Arama

Çocuklarda Saç Dökülmesi

Güncelleme: 27 Ekim 2011 Gösterim: 8.320 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çocuklarda Saç Dökülmesi

Sponsorlu Bağlantılar
İnsanların dış görünümünü etkileyen saçlar bazen psikolojik baskı oluşturan parçamızdır. Lokal veya yaygın saç dökülmelerine Alopesi adı verilir.

Çocuklarda konjenital saç hastalıkları vardır.Bu durumda akrabalarının bazılarında da bu tür saç problemleri vardır dolayısıyla genetiktir.

Çocuklarda görünen esas saç dökülme gurubunu ALOPESİ AREATA’lar oluşturmaktadır. Skar bırakmadan iyileşen alopesilerden olan alopesi araata en sık rastlanandır. Kızlarda ve erkeklerde eşit görülür ve genellikle çocukluk ve ergenlik yaşlarında görülür. Çocuklarda başlangıç yaşı genellikle 5 yaşın altındadır. Bunlar 1-2 cm çapında daire şeklinde saç dökülmesinden basit alopesi areatasmilev tüm kafadaki saçlı deriyismilev saçsız bırakacak kadar ciddide olabilmektedir(alopesi totalis); bazen bu dökülme kaşsmilev kirpik ve vücut kıllarını da içine alır (alopesi universalis).

Hangi tür saç dökülmesi olursa olsun acilen ve uzun süreli sabırla tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır alopesiler.

Çeşitli alopesi tipleri

1-Telogen efluviyum: Yaşamın ilk başlarında büyümekte olan saçlar aynı anda dinlenme evresine geçer. Dökülmeden ziyade saçlarda seyrelme vardır. Ara sıra ateşli hastalık sonraları da benzer tablo oluşabilir.

2-Travmatik alopesi: Saç fırçasısmilev tokasmilev saç bandısmilev saçı fönleme gibi travmatik nedenlerle saç diplerinde follikül iltihabı oluşması sonucu saç dökülür. Geri dönüşümlüdür.

3-Toksik alopesi: Çeşitli ilaçlar (kemoterapi) ve radyasyon nedeniyle saç dökülmesi olup etken ortadan kalkınca saçlar tekrar geri gelir.

4-Trikotilomani: Saç çekmesmilev yolma sonucu genellikle baş arkasısmilev yanları ve şakaklarda görülen döküntüdür. Bu tip durumlarda kalıcı hasar olabileceği için çocuğa psikolojik destek gerekebilir.

5-Alopesi areata: Başta lokal saç dökülmesismilev tüm başta saç dökülmesi (total alopesi) veya baş ve vücut kılları kaybı bir arada (alopesi universalis) olabilir. Bunlarda zemindeki saçlı deri normal görünümlü olupsmilev plağın etrafındaki kıllar kolayca çekilebilir. Bu kılların köklerindeki saç bulbusu ünlem işareti şeklinde belirgin olarak gözlenir. Nedeni bilinmemekle birlikte ailesel yatkınlıksmilev hashimato tiroiditismilev pernisiyöz anemismilev addison gibi bazı hastalıklar neden gösterilmektedir. Down sendromlu çocuklarda sık görülür. Ayrıca stres ve psikolojik sorunlar saç dökülmesini tetikler.

Tedavide topikal steroitler kullanılabilir. Ayrıca saç dökülmelerinde çeşitli yapısal bozukluklarda (trikoreksis nodozasmilev moniletrikssmilev trikodistrofismilev pili torti vs.) ve enfeksiyonlar (saçlı derinin mantar ve paraziter enfeksiyonları) sebep olabilir.

Çocuklarda saç dökülmesinin önlenmesi

Çocuğunuzun saçı dökülüyorsa saç derisine zaman zaman ılık badem yağı masajı yapın. Dengesiz beslenme saç dökülmesinin önemli bir sebebi olduğu için demir ve çinkodan zengin beslenme uygulayın (etsmilev pekmezsmilev baklagillersmilev yumurta sarısısmilev kuru meyvelersmilev yeşil yapraklı sebzeler gibi..) ayrıca kalsiyum demir emilimini azalttığı için demir içeren besinlerle birlikte aynı öğünde süt ve yoğurt vermeyin.

Saç dökülmesini azaltmak için formül

10 adet ceviz içismilev 15 adet fındık içini 1 su bardağı zeytinyağında 1smilev5 saat kaynatın. 2 saat demlenmesini bekleyin ve süzün. Elde edilen karışımı çocuğunuzun saç diplerin pamukla masaj yaparak sürün. 2 saat sonra saçlarını yıkayın. Bunu sabah akşam veya günde 1 defa uygulayın.

Saç dökülme sorunu olan çocuklarınızı mutlaka ve mutlaka bir cildiye uzmanına danışınız.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr.Suat Erkmen

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Ekim 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çocuklarda Saç Dökülmesi

Sponsorlu Bağlantılar
Uzmanların verdiği bilgilere göre, sağlıklı insanlarda günde 50-100 arası miktarda saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında görülen fazla dökülme, bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Dolayısıyla fazla miktarda dökülen saç teli görüldüğünde mutlaka bir uzman doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda çoğunlukla görülen saç dökülme grubunu 'Alopesi Areata'lar oluşturur. Cinsiyet ayırt etmeksizin karşımıza çıkan bu rahatsızlık, halk arasında 'saç kıran' olarak tanımlanır ve genelde çocukluk ya da ergenlikte başlar. Çocuklarda başlama yaşı genellikle 5 yaş altıdır. Bunlar 1-2 santim çapında dairesel dökülmeler olarak göze çarpar. Basit bir saç dökülmesi gibi görünen 'Alopesi Areata'lar, zamanla tedavi edilmedikçe çocuğun başındaki tüm saçları yok edebilir. Hatta bu dökülme kaş ve kirpikleri de kapsayabilir. Bu tip dökülmeler karşısında, tedaviye beklemeden başlanmalı ve dökülme kontrol altında tutulmalıdır.

Çocuklarda diğer bir saç kaybı nedeni de, kalıtsal özelliklerdir. Çocukların akrabalarında bulunan saç problemleri genetik olarak görülebilmektedir. Bu nedenle ailesinde dökülme hikayesi olan çocukların saçlarında dökülme yaşanıyorsa bu doktora mutlaka bildirilmelidir.

Saç koparma hastalığı olarak bilinen 'trikotilomani' de, çocuklardaki saç dökülmelerine sebebiyet vermektedir. Tamamen psikolojik bir problem olarak görülen rahatsızlığın tedavisi, psikolojik yardımlarla giderilebilmektedir. Rahatsızlık boyunca çocuk, saç ve kaşlarını koparıncaya kadar çekiştirerek alışanlığını devam ettirmektedir. Tedavi görünceye kadar buna engel olmak, imkansız olabilmektedir.

Çinko ve demir yetersizlikleri de çocuklarda büyümenin durmasına ve saç dökülmelerine neden olmaktadır. Çinko ve demir yiyeceklerin çoğunda bulunur. Fakat, dengesiz beslenme ya da bu maddelerin vücutta emilim yetersizliklerine bağlı olarak, eksiklikler ortaya çıkabilir. Hayvansal yiyeceklerdeki çinkonun emilimi genellikle bitkisel yiyeceklere oranla daha yüksektir. Özellikle et, peynir, karaciğer çinkodan zengindir. Bitkisel besinlerden ise badem, ceviz, buğday, bulgur ve mantar çinko yönünden zengindir. Demir eksikliğinde ise; enfeksiyonlara duyarlılık artar, tırnak-saç-deri-mukoza değişiklikleri ortaya çıkar. C vitamini demirin emilimini artırır. Bu nedenle yumurtayı portakal suyu veya domatesle, köftenin yeşil salata ile tüketilmesi demirin emilimini artırmak açısından önemlidir. Sakatat, dana eti, koyun eti, tavuk eti, kuru baklagil, kuru kayısı ve üzüm, pekmez, yeşil sebze, fındık, fıstık, susam, tahin gibi demirden zengin besinlerin tüketilmesi önerilir.

Özellikle çocuklarda görülen mantar hastalıkları da saç diplerini olumsuz etkilemektedir. Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılmaya, deride kızarıklık ve şişliğe, hatta kanamaya neden olabilen mantar hastalığının mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerektiğini bildirmektedir.

Yüksek ateşli geçirilen hastalıklar esnasında ve sonrasında da saç dökülmeleri yaşanabilir. Bu dökülmeler ağır enfeksiyon sonucunda yaşansa da çok miktarda değillerdir. Hastalık geçtiğinde ve tedaviler bittiğinde dökülmenin de normal düzeye gelmesi beklenir.

Çocuklardaki saç dökülmeleri tiroid hastalıkları sonucunda da yaşanabilmektedir. Fazla veya az çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten uzmanlar, hastalığın tedavisiyle saç kayıplarının ortadan kalktığını belirtmektedirler.

Ayrıca, bazı saç dökülmelerine sebep olan yanlış uygulamalar da, özellikle kız çocuklarında yaşanmaktadır. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerini sürekli uygulamak da saçları etkilemektedir. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olmaktadır. Bunu yanında yine; sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak saçın yıpranmasına ve sonrasında da dökülmesine neden olabilmektedir.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
seramiksır - avatarı
seramiksır
VIP VIP Üye
27 Ekim 2011       Mesaj #3
seramiksır - avatarı
VIP VIP Üye
BÖLGESEL SAÇ DÖKÜLMESİ:

Çocuklarda görünen esas saç dökülme gurubunu ALOPESİ AREATA’lar oluşturmaktadır. Skar bırakmadan iyileşen alopesilerden olan alopesi araata en sık rastlanandır. Kızlarda ve erkeklerde eşit görülür ve genellikle çocukluk ve ergenlik yaşlarında görülür. Çocuklarda başlangıç yaşı genellikle 5 yaşın altındadır. Bunlar 1-2 cm çapında daire şeklinde saç dökülmesinden basit alopesi areatasmilev tüm kafadaki saçlı deriyismilev saçsız bırakacak kadar ciddide olabilmektedir(alopesi totalis); bazen bu dökülme kaşsmilev kirpik ve vücut kıllarını da içine alır..................

dairesel olarak görülen saç dökülmeleri fizyolojik bir rahatsızlık olabileceği gibi psikolojikte olabilir...BÖYLE DURUMDA RAHATSIZLIĞIN SEBEBİNİ ORTADAN KALDIRMADAN SAÇ DÖKÜLMESİ DÜZELMEYECEKTİR.HERHANGİ İLACA GEREK YOKTUR.RAHATSIZLIK GİDERİLDİĞİNDE DÖKÜLEN SAÇLAR YİNE ESKİSİ GİBİ ÇIKACAKTIR.
BUNA KARAR VERMEK TABİKİ BİR UZMANIN GÖREVİ...
BÖYEL BİR DURUMLA KARŞILAŞILDIĞINDA ÖNCE BİR CİLT UZMANINA GİTMEK GEREKLİDİR.RAHATSIZLIĞIN TÜRÜNE GÖRE TEDAVİ ŞEKLİ SEÇİLİR.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SIKINTILARINIZ YILDIZLAR KADAR UZAK, HAYALLERİNİZ GÜN GİBİ PARLAK OLSUN DOSTLAR...

Benzer Konular

25 Aralık 2017 / recruit87 Sağlıklı Yaşam
9 Temmuz 2016 / neslihanyare Sağlıklı Yaşam