Arama

Hidrosel

Güncelleme: 4 Şubat 2012 Gösterim: 10.864 Cevap: 4
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
6 Ocak 2010       Mesaj #1
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
Hidrosel terimi Yunanca hydro: su, ve cele: tümör kelimelerinden gelir. Testiste hidrosel, testisi saran kılıfta sıvı toplanmasıyla oluşur. Normal olarak kılıfta sadece testisi kayganlaştıracak kadar sıvı bulunur. Bu miktarın artmasının nedeni, vücudun ya çok fazla sıvı üretmesi veya yeterince sıvıyı emmemesidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Belirtiler
Skrotumda yumuşak, genellikle ağrısız şişkinlik.
Hidroseller skrotumda çok görülen kitlelerdendir, tek veya her iki testisde de görülebilir. Her yaşta görülebilirse de yaşlı erkeklerde daha yaygındır.

Teşhis
Hidroseli tümör veya diğer şişliklerden ayrılabilmek için doktor, şiş bölgeyi dikkatle inceler ve büyük ihtimalle skrotuma bir ışık tutar. şişkinlik sebebi hidrosel ise ışığı geçirir. Ağrısız bir ultrasonografi muayenesi de uygulanabilir.
Hidrosel tehlikeli değildir. Skrotumun çok şişmesi nedeniyle fazla rahatsızlık vermiyorsa, tedavi gerektirmez.

Tedavi-Ameliyat
Hidrosel tedavi gerektiriyorsa, ameliyat gereklidir. Sıvı bir iğne ve şırınga ile de çekilebilir (aspire etmek). Bu yöntem çok basittir, ama sıvı yeniden birikeceği için çok ender uygulanır. Ayrıca iğne ile boşaltma, enfeksiyon bulaştırmak tehlikesi nedeniyle risklidir. Aspirasyon sadece, ameliyatın tehlike oluşturduğu hastalara uygulanır.

Burada yazılanlar bilgi amaçlıdır doktor uyarısı veya tavsiyesi değildir...

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
6 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Burada yazılanlar bilgi amaçlıdır doktor uyarısı veya tavsiyesi değildir.
Hidrosel Nedir?
Sponsorlu Bağlantılar
Anne karnında gelişen erkek bebeklerde karın içinde oluşan testisin, skrotuma (torbaya) inişinde rol oynayan prosessus vaginalis adı verilen karın zarı çıkıntısı, doğumun gerçekleştiği haftalarda kapanır ve ortadan kalkar
ING HER
Açık Prosessus Vaginalis
Eğer bu periton çıkıntısı tam olarak ortadan kalkamaz, karın tarafı dar olarak açık kalır ise hidrosel oluşur. Karın içi basınç arttıkça, karın boşluğundaki sıvı dar açıklıktan geçip, testisin (yumurtalığın ) yanındaki prosessus vaginalis artığın içinde toplanır. Artığın karına uzanan bölümü, testise giden oluşumlara eşlik ettiğinden muayenede fark edilemez ve sanki testiste sıvı toplanmış gibi algılanarak hidrosel olarak adlandırılmıştır.Bazı yenidoğan bebeklerde prosessus vaginalis artığının son bölümünde sıvı toplanır ama artığın karın içine uzanan bölümü kapanmıştır. Bu nedenle zamanla şişiliği oluşturan sıvının emilmesi ile hidrosel kendiliğinden iyileşir. Bir yaşından sonra hala hidrosel varlığı, artığın boynunun kapanmadığını ve kendiliğinden iyileşmeyeceğini gösterir.

normal
Normal Kasık Yapıları

HIDROSEL
Hidrosel
Kendini Nasıl Gösterir?
Çocuğun skotumunda (torbalarında) testisin olduğu bölgedeki şişlik tek belirtisidir. Tipik olarak karın içi basıncı arttıran ağlama, ıkınma, öksürme gibi olayları izleyerek şişlik yavaşça büyür. Çocuk uyuyunca, içindeki sıvı yava yavaş azalarak şişlik azalır. Bazen şişliğin tümü ile kaybolduğu izlenir. Şişliğin çok artması ile üzerindeki deri gerilip, skrotum derisi parlak bir görünüm alabilir.
Şişlik genellikle sağ skrotumdadır. Sol tarafta veya iki taraflı da olabilir.

Hidrosel tehlikeli mi?
Hidrosel zararsız bir durum olarak kabul edilir. Çocuk için kendisi bir tehlike yaratmaz. Ancak olayın nedeni olan açık prosessus vaginalis giderek genişleyip, karın içi organların sığabileceği hale gelince, hastalık kasık fıtığına dönüşmüş olur. Fıtık boğulması olarak anılan, karın içi organların kese içinde sıkışması durumu, organların ilk kez dışarı çıktıklarında bile gelişebilir.

Kızlarda da Hidrosel Olur mu?
Kız bebeklerde de prosessus vaginalis gelişir ve doğuma doğru kapanır. Ancak testis gibi bir oluşum kasıktan aşağı inmediği için, benzer bir tablo kistik bir yapı olarak görülür ve kordon kisti olarak anılan duruma benzer, ve kız çocuklarında özel olarak "Nuck Kisti" adı ile anılır.

Hidrosel Tedavi Edilebilir mi?
Hidroselin de tedavisi, kasık fıtığı gibi, cerrahi girişim ile karın dışına uzanan periton kesesinin olabildiğince yukarıdan bağlanmasıdır. İşlem kasıkta yer alan deri katlantısı izlenerek yapılan 2-3 cm'lik cilt kesisi ile gerçekleştirilir. Günümüzde bu ameliyat bir çok çocuk cerrahisi merkezinde hasta hastaneye yatırılmadan, birkaç saat sonra evine dönmesi sağlanarak yapılmaktadır. Cilt kesisinin gizli dikişler ile kapatılması ile hemen, hemen hiç iz kalmadan tedavi edilebilmektedir.
Cerrahi işlemi çocuğun duymaması için genel anestezi verilmektedir. Ameliyat yaklaşık yarım saat sürmekte, ancak uyuma ve uyanma sürelerinin eklenmesi ile çocuğunuz sizden bir saat kadar ayrı kalmaktadır.
Karşı kasaıkta sonradan fıtık görülme oranı % 7 olarak bildirilmektedir. Yetişkinlerde de prosessus vaginalisin açık kalmasına bağlı fıtık gelişebilmektedir. Bu nedenle tek tarafında sorun olsa da, diğer kasık doktorun muayenesinde dikkatle değerlendirilir ve cerrahi girişim sırasında da çeşitli yöntemler ile araştırılır. Günümüzde bu amaçla en çok kullanılan yöntem laparoskopidir. Açık olan kesenin içinden karın içine ilerletilen bir ışıklı cihaz ile karşı taraf izlenip, prosessus vaginalis açık ise, diğer kasıkta fıtık gelişmesi beklenilmeden aynı seansta onarım yapılabilir. Böylelikle çocuğun iki kez ameliyat stresini yaşaması engellenir.

Hidrosel ne zaman ameliyat edilmeli?
Yenidoğan ve küçük bebeklerde, hastalığın oluşum mekanizması aktarılır iken tanımlandığı gibi, hidrosel prosessus vaginalis atrığı kapandığı halde görülebilir. Bu nedenle bir yaşına dek (bebek 12 aylık olana dek) ameliyat yapılmayıp, beklenilir. Bebek on üç aylık veya daha büyük ise bekletilmeden girişim uygulanır. Bebek yaşıan gelene dek ailenin hastalığın fıtığa dönüşmesini ve fıtığın boğulmasını fark etmeyip, gecikmesini önlemek için, aile bilgilendirilir.

Yanlış İnanışlar
Hastalığın sıvımın çekilmesi ile kendiliğinden geçebilmesi, bazı hekimleri çocuk hastada sıvıyı iğne ile boşaltmaya, ya da skotumdan ameliyat ederek yetişkinler gibi tedavi etmeye yöneltmiştir. Ancak karın içi ile bağlantı kapandı ise, zaten bir tedaviye gerek kalmaksızın hastalık zaten kendiliğinden iyileşmektedir. Karın içi ile dar bir bağlantı var ise sıvı alınsa da, hastalık iyileşememektedir. Zaten çoğu kez bebek uyuduğunda sıvı çekilip, kendiliğnden hidrosel ********tadır. Sıvının kaynağı olan karın içi ile olan bağlantı kesilmedikçe, iyileşme ve daha önemlisi sonradan fıtık gelişme olasılığının ortadan kalkması söz konusu değildir. İğne ile testis çevresine mikroorganizma bulaştırma riski, hastalığın gerçek tehlikesi olan fıtığa dönüşme riskini düzeltmeyen girişimlerin gereksiz tehlikeleri sonucu günümüzde bu tür yaklaşımlar terk edilmiştir.

Prof. Dr. Tanju Altuğ
kaynak

Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
15 Kasım 2011       Mesaj #3
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Hidrosel testisleri çevreleyen zarlar içinde sıvı birikimi sonucu oluşan bir veya iki torbanın şişmesidir.
Anne karnında bebeğin oluşumu esnasında karın bölgesinden torbalarına doğru bir kanal uzanır ve bu kanalda ilerleyen testisler torbalara doğru indikten sonra bu kanalın karın ile bağlantısı kesilir. Bazı durumlarda bu kanal kapanmaz. Açıklık küçük ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek torbalarda ve testis çevresinde şişliğe neden olur. Bu durum hidrosel olarak adlandırılır. Açıklığın büyük olması durumunda ise bu açıklıktan karın içi organları sarkarak fıtık oluşturabilir.
Ayrıca torbalara uygulanan travma, testis ve epididim iltihapları sonucuda hidrosel oluşabilir. Bu tipi erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda görülür.
Hidroseller normal olarak doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Bu sebeple 2-3 yaşından önce ameliyata gerek görülmez.
Genellikle acısız bir veya iki torbadaki şişlik en önemli belirtisidir.
Hidrosel tanısında doğumdan itibaren torbalardaki şişlik hikayesi önemlidir. Muayene ile ele şişlik gelir. Şiş torbanın arkasına bir ışık kaynağı tutulursa sıvı ile dolu olan torbanın ışığı geçirerek parladığı (transillüminsyon) görülür. Tanıyı doğrulayabilmek için ultrasound yapılması gerekebilir. Fıtıklarla ve testis torsiyonu gibi acil ameliyat gerektirebilecek durumlarla karışabileceğinden ayırıcı tanının mutlaka uzman doktor tarafından yapılması gereklidir.
Bilinen hiçbir önleme yolu yoktur.

Tedavi:

Hidrosel genellikle tehlike yaratmaz.bazı durumlarda kendiliğinden kaybolabilir. Tedavide iğne ile sıvının boşaltılması veya ameliyat seçenekleri uygulanır.
İğne ile sıvının boşaltılması daha sonra hastalığın tekrarlamasını engellemez.
Ameliyat seçeneğinde ise hem sıvı boşaltılır, hem de fıtık ameliyatında olduğu gibi torbalarla karın arasındaki açıklık tamir edilir.Çocuklarda kendiliğinden kaybolma olasılığı yüksek olduğundan 1 yaşından önce ameliyat önerilmez.
Hidroselle birlikte fıtık varsa, ağrı çoksa acil ameliyat edilmesi gerekebilir.
Ameliyat ehli ellerde basit bir operasyondur.Ameliyattan sonraki 24 saatlik sürede torbalara buz konulması gerekebilir.

Hidrosel Nedir?

Yukarıdaki yazı okuyanları sadece bilgilendirmek amacı ile yayınlanmıştır. Kendi kendinize tanı ve tedavi uygulamasını amaçlamamaktadır. Özellikle hidrosel bazı acil cerrahi hastalıklarla karışabileceği için bir şüpheniz olduğunda mutlaka uzman bir doktora gitmenizi öneririz.
HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
18 Ocak 2012       Mesaj #4
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
10da2hidrosel

Halk arasında “su fıtığı” olarak da bilinen hidrosel, testisleri çevreleyen zarlar içinde normalden daha fazla sıvı birikimi sonucu testis torbasının (skrotum) şişmesi durumudur.

Hidrosel terimi, Yunanca hydro; su ve cele; tümör kelimelerinden gelir.
Normalde testis ile bu zarlar arasında, testisin kayganlığını sağlamak için 0,5 -1 ml. sıvı bulunurken hidroselde bu sıvı miktarı 100–200 ml. hatta bazen çok daha fazla hacimlere ulaşabilir.
Yeni doğmuş bebeklerde yaygın olarak görülür. Anne karnında bebeğin oluşumu esnasında karın bölgesinden torbalarına doğru bir kanal uzanır ve bu kanalda ilerleyen testisler torbalara doğru indikten sonra bu kanalın karın ile bağlantısı kesilir. Bazı durumlarda bu kanal kapanmaz. Açıklık küçük ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek torbalarda ve testis çevresinde şişliğe neden olur.

Hidrosel zararsız bir durum olarak kabul edilir. Çocuk için kendisi bir tehlike yaratmaz. Ancak olayın nedeni olan açık prosessus vaginalis giderek genişleyip, karın içi organların sığabileceği hale gelince, hastalık kasık fıtığına dönüşmüş olur. Fıtık boğulması olarak anılan, karın içi organların kese içinde sıkışması durumu, organların ilk kez dışarı çıktıklarında bile gelişebilir.
Hidroseller normal olarak doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Bu sebeple 2-3 yaşından önce ameliyata gerek görülmez.
Ayrıca torbalara uygulanan travma, testis ve epididim iltihapları sonucuda hidrosel oluşabilir. Bu tipi erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda görülür.

Hidrosel tipleri nelerdir?
1- Konjenital (Doğumsal) Hidrosel:Anne karnında testis, karın içi yerleşimlidir ve gebeliğin 14. haftasından itibaren karnın alt bölgelerine doğru ilerler ve sonrasında skrotum denen testis torbasına iner. Bu iniş sırasında birlikte sürüklenen karın zarı (periton) bir eldiven parmağı tarzında skrotuma kadar testisle birlikte iner. Doğumdan bir süre sonra bu kesecik kapanarak ipliksi bir yapı halini alır, bu kesecik kapanmaz ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis etrafında skrotumda birikir ve şişliğe neden olur bu oluşan durum hidrosel olarak adlandırılır, eğer açıklık büyükse karın içi organlar burdan sarkarak fıtık oluşturabilir. Hidrosel, testisi saran zarlarla sınırlı kalmışsa buna testiküler hidrosel, testis kordu boyunca kistik bir yapı şeklinde sınırlı ise kord hidroseli veya kordon kisti olarak adlandırılır. Doğumsal hidrosel yenidoğan erkeklerin yaklaşık yüzde 6'sında görülür. Yenidoğan hidrosellerinin birçoğu doğumsaldır ancak tümör, enfeksiyon veya dolaşım bozukluklarının bu dönemde hidrosele neden olabileceği unutulmamalıdır.
  • Komünikan hidrosel (ilişkili hidrosel); skrotuma inen karın zarının tamamen açık olması anlamındayken,
  • Komünikan olmayan tip hidrosellerde, bu zarın karın tarafında olan kısmının normal olmayan şekilde kapanması ve peritoneal sıvının skrotum içersinde hapsolması anlamındadır.
1- Edinsel-Erişkin hidrosel: Erişkin erkeklerin yaklaşık % 1’inde ve genellikle 40 yaşın üzerinde görülür.
Erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda skrotumun maruz kaldığı travma, testis ve eklerinin iltihabi hastalıkları, testis tümörleri, varikosel ameliyatları ve radyoterapi sonrası gibi nedenler ile hidrosel oluşabilir. Böbrek nakli olan hastaların yüzde 70'inde tek taraflı hidrosel oluşur. Testis torsiyonu (testisin kendi etrafında aniden dönmesi), yüzde 20 hastada reaktif hidrosele neden olabilir ve acil müdahale gerektiren testis torsiyonunu maskeleyebilir.
Normal dölütsel gelişimle bağlantılı olarak değişik hidrosel tipleri ortaya çı­kar.
Komünikan (ilişkili) hidrosel tipi doğrudan karın zarıyla ya da kısmen er-bezi torbasıyla (skrotum) ilişkilidir. Ba­sit ya da vajinal hidrosel tipte vajino-peritonal (karın zarıyla iç sancı zar ara­sındaki) kanal kapanır.
Füniküler hidro­sel tipinde ise vajino-peritonal kanalın yalnızca orta hattında bir açıklık kalır. Dolayısıyla seröz sıvı yalnızca bu böl­gede toplanır. Nedeni tam olarak biline­mediğinden, bu hastalık birincil (nedeni bilinmeyen) adıyla anılır.
Birincil olarak adlandırılan tipi kendi başına hastalığı oluşturur.
İkincil hidrosel ise testisin ya da testis üstünün iltihaplı hastalıklara tutulmasıyla mey­dana gelir. Bunlar arasında verem, fren­gi, testis tümörleri ve iltihabi hastalıkla­ra yol açan mikroplar sayılabilir.

Belirtileri:
  • Hidrosel tanısı hikaye ve fizik muayene ile kolayca konulabilir. Birçok hidrosel hiçbir şikayete neden olmaz, hastaların hekime başvurusu genellikle testis torbasında ağrısız şişlik nedeni ile olmaktadır.
  • Baskı nedeniyle testiste belli bir beslenme bo­zukluğu oluşabilir.
  • Hidroselin gelişimi yavaş ve sinsidir. Hasta erbezi torbasında ağrısız, ama bir ağırlık duygusu veren, ilerleyici nitelik­te bir büyüme saptar.
  • Erbezi torbasındaki şişliğin bir tarafından cep feneri tutu­larak bakıldığında, içindeki sıvının say­dam olması nedeniyle testis ve epididime ait karaltılar görülür. Bu tipik bir belirtidir.
  • Ayrıca kütlenin elle yoklan­masında ağn olmaz. Erbezi torbasının derisi gergin, ama normaldir.
  • Genellikle acısız bir veya iki torbadaki şişlik en önemli belirtisidir.
  • Uzun sürdüğün­de yürüme kusuru ve estetik görünüm bozukluğu ortaya çıkar.
  • Hasta testis torbasında ağırlık, dolgunluk hissedebilir.
  • Nadiren kasık bölgesinde hafif rahatsızlık hissi ve bel bölgesine vuran ağrıdan rahatsızlık duyabilirler. Ağrı genellikle olmaz eğer varsa beraberindeki akut epididim enfeksiyonu nedeni ile olabilir.
  • Konjenital hidroselde, testis torbasındaki şişliğin sabahları kaybolup, günün ilerleyen saatlerinde belirginleşmesi tipiktir.
  • Ateş, titreme, bulantı, kusma basit hidrosellerde genellikle görülmez.
  • Testis torbası muayenesinde, hidrosel testisin üst ön kısmında yerleşimli olarak izlenir.
  • Yüzde 7–10 iki taraflıdır. Özellikle sağ taraftaki hidroseller genellikle kasık fıtığı ile birliktedir.
  • Eğer enfeksiyon yoksa testis torbasında kızarıklık veya renk değişikliği yoktur.
  • Testis torbasına karanlık bir odada ışık tutulduğu zaman şişkinlik sebebi hidrosel ise ışığı geçirir buna transülliminasyon denir.
  • Konjenital hidroselde ise şişlik, çocuk ayağa kalktığında veya ağladığında belirginleşirken, muayene sırasında veya yattığında kaybolur.
  • İngüinal-skrotal ultrasonografi, teşhisi doğrulamak için yapılabilir, testis ve eklerindeki anormallikler (özellikle testis tümörleri),
  • Kompleks kistik kitleler, spermatosel, veya birlikte fıtık olup olmadığını göstermede etkindir.
  • Testis renkli Doppler ultrasonografisi, testisteki kan akımını göstermede kullanılır ve özellikle testis torsiyonundan şüpheleniliyorsa mutlak yapılmalıdır.

Tedavi:
Hidrosel genellikle tehlike yaratmaz. ve bazı durumlarda kendiliğinden kaybolabilir.
Tedavide igne ile sivinin bosaltilmasi veya ameliyat seçenekleri uygulanir.
Eskiden hidrosel sıvısının enjektörle alınmasından sonra, boşluğa tentürdiyot gibi tahriş edici ya da sklerozan (sertleştirici) çözeltiler şırınga edilirdi. Ama bu girişimler sonuçsuz kalır, belli bir süre sonra sıvı yeniden toplanırdı.
Günümüzde hidroselde uygulanan başlıca tedavi cerrahidir ve tunika vaji­nalisin (sancı zar) çıkarılmasına daya­nır. Bu basit, komplikasyondan uzak ve güvenli bir yöntemdir.
Cerrahi girişim. sancı zarın geniş biçimde çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Bunun için sancı zarın dış katmanı kesilerek çıkarılır; kesi­len yerin iki kenarı birleştirilir ya da sı­vı Üreten kısım dışa gelmek üzere ters çevrilerek dikilir. Böylece zar ortadan kaldırılmış olur.
Çocuklarda kendiliğinden kaybolma olasılığı yüksek olduğundan 1 yaşından önce ameliyat önerilmez.

Hidroselle birlikte fıtık varsa, ağrı çoksa acil ameliyat edilmesi gerekebilir.

Ameliyat ehli ellerde basit bir operasyondur. Ameliyattan sonraki 24 saatlik sürede torbalara buz konulması gerekebilir.

Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Şubat 2012       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Hidrosel Nedir?

Hidrosel Nedir?
Hidrosel; kısaca testislerin etrafında sıvı birikmesidir.
Hidrosel’in iki tipi vardır:
1.Doğumsal (konjenital) Hidrosel: Anne karnındaki gelişim süresinde meydana gelen hidroseli tarif eder. Doğumda saptanan hidrosellerin çoğu bir yaşa kadar kendiliğinden düzelir ve tekrarlamaz.
2.Edinsel-Erişkin Hidrosel: Erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 1'inde ve genellikle 40 yaşın üzerinde görülür. Erişkin erkeklerde ve daha yaşlılarda skrotumun (torbanın) maruz kaldığı travma, testis ve eklerinin iltihabi hastalıkları, testis tümörleri, varikosel ameliyatları ve radyoterapi sonrası gibi nedenler ile hidrosel oluşabilir.


Belirtileri Nelerdir?
Aile yada doktor tarafından göz veya elle muayene sırasında fark edilir. Ağlama ile belirginleşir. ilk 1 yaşta hidroseller cerrahi tedavi gerektirmediği için bu dönemde herni (fıtık) ile hidroseli ayırt etmek gerekir.
Doktorunuz Hidrosel tanısını koyabilmek için, fizik muayenenin yanı sıra röntgen ve ultrason gibi tetkikler yardımıyla tanı koyabilir.
Birçok hidrosel hiçbir şikayete neden olmaz, hastaların hekime başvurusu genellikle testis torbasında ağrısız şişlik nedeni ile olmaktadır. Hasta testis torbasında ağırlık, dolgunluk hissedebilir. Nadiren kasık bölgesinde hafif rahatsızlık hissi ve bel bölgesine vuran ağrıdan rahatsızlık duyabilirler. Ağrı genellikle olmaz eğer varsa beraberindeki akut epididimit enfeksiyonu nedeni ile olabilir. Konjenital hidroselde, testis torbasındaki şişliğin sabahları kaybolup, günün ilerleyen saatlerinde belirginleşmesi tipiktir. Ateş, titreme, bulantı, kusma basit hidrosellerde genellikle görülmez.

Hidrosel'in Tedavisi
Hidroselin yanında fıtık da varsa tedavi cerrahidir. Herni (Fıtık) doğal kendiliğinden düzelmeyeceği için, tanı konunca tedavisi gerekir, ancak hidrosellerde 1 yaşa kadar beklenebilir. Erken doğan bebeklerde (prematüre) eğer fıtık varsa taburcu olmadan cerrahi önerilebilir.

KAYNAKLAR
1.Finkelstein MS, Rosenberg HK. Ultrasond evoluation of scrotum. Urology 1986;27:19

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Sen sadece aynasin...