Arama

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Güncelleme: 25 Aralık 2017 Gösterim: 34.298 Cevap: 8
recruit87 - avatarı
recruit87
Ziyaretçi
8 Haziran 2007       Mesaj #1
recruit87 - avatarı
Ziyaretçi
Erkek tipi saç dökülmesi saçta androjenlerin etkilerine karşı kalıtsal bir duyarlılık nedeniyle oluşur. İnsanlardaki, özellikle erkeklerdeki saç dökülmelerinin %95 gibi büyük bir bölümünü oluşturur.
Beyaz ırkta diğer ırklara göre daha fazla görülmektedir. Tüm erkeklerin üçte ikisinde klinik olarak gözlenen bir erkek tipi saç dökülmesi olduğu varsayılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Erkek tipi saç dökülmesi klinik olarak ilerleyen yaşla birlikte giderek artan bir seyir gösterir. 20 yaştan sonra başlayan alın-saç çizgisinin giderek önden arkaya doğru ilerlediği ve açılma alanlarında dağınık, seyrek saçlar bulunduğu görülür. Saç foliküllerinin ilerleyen biçimde minyatürleşmesi sonucunda kafa derisinde gözle görülür saç dökülmesi ortaya çıkar.

Saçlı deride testosteronun dihidrotestosterona dönüşümündeki hızlanma ve dihidrotestosteron miktarının artışı normal saç kıllarının, büyümeyen cılız vellüs tipi kıllara dönüşümünü sağlar.
Testosteronun dihidrotestosterona dönüşümünü
Ad:  erkek ve saç.jpg
Gösterim: 3501
Boyut:  54.1 KB
sağlayan enzim redüktaz enzimi olup, muhtemelen erkek tipi saç dökülmesinden birincil olarak sorumludur.
Günümüzde erkeklerin en önemli kozmetik problemi olan erkek tipi saç dökülmesi nin önlenmesi veya giderilmesi ile ilgili araştırmalar insanlık tarihi kadar eskidir. Piyasada yüzlerce bitki ve yosun ekstrelerinden hazırlanan çeşitli losyon, şampuan ve haricen kullanılan karışımların yaygın olarak kullanıldığı erkek tipi saç dökülmelerinde etkinliği bilimsel olarak gösterilebilmiş sadece iki preparat mevcuttur.
Bunlardan ilki antihipertansif bir ilaç olan minoxidilin %2 ve %5'lik solüsyon şeklindeki formları erkek tipi saç dökülmelerinde kullanılabilir. Etki mekanizması kesin olarak bilinmemekle birlikte saçlı derideki kan akımını arttırarak saç gelişimini sağladığı ileri sürülmektedir. Erkek ve kadın hastalarda da kullanılabilen minoxidil, topikal formlarda oldukça güvenli bir ilaçtır. Nadiren görülen kan basıncı düşmesi, saçlı deride irritasyon, kızarıklık, yanma, kaşıntı ve kuruluk istenmeyen yan etkileri arasındadır.
Son yıllarda geliştirilen ve erkek tipi saç dökülmelerinde oldukça etkili olduğu bildirilen bir diğer ajan ise finasterid etken maddeli ağız yoluyla alınan bir ilaçtır.
Tip II -redüktaz enzimini inhibe ederek, testosteronun dihidrotestosterona dönüşmesini engelleyerek serum ve saçlı derideki dihidrotestosteron düzeyini azaltır. Günlük 1 mg. dozda finasterid'in 2 yıldan uzun süren klinik çalışmalarda saç dökülmesini durdurduğu veya yavaşlattığı ve saç büyümesini arttırdığı gözlenmiştir.
Tedaviye başlandıktan itibaren 3. ayda iyileşmenin gözlendiği ilaç tedavisi sırasında yapılan çalışmalarda ciddi bir yan etki oluşmadığı bildirilmektedir.
Tedavi sırasında %1-2 oranında ortaya çıkabilecek cinsel isteksizlik, erektil disfonksiyon ve ejekülat volumünün azalması dışında yan etki gözlenmemekte ve istenmeyen tüm etkilerin geri dönüşümlü olduğu vurgulanmaktadır.
Finasterid gebe ve gebe olma olasılığı olan kadınlarda kontrendikedir. Ayrıca yapılan çalışmalar finasteridin erkek tipi saç dökülmesi olan postmenapozal kadınlarda etkisiz olduğunu göstermiştir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 11 Temmuz 2016 21:21 Sebep: Sayfa düzeni,foruma uygun resim eki.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
5 Haziran 2008       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Saçların dökülmesi insan sağlığı açısından bir problem teşkil etmez ama psikoljik nedenlerden dolayı saçlar insan hayatında büyük önem arz etmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Alopesi Nedir?

Ad:  alopesi.jpg
Gösterim: 3308
Boyut:  47.7 KB

Saçların kısmen veya tamamen dökülmesi.
Saçla kaplı bir başta yaklaşık 100.000 adet saç teli mevcuttur. Bir saç telinin ortalama ömrü 2-7 yıl arasında değişir. Bu süre sonunda saç kökünden yeni bir saç teli çıkmaya başlar ve eski saç teli dökülür. Günde 25 - 100 çivarında saç teli kaybı doğaldır. Bu saç dökülmesi çıkaçak saçlarla dengelenecektir. Saçlarınızı korumaya devam etmeniz yeterli.

Kellik Sorunu


Kelliğe yol açan temel faktör
İsrailli bilim adamları, kelliğe yol açan temel faktörü belirledi. Journal of Investigative Dermatology dergisine göre, İsrail Teknoloji Enstitüsü bilim adamları, gelecekte uygulanabilecek bir terapiyle, vücudun savunma sistemini harekete geçirerek saç dökülmesini önleyebileceklerini açıkladı. Kafa derisinde bir veya daha fazla küçük yuvarlak ve yumuşak kelliklerin meydana gelmesiyle başlayan hastalığa etkili bir tedavi uygulanamadığı ve hastalığın vücuttaki bütün kılların yok olmasına neden olduğu belirtiliyor. Hastalığın, vücuttaki beyaz hücrelerin, deride saç büyümesini sağlayan hücrelerin bulunduğu küçük keseciklere saldırmasıyla başladığı biliniyor.
Araştırmacılar, insandan aldıkları hastalıklı deri parçasını, bağışıklık sistemi yok edilmiş farelere aşıladı. Bu şekilde farelerin bağışıklık sisteminin dokuyu reddetmesi önlendi ve hastalıklı deride tekrar saç büyümesinin başladığı gözlendi.
Daha sonra insan T hücrelerini, saça renk veren hücrelerden alınan protein parçalarıyla karıştırarak farelere enjekte eden uzmanlar, hastalıklı deride saç dökülmesinin tekrar başladığını saptadı.

Bilim adamları, protein parçalarının antijen gibi davranarak bağışıklık sistemini saldırıya geçirdiğini düşünüyor. Şimdiye kadar sadece steroitle tedavi yoluna gidilen hastalığın tamamen iyileştirilemediğini belirten uzmanlar, steroitin yan etkisinin de bulunduğuna işaret ediyor.

Saç dökülmesi herkesin sorunu


Kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 50'si yaşamlarının bir bölümünde saç dökülmesi sorunu yaşıyorlar.

Ankara Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cengizhan Erdem, kadın ve erkeklerde saç dökülmelerinin en sık rastlanan nedeninin, androjen (erkeklik) hormonları, yaş ve genetik özellikler sonucu ortaya çıkan (Androgenetik) saç dökülmeleri olduğuna dikkati çekti.
"Kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 50'si, yaşamlarının bir bölümünde bu tür saç dökülmesi ile karşı karşıya kalırlar" diyen Prof. Dr. Cengizhan Erdem, 40-50 yaşları arasında her 10 erkekten 4'ünde belirgin bir saç kaybı bulunduğunu, androgenetik saç dökülmesinin 10'lu, 20'li ya da 30'lu yaşlarda da başlayabildiğini kaydetti.
Kadınlarda ve erkeklerde saç kaybının farklı şekillerde ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Erdem, erkeklerde alın köşeleri ve tepe bölgelerinde saç dökülmesi görülürken, kadınlarda tepe bölgesinde kısmi bir saç dökülmesi ile karşılaşıldığını belirtti.

Saç dökülmesinin tedavisi


Prof. Dr. Erdem, erkeklerde saç dökülmesinin tedavisinde çeşitli losyonlar, ilaçlar kullanıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Kullandığımız ilaçlar, saç dökülmesini yavaşlatarak hastaların önemli bölümünde saçların gürleşmesine yol açmaktadır. İlaçlar, kıl köklerinde aktif erkeklik hormonu oluşumunu engellemektedir. Kadınlardaki saç dökülmesinde de bir solüsyon kullanılmaktadır."

Türkiye'de çok çeşitli saç tedavi şekilleri uygulandığını vurgulayan Prof. Dr. Erdem, tıbbi olmayan bu yöntemlerin büyük bölümünün para kaybına yol açtığını ve etkili olmadığını söyledi. Prof. Dr. Cengizhan Erdem, saç ekimine de değinerek, özellikle saçlı derinin ön bölümünde saç dökülmesi olan erkek ve kadınların bu yöntemden yararlanabildiğini, saçlı derinin arka bölümündeki sağlıklı kıl köklerinin alınarak saçların dökük olduğu bölgelere ekildiğini bildirdi.

Doğal yöntemlerle saçlarınızı canlandırın


Sıcak Yağ Tedavisi
Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemi zeytinyağı tedavisidir. Saçlarınıza parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tüm saç derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak, iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılan saçlar için çok yararlıdır.

Hintyağı Tedavisi


Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağınız saçlarınızı kaynar suya batırırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.

Zeytinyağı ve Bal Tedavisi


Yarım çay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derisinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin. Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.

Protein Tedavisi


Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygundur. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi) ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınıza bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa sürede canlandığını fark edeceksiniz.

Kakao Yağı Tedavisi


Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.

Mayonez Tedavisi


Kuru saçların en büyük ihtiyacı saç derisinin tıkanmış olmasından dolayı kaynaklanan yağ eksikliğidir. Bu açığı gidermek için mayonez tedavisi uzmanlar tarafından önerilen bir bakım türüdür.
Bir yumurtayı, 1 çorba kaşığı sirkeyi, 2 çorba kaşığı bitkisel yağı, işe koyulmadan hemen önce karıştırarak çırpın. Bu karışımı baş derinize ovarak iyice içirin. Ardından saçlarınızı tarayarak bütün karışımın saçlarınıza eşit yayılmasını sağlayın. 15 dakika böyle bekledikten sonra saçlarınızı yıkayarak durulayın. Bu tedavi baş derisine nem kazandırılmasına yardım eder, kuru saçın yağla beslenmesini sağlar.

Kellik için en eski recete


Bilinen en eski tıp belgesi olan 1862 yılında gün ışığına çıkarılan ve M.Ö 1500`lü yıllarda yazıldığı belirtilen Ebers Papirüsü`nde, saç dökülmesini önlemek için reçete bulunuyor.
Saç dökülmesini önlemek için demir, kırmızı kurşun, soğan, kaymak taşı ve bal karışımında hazırlanan ilacın yutulması ve Güneş Tanrısı`na yakarmak gerektiği yer alıyor.

Saç dökülmesine karşı etkili bir reçete


3-4 hafta boyunca her gün, 1 avuç dolusu ince kıyılmış ısırganotu kökü 8-10 saat boyunca 1-2 litre suda bekletilir, sonra 3-4 avuç ısırganotu yaprağı eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10 dakika boyunca, üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır ve süzülür. Bu suyla kafa derisi ve saçlar 5 dakika boyunca yıkanır ve kafa derisine masaj yapılır.
Ama her yıkamadan önce, kafa derisine, İsveç Şurubu ve ısırganotu tentürü ile dönüşümlü olarak friksiyonlar yapılır. Daha ilk haftada saç dökülmesi durur ve tedavi süresinin sonuna doğru yeni saçlar çıkmaya başlar. Daha sonra bu tedavi 3-4 günde bir uygulanırsa, saç dökülmesi uzun vadede önlenmiş olur ve saçlar, esneklik ve parlaklık kazanarak, sağlıklı bir görünüme de sahip olurlar. Bu tedavi, kepeklenmeye karşı da çok etkilidir.

Son düzenleyen perlina; 11 Temmuz 2016 21:17
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
27 Eylül 2008       Mesaj #3
karayel - avatarı
Ziyaretçi

Aman saçım dökülmesin'e 80 milyon TL harcıyoruz


TÜRKİYE'de yapılan araştırmalara göre, erkeklerin ilk, kadınların ise kilodan sonra ikinci önemli sorunu haline gelen saç dökülmesi, 80 milyon YTL'lik dev bir pazar oluşturdu.

Artık Türkiye'de, saç dökülmesini önlemek için yılda 450 bin serum, 250 bin tablet, 1 milyon adet de dökülme karşıtı şampuan satışı gerçekleşiyor. Talebin yüzde 65'ini erkekler, yüzde 35'ini de kadınlar oluşturuyor.

TÜRKİYE'de her 100 kişiden 58'i, daha 38 yaşına gelmeden saçsız kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu da, genetik yapının yanı sıra, aşırı stres, yetersiz beslenme, doğum kontrol hapları, yanlış diyet, kalitesiz jöle, boya gibi bazı kimyasalların kullanılmasından kaynaklanabiliyor.

Tüm bunlar, erken yaşta saç dökülmesini, sadece erkeklerin değil, kadınların da kilodan sonra ikinci önemli sorunu haline getirdi. Saç dökülmesine karşı geliştirilen ürünlere olan talebin hızla artması 80 milyon YTL'lik bir pazar oluşturdu. Türkiye'de, saç dökülmesini önlemek için 450 bin serum, 250 bin tablet, 1 milyon adet de dökülme karşıtı şampuan satışı gerçekleştiriliyor. Sektörde ürün fiyatları da 20 YTL'den başlayıp, 112 YTL'ye kadar çıkıyor. Talebin yüzde 65'ini erkekler, yüzde 35'ini de kadınlar oluşturuyor.

PROSTAT İLACI SAÇ ÇIKARDI


Bu pazarın oluşmasında, Minodixil adlı tansiyon ilacının ardından Saw Palmetto ve Finansteritte adlı prostat ilaçların yan etki olarak saç çıkartması, etkili oldu. Türkiye'de 30'u aşkın firmanın yerli, yabancı 100'e yakın farklı ürünle rekabet ettiği pazar, ağızdan alınan tablet ve deri yüzeyine uygulanan ampul seklindeki serum ve şampuan gibi ürünler olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Bu ürünler arasında, sadece kozmetik lisansı olanların yanısıra, Sağlık ve Tarım Bakanlığı'ndan ruhsat ve izni olma zorunluluğu olanları da bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat ve satış izni olan ürünler sadece eczanelerde satışı gerçekleştirilirken, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan izni olan ya da kozmetik lisansı bulunan ürünler ise eczanelerin yanı sıra, market, parfümeri, kuaför ve güzellik salonlarında da satılabiliyor. Pazardan gıda takviyesi tabletler yüzde 20, şampuanlar yüzde 53, ampuller ise yüzde 27'lik pay alıyor.

GÜNDE 100 TEL NORMAL


Günde 100 tel saç dökülmesi normal kabul ediliyor. 100 telin üzerindeki dökülmelerde ise saçların kökünden beslenmesi ya da derinin rahatlatılarak, tedavi edilmesi gerekiyor.

Sektörde, saç dökülmesi ile savaşan, saç köklerini güçlendirerek saçlardaki zayıflama ve cansızlığı gideren, saçın uzamasını hızlandıran, saça parlaklık ve canlılık veren, kıl köklerine zararlı etki oluşturan hormanların ortaya çıkmasını engelleyen ürünler gibi bir çok farklı ürün bulunuyor. Bu ürünler, bitki ekstreleri, vitamin ve minerallerden oluşuyor.

KLİNİK ORTAMDA KANIT


Saç dökülmesine karşı ürünler tercih edilirken dikkat edilmesi gereken önemli özellikler bulunuyor. Ürünlerin etkinliğinin ve güvenilirliğinin klinik olarak kanıtlanmış olması gerekiyor. Kozmetik ürünlerin etken maddelerinin bitkisel olması da önem taşıyor. Bitkisel özlü ürünlerde herhangi bir yan etki de görülmüyor. Saç dökülmesine karşı ürünleri, sadece alopesi (saç dökülmesi) sorunu yaşayanlar değil, saç sağlığına önem veren 16-62 yaş aralağındaki kadın ve erkek tüketiciler de kullanabiliyor. Ancak çocukların kullanımı uygun bulunmuyor. Çocuklarda saç dökülmesinin doktor tarafından kontrol edilmesi ve kullanım gerekiyorsa dermatologlara danışılması gerekiyor
Son düzenleyen perlina; 11 Temmuz 2016 21:58
selennaz43 - avatarı
selennaz43
Ziyaretçi
29 Eylül 2011       Mesaj #4
selennaz43 - avatarı
Ziyaretçi
Erkeklerde Saç Dökülmesi oldukça sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur zamanında önlem alınırsa surdurulabilir.
ama yanlış bilen saç çıkaran karışımlardır saç çıkarma diye bir şey yoktur sadece saç dökülmesi önlenebilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Önlemede Bitkisel Kürler

1-I sırgan Otu Yaprağı Suyu
Isırgan Yaprağı Suyu Bilinen En Etkili Saç Dökülmesi Önleyicidir. Her gün Saçınıza sürerek 5 dk masaj yapmanız çok iyi gelecektir.
Önemli olan Isırganın yaprak suyunu kullanmaktır.
  • Dökülme duruyor.
  • Saç telleri kalınlaşıyor.
  • Saçlar gürleşiyor.
  • Güçleniyor.
  • Hacim kazanıyor.
  • Yıpranma azalıyor.
  • Kepeklenmeye iyi geliyo.r

2- Lavanta Kürü
Önce saçlarınızın yıkanmış olması gerekir. 3 bardak suyu tencerede kaynatınız su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı lavantayı içine atınız ve hafif ateşte 5 dakika hafif ateşte demleyiniz. Demleme süresi tamamlandıktan sonra ocaktan indiriniz ve sıcakken süzünüz. Ilıyınca saçlarınızı iyice bu lavanta suyu ile ıslatınız. Yarım saat etki etmesini bekleyiniz. Yarım saat sonra saçlarınızı sadece durulayıp kurulayınız. İki ay boyunca saçlarınızı yıkadıktan sonra bu kürü uygulayınız.

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Şubat 2012       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Erkek tipi saç dökülmesi nedenleri çok sayıdadır, ancak 20 - 45 yaş arasında görülen saç dökülmesi nedeni % 95 ihtimalle erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinir.

Dökülme problemi yaşamayan bir kişinin başındaki saçların sayısı normalde yaklaşık 100.000 civarındadır. Her gün 50-100 adet saç dökülmesi normal olarak kabul edilir.
Dökülen saçların sayısı günlük 125'in üzerinde olursa, bu durum saç dökülmesi olarak kabul edilir.
Ad:  kellik.jpg
Gösterim: 7688
Boyut:  120.5 KB
Her saçın belli yaşam evresi vardır. Saçın gelişerek büyümeye başladığı dönem anajen evredir, anajen evre yaklaşık 2-6 yıl kadar sürer. Anajen evrenin sonunda saçın gelişimi ve büyümesi durur, arkasından telojen evreye girer. Telojen evre 2-3 ay kadar sürer, telojen evrenin sonuna gelen saçlar dökülür. Dökülen saçların yerine aynı evrelerden başlayarak yenisi çıkmaya başlar.
Böylece bir taraftan saçlar dökülürken, diğer taraftan yenileri gelir, yani saç dökülmesi ile yeni saçların oluşumu denge halinde kalır. Genetik sebeplerden dolayı yeni saç oluşumu yetersiz olursa, dökülen saçların yerine yenileri daha az geleceğinden dolayı saçların toplam sayısında zaman içinde giderek azalma göze çarpar.

Erkek tipi saç dökülmesi için norwood sınıflaması


Erkek tipi saç dökülmesi asıl nedeni erkeklik hormonlarından kaynaklanan hormonal faktörlerdir. Saç dökülmesi için genetik yatkınlığı olan kişilerde androjen ya da erkeklik hormonları olarak bilinen testosteron, androstenedion, dihidrotestosteron (DHT) hormonlarının etkisi söz konusudur. Eğer ki erkekseniz, ailenizin erkek büyüklerinde saç dökülmesi varsa, sizde de genetik yatkınlık söz konusuysa ileride sizin de dökülme problemi yaşayacağınız son derece kuvvetli olasılıktır.

Testosteron, ergenlik çağının başlamasının ardından erkeklerde yüksek miktarlarda salgılanır. Testosteron, kıl köklerinde, DHT üretiminde rol alan 5-alfa redüktaz enzimi ile etkileşir. DHT ise kıl köklerinin küçülmesine neden olur, bunun sonucu kıllar daha zayıf, daha kısa ömürlü olarak gelişir, hatta kıl gelişimi tamamen bile durabilir.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte kadın, erkek, herkeste saçlarda incelme, zayıflama ve seyrelme görülür. Kalıtsal nedenlerden dolayı ortaya çıkan saç dökülmesi, erkeklerde kadınlara göre çok daha sık görülür. Neredeyse her 4 erkekten 1'inde 30 yaşına gelmeden önce saç dökülmesi başlamıştır, 60 yaşına geldiklerinde ise 3 erkekten 2'sinin saçları dökülmüş oluyor.

Erkeklerde son derece yaygın olarak karşımıza çıkan, tıbbi olarak androjenik alopesi olarak adlandırılan erkek tipi saç dökülmesi, yaşlanma, kalıtım ve hormonal faktörler sonucu ortaya çıkıyor.
Birtakım hastalıklar gibi sebeplerden dolayı testosteron hormonu yetersiz miktarda salgılanan erkeklerin saçlarının dökülmemesi, erkeklik hormonunun saçların dökülmesinde rol oynadığının kanıtıdır.
Erkek tipi saç dökülmesi, çoğunlukla alın bölgesinde hafif hafif açılmayla başlar, şakak bölgesindeki seyrelmeyle birlikte yan bölgeler de iştirak eder, en nihayetinde "U" şeklinde dökülme karşımıza çıkar. Erkeklik hormonlarına bağlı ortaya çıkan ilk belirtiler, ergenlik döneminin sona erip cinsel organların gelişimi tamamlandığında, alın bölgelerinde hafif hafif açılmaların başlaması sayılır. Bu başlangıcı takiben saç dökülmesi hızı kişiden kişiye çok farklılık gösterir.
Bazı erkeklerde saç dökülmesi son derece yavaş seyrederken, bazı erkeklerde başlangıcın ardından kısa sürede hızlı bir kayıp olabilir. Saç dökülmesi sürecinin ne kadar devam edeceği, ne kadar miktarda kayıp olacağı, hiçbir kimsede öncesinden tahmin edilemez.
Erkek tipi saç dökülmesi olan kişilerin, dökülme görülen alanlarda da farklılıklar gözlenebilir.
Bazı kişilerde saç dökülmesi alında açılma ile başlar, zaman içinde açılma geriye doğru devam eder. Bazı kişilerde alındaki açılmaya tepe bölgesindeki açılma da eşlik eder, bazı kişilerde ise her bölgede eşit oranda seyrelme olabilir, bunlara benzer şekilde daha farklı varyasyonlar da karşımıza çıkabilir.

Genetik sebeplerden kaynaklananlar haricinde, erkeklerdeki ve kadınlardaki saç dökülmesi nedenleri hemen hemen aynıdır:

Alopesia areata

: Ani şekilde ortaya çıkan, genellikle dar ve sınırlı bir bölgede, nadiren daha geniş alanlara yayılan geçici saç dökülmesi durumudur. Dökülen saçlar zaman içinde yeniden çıkar.

Alopesia totalis

: Kaş ve kirpiklerde de kayba neden olan şiddetli dökülme durumudur.

Alopesia universalis

: Saçların yanı sıra tüm vücut kılları dökülür.

Traksiyon alopesia

: Saçların uzun süre gergin, çekili kalacak şekilde örme, topuz yapma şeklinde modellerin uygulanmasına bağlı ortaya çıkar.

Tinea capitis

: Saçlı derideki mantar hastalığıdır.

Trichotillomani

: Psikolojik bozukluklardan dolayı kişinin kendi kendine saçlarını yolması sonucu ortaya çıkar.

Son düzenleyen perlina; 11 Temmuz 2016 21:20 Sebep: Sayfa düzeni ,foruma uygun resim eki.
Sen sadece aynasin...
fbacker - avatarı
fbacker
Ziyaretçi
2 Mayıs 2016       Mesaj #6
fbacker - avatarı
Ziyaretçi
Saç ekimi operasyonu taleplerinin altında bir çok farklı neden yatabilmektedir. Estetik kaygı hiç şüphesiz bu sebeplerin en başında gelmektedir. Bu operasyon kişinin gelecek yaşantısını da doğrudan etkileyebileceği için dikkatli bir şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu operasyonların gerçekleşmesi sonucunda ister erkek ister kadın olsun tüm hastaların yaşantılarını sorunsuz ve sıkıntısız devam ettirmeleri için asıl amaçtır.

Saç ekimi operasyonu estetik kaygılardan ötürü yapıldığı gibi ameliyat izleri ve yanıklar gibi bazı meydana gelen faktörlere bağlı saçsızlık durumlarını ortadan kaldırmak için de yapılabilmektedir.
Doğum sırasında meydana gelen saç kayıplarının giderilmesi için de uygulanan saç ektirme yöntemi enfeksiyona bağlı bölgesel dökülmeler nedeni ile de uygulanmaktadır. Bunların yanında özellikle kadınlarda topuz yapma sırasında saçların aşırı çekilmesi sonucu meydana gelen saç dökülmeleri ve saçın sürekli çekilmesi nedeni ile meydana gelen dökülmeler de tıbbi müdahalelerin yapılmasına neden olabilmektedir.
Bütün bu sonuçlara bağlı olarak yapılan işlemlerin tamamı estetik operasyonudur ve plastik cerrahlar tarafından yapılması gerekmektedir. Bu nedenle işlemin yapılacağı merkezin yasal olmasının yanında operasyonu bizzat plastik cerrahi alanında uzman kadrosunun gerçekleştirmesi son derece önemlidir.

Saç ekimi operasyonu için belirli bir yaş sınırı olmamakla beraber çok genç olanların yanlış karar verebilme ihtimali göz önüne alınarak ve dökülme trendi devam edebileceği için uygulama kararı iyice düşünülmelidir.
Ehliyetsiz kişiler tarafından uygulanan yöntem ileride saçlarda daha farklı sonuçlara neden olabilmektedir. Bu durumun telafisi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle de plastik cerrahi konusunda uzman doktorlar bu kişilere belirli bir süre beklemesini ve sonra uygulamanın yapılmasını tavsiye etmektedir.
Son düzenleyen perlina; 11 Temmuz 2016 21:04
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Temmuz 2016       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi
dhi sac ekimi hairneva kisa
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Temmuz 2016       Mesaj #8
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Saç dökülmesinden kelleşenler ya da kısmen kelleşme sorunu yaşayanlar için çözüm yollarından biri de saç ekimidir. Saç ekimiyle ilgili yardımcı olabilecek bilgiler;

Ad:  saç kökü ekimi.gif
Gösterim: 3034
Boyut:  67.3 KB

Seyrek saça saç ekimi yapılır mı?


Seyrek saçlı kişilere uzmanlar genellikle saç ekimi önermemektedir. Saç dökülmesi normal ise ve kellik için bir tehdit oluşturmuyorsa cerrahi bir müdahaleye başvurmak doğru bir çözüm değildir. Bu gibi durumlarda daha çok minoxil içeren ürünler ile uzun süreli tedavi yöntemine yönelmek daha makul görülür. Kişinin tercihine ve muayene sonucu karar verilen saç kaybı oranına bağlı olarak çözüm yöntemleri çeşitlilik göstermektedir.

Saç seyrekliği yoğun ise ve genetik yatkınlık sonucu saç dökülmesi hızla devam ediyor ise o halde saç nakli bir yöntem olarak düşünülebilir.

Seyrek alanı sıklaştırmak mümkündür.


Ancak delikler slitle açılırsa kökler zarar görür. Delerek ekim yapılırsa kökler zarar görmez. Ancak bu bölgede dökülecek olan saçların tıbbi tedaviyle korunması gerekir.

Protez saç ekimi nedir?


Protez saç herhangi bir cerrahi işleme gerek duymadan başınızın saçsız bölgesine özel bir dokuyla birlikte saçların yerleştirilmesidir. Bu dokunun kalitesi, ekilen saçların nasıl elde edildiği vs gibi etkenlere göre protez saç yerleştirmenin etkisi değişir. Protez saç ekimi standart saç ekimi yöntemlerinden tamamen bağımsızdır ve bunu kafa derinize yerleştirilmiş bir peruk gibi düşünebilirsiniz. Bu sebeplerle protez saç ekimi ve günümüz normal saç ekimi yöntemleri derken kesinlikle farklı şeylerden bahsediyoruz hangisini istediğinize sizin karar vermeniz gerekmektedir. Doğal ve sizin kendi saçınız olması dolayısıyla standart saç ekimi sürecini protez saçlar ile kıyaslamanız bile anlamlı değildir.

Saçkıran saç ekimi ile çözülebilir mi?


Saçkıran dermatolojik bir hastalıktır yani kafa derisi problemi olduğu için saç ekimi size bu noktada bir çözüm olmayacaktır.

Saç ekiminde son teknoloji yöntemler nelerdir?
saç ekimi yöntemlerini aslında sizin saçınızın yapısı, şartlarınız ve beklentilerinize bağlı olarak seçmeniz gerekir. Son teknoloji yöntemlerden bahsetmek gerekirse en verimli ve en güncel yöntemler FUT, FUE ve MikroFUE yöntemleridir diyebiliriz. Özellikle mikroFUE yöntemi ile saç ekimi son zamanlarda en çok verim alınan saç ekimi yöntemi olmakla birlikte teknolojinin en çok içinde bulunduğu yöntemdir. Bu tekniklerin birden fazlasına hakim olan bir doktordan bilgi alarak sizin durumunuza ve beklentinize en uygun olan yöntem için sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Hiçbir koşul gözetmeden sadece tek bir yönteme yönlendirme yapmak çok doğru bir yönlendirme değildir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 11 Temmuz 2016 21:45
avatarKorra - avatarı
avatarKorra
Kayıtlı Üye
25 Aralık 2017       Mesaj #9
avatarKorra - avatarı
Kayıtlı Üye
Saçın yapısı olan keratin maddesinin vücutta sentezlenmesi için bazı temel proteinlerin besinler aracılığıyla, vücuda yeterli miktarda alınmaları gerekiyor. Vücudun ihtiyacı olan protein miktarı alınmadığında ise saç dökülmesi başlıyor. Saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülse de, yetişkinlerde de saç dökülmesine neden olabiliyor ve tedavi edilmezse kalıcı kellik oluşabiliyor.
Son düzenleyen ahmetseydi; 25 Aralık 2017 14:15 Sebep: Yönlendirme linki silindi.

Benzer Konular

9 Temmuz 2016 / neslihanyare Sağlıklı Yaşam
27 Ekim 2011 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam