Arama

Mantar ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 12 Kasım 2018 Gösterim: 3.202 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Mantarın Faydaları

Ad:  mantar.JPG
Gösterim: 310
Boyut:  17.7 KB

İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Göze ve vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Öğrenme yeteneğini arttırır. Yorgunluğu giderir. Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.
Sponsorlu Bağlantılar

Mantar Nasıl Kullanılır? Protein değeri yüksek bir besin olmakla birlikte yağ oranı düşük olduğu için mantar diyetlerde sıklıkla kullanılır. Mantar lezzetli ve besleyici bir besin olmakla birlikte zehirli pek çok türü olduğu için yabani mantar uzman kişiler tarafından toplanmalı ve dikkatli tüketilmelidir. Bu nedenle kültür mantarlarını tercih etmek daha sağlıklı olur. Ayrıca, mantar vücutta üre asidi bıraktığı için Romatizmalılara tavsiye edilmez.

BAKINIZ Mantar Nedir? Mantar Hakkında
Son düzenleyen Safi; 12 Kasım 2018 01:14
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Kasım 2018       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Mantarın ve Faydaları

Ad:  mantar.jpg
Gösterim: 313
Boyut:  34.3 KB

Mantar dünyanın birçok ülkesinde üreyebilen latince fungi olarak adlandırılan besin gruplarından sebze grubuna dahil edilen oldukça faydalı bir besindir. Özellikle son dönemlerde sofralarda sıklıkla karşımıza çıkan mantar hakkında vücuda sağladığı yararlar hakkında bilinmesi gerekenleri sıralamak gerekirse;Birçok farklı yemeği, sotesi, çorbası yapılan bu şifalı bitki, krep gibi yiyeceklerin içine de ilave edilerek harika tatlar oluşturur. Çok kısa sürede pişmesi ve pratik olması sebebiyle de, yemeklere ilave edilerek kolayca pişirilebilir. Özellikle yaz aylarında soğan, biber ve domates ile birleştirilerek enfes sulu yemeği yapılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Son derece besleyici bir bitkidir. Yüksek oranda protein, fosfor ve folik asit içerir.
  • Dokuların yara aldığında hücrelerin kendini kolay tamir etmesine yardım eder.
  • İyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik ve dişleri güçlendirir. Aynı zamanda kemik erimesine karşı koruma sağlaması da mantarın faydalarından biridir.
  • Kolesterol düşürücü bitkilerden biridir. Kolesterolü dengeye getirmeye yardım eder.
  • İyi bir lif kaynağıdır. Bu sebeple bağırsakları rahatlatması da mantarın faydaları arasındadır.
  • Tokluk hissi uyandırır. Kilo verememekten mi şikayet ediyorsunuz? Zayıflamak mı istiyorsunuz? Mantar yiyerek fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Yarattığı tokluk hissi sayesinde kolay acıkmamanızı ve az yemek yemenizi sağlar.
  • Alzheimer hastalığı için de fayda sağlar.
  • Neredeyse kırmızı et kadar protein içerir. İyi bir protein kaynağıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de mantarın faydaları arasındadır. Vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Kış hastalıklarına kolay yakalanmaktan mı yakınıyorsunuz? Çocuklarınız da grip, nezle gibi hastalıklara kolay mı yakalanıyor? Soğuk algınlığı canınızı mı sıkıyor? İşte mantar sayesinde grip, nezle, öksürük gibi hastalıklara kolay yakalanmaktan kurtulacaksınız.
  • Kalp ile dosttur, kalbi kuvvetlendirir.
  • Kan basıncını kontrol altında tutmaya yardım eder. Hipertansiyonu olanlar her yemeği, her yiyeceği yiyemiyorlar. İşte hipertansiyon yani yüksek tansiyonu olan kişiler de korkmadan mantar tüketebilir, bu şifalı bitkinin faydalarından yararlanabilir.
  • Düzenli tüketimi ile vücudun A, B ve C vitamini ihtiyacını karşılar.
  • Tiroid bezlerine karşı koruma sağlaması da mantar faydaları arasındadır.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Yemeklerin kolay sindirilmesini sağlar.
  • Cildin korunmasına yardım eder.
  • Önemli bir antioksidandır.
  • Selenyum, bakır ve çinko içerir.
  • Hasar gören hücrelerin yenilenmesine yardım eder.
Kanseri önler, D vitamini ihtiyacını karşılar
Mantarlar, havuç, domates, yeşil ve kırmızıbiber, kabak , yeşil fasulye, kabak ve diğer bütün gıdalar gibi antioksidanlar açısından yüksektir. Antioksidanlar, potansiyel olarak kansere yol açan bir kişinin vücut hücrelerine zarar verebilecek bir tür kimyasal olan serbest radikallerden kurtulan kimyasallardır.

Selenyum , birçok meyve ve sebzede bulunmayan fakat mantarlarda bulunan bir mineraldir. Karaciğer enzim fonksiyonunda rol oynar ve vücuttaki bazı kansere neden olan bileşiklerin detoksifiye edilmesine yardımcı olur. Ek olarak, selenyum iltihaplanmayı önler ve aynı zamanda tümör büyüme oranlarını azaltır.

Mantarda yer alan bol miktarda D vitamini hücre büyüme döngüsünün düzenlenmesine katkıda kanser hücrelerinin büyümesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Taze kesilmiş mantarları güneşe yerleştirmek vitamin D içeriğini önemli ölçüde arttırır . Böylece DNA içinde mutasyon kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek, DNA sentezi ve onarımında önemli bir rol oynar.

Kafa Karıştıran soru Zehirlenme!
Ad:  mantar-2.Jpeg
Gösterim: 268
Boyut:  28.9 KB

Mantar zehirlenmesi, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mümkün oldukça kültür mantarı ve istridye mantarı türevleri tercih edilebilir.

Kusma, bulantı, ateş gibi durumlar mantar yeme sonrası yaşanıyorsa muhakkak doktora danışılmalıdır. Taze, açık beyaz renkte, soyulmamış, yumuşamamış ve iri mantarlar seçilmelidir. Buzdolabında en fazla 1 hafta muhafaza edilmelidir, derin dondurucuda vitamin ve mineral içeriği yok denecek kadar aza ineceği için genellikle taze tüketilmesi gerekmektedir.

Mantarın Zararları Nelerdir?
Dünyada birçok mantar türü bulunmaktadır. Bu türler arasından zehirli olmayanlar toplanarak tüketilse bile, bazı kişilerde değişik yan etkileri görülebilir.
  • Bazı kişilerde mide ağrısı, sancı, karın ağrısı gibi ağrılara sebep olabilir. Mide ağrısı ile birlikte mide bulantısı ve kusma da görülebilir.
  • Baş dönmesi ve baş ağrısı gibi yan etkileri görülebilir.
  • Kimi insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Yorgunluk, bitkinlik gibi yan etkileri de oluşabilir.
Mantar Toplarken Dikkatli Olunmalıdır!
Birçok zehirli türü bulunan bu bitki, çok dikkatli bir şekilde toplanmalıdır. Zehirli türleri toplanarak tüketilecek olursa ölüme yol açabilir. Bu yüzden bilinmeyen yerlerden ve bilinmeyen kişilerden satın alınmamalıdır.

Kendiniz ormanlardan yada çayırlardan toplarken de dikkatli olmalısınız. Hangisinin zehirli, hangi mantar türünün zehirsiz olduğunu bilmeyen kişiler yanlış toplayabilir. Bu yüzden ciddi zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabilirler.

Aman Dikkat!
Tüketilmesi sakıncalı durumu özellikle içeriğindeki pürin aminoasidi nedeni ile böbrek hastalarında sakıncalı durumlar yaratmaktadır. Böbrek için sakıncalı olan ürik asit yapımını hızlandırmaktadır. Özellikle böbrek taşı varlığında, gut hastalığı ve birçok böbrek yetmezliklerinde kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.

Son olarak bilinmesi gereken gerçek; et yerine mantar

Mantar et grubu yerine sayılabilen bir besin değildir, içerdiği nutrientler oldukça faydalı olsa bile et/tavuk/ balık/yumurta gibi hayvansal protein içeriği düşüktür. Et yerine birebir değişim yapılarak tercih edilmesi farklı yetersizlikleri oluşturmaktadır.
MsXLabs.org
-derlemedir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Ocak 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular
9 Nisan 2011 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
16 Ocak 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular
24 Eylül 2011 / melekay42 Sağlıklı Yaşam
3 Eylül 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular