2009 / The Unique Taslak Konular
9 Haziran 2010 / Breath Taslak Konular
21 Ağustos 2010 / Daisy-BT Taslak Konular
14 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular