Arama

Kişisel Temizliğin Tanımı ve Önemi

Güncelleme: 5 Aralık 2018 Gösterim: 5.245 Cevap: 2
_MaviKaranlık_ - avatarı
_MaviKaranlık_
Kayıtlı Üye
7 Mart 2016       Mesaj #1
_MaviKaranlık_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kişisel Temizliğin Tanımı ve Önemi
Sağlıklı toplumlar ancak sağlıklı bireylerin varlığıyla devamlılık gösterir.
Sponsorlu Bağlantılar

Sağlıklı birey olmanın temelinde yer alan kavramın ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Eve geldiğinizde yaptığınız ilk işin ne olduğunu söyleyebilir misiniz?
Sağlığımızı korumak amacıyla vücudunuzu kirlerden, kirlere bağlı olarak ya da her-hangi bir yolla vücuda dışarıdan giren hastalık etkeni olan mikroplardan arındırma işlemine temizlik denir. Temizlik bireyin kendi vücudunu temiz tutmasıyla başlar.Temiz olan bireyin kendine olan güven duygusu artar ve kendini mutlu hisseder. Bu bireylerin oluşturduğu toplumlar sağlıklı yaşarlar.

Sağlıklı yaşamın temeli kişisel temizlikle başlar. Kişisel temizlik uygulamaları çocuk yaşlarda anne, baba ve öğretmenlerden öğrenilir.
Sağlıklı yaşamak için önemli olan kişisel temizlik kurallarını uygulamak ve bunu alışkanlık hâline getirmektir.

Temizliğin iki önemli aracı vardır. Bunlar su ve sabundur. Su ve sabun olmadan temizliği “düşünmek” mümkün değildir. Ancak bu araçlardan doğal kaynak olan suyu kullanırken dikkatli davranmamız gerekmektedir. Çünkü su tükenen bir kaynaktır. Her ne kadar dünyanın 3/4’ü sularla kaplı olsa da bir zaman sonra kullanılabilir suyun tükeneceğini unutmamalısınız.

Doğal kaynaklarımızdan olan su tutumlu kullanıldığı ölçüde kaynakların devamlılığı sağlanmış olur.
Kişisel temizlik yaparken su ve sabundan başka banyo süngeri, banyo lifleri, diş fırçaları, tırnak makası vb. kullanılır. Vücuttaki her bölgenin temizliği ve bakımı tekniğine uygun olarak yapılır.

Temizliğin bireysel ve toplumsal önemine dinsel yaşamda da vurgu yapılmıştır. İslam dininde temizliğin önemi “Temizlik imandan gelir” hadisi ile vurgulanmaktadır.
Temizlik bireylerin hastalıklardan korunmasında ve bazı hastalıkların ( bulaşıcı hastalıklar) toplumda yayılmasının önlenmesinde önemli bir etkendir.

a. El ve Tırnak Temizliği ve Bakımı

Kişisel temizlikte el temizliği önemli bir yere sahiptir. Çevremizle doğrudan temas hâlinde olan organımız ellerimizdir. Gün boyunca birçok nesneye dokunuruz. Bu nedenle ellerimiz gün boyunca kirlenir. Bu kirlilik, hastalık etkeni olabilecek mikroorganizmaların vücudumuza göz, ağız, besin vb. yollarla girmesine neden olur. Bu nedenle kirlenen ellerimizi su ve sabun yardımıyla yıkamalıyız. Ellerimizi yıkarken öncelikle sabunla iyice köpürtüp ardından bol su ile durulamalıyız (Resim 2.1).


Eller, yemeklerden önce, yemek hazırlarken ve yemeklerden sonra aynı zamanda dışardan gelindiğinde, tuvalette girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır.

Ellerimizle birlikte tırnaklarımızın temizliği de önemlidir. Çünkü tırnak ile et arasındaki bölgeye mikroplar kolaylıkla yerleşir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak tırnakların kesilmesi gerekir. El tırnakları yarım ay, ayak tırnakları ise düz kesilmelidir. El ve ayak tırnakları kesildikten sonra mutlaka sabunla yıkanmalıdır.

Ayak tırnakları düz kesilmediğinde tırnak batmalarına neden olabilir.

Tırnakların kenarlarında oluşan sertleşmiş deri parçalan koparılmamak, tırnak makasıyla kesilerek antiseptik bir maddeyle temizlenmelidir.
Gıda sektöründe çalışanlar besinlerin hijyenik (sağlık kurallarına uygun) olması açısından el temizliğine özen göstermelidirler.

b. Yüz, Boyun ve Koltuk Altı Temizliği

Vücudumuzun temizliğinde yüz, boyun ve koltukaltı temizliği de önemli yer tutmaktadır. Hergün sabah akşam yüz ve boyun sabunlanarak yıkanmalıdır. Yüzde sivilceler oluşmuşsa bir hekime danışılmalı ve önerilen tedavi uygulanmalıdır. Yüz ve boyun yıkandıktan sonar kişiye ait havlu ile kurulanmalıdır. Deri temizliği hastalıklardan korunmada önemli yer tutmaktadır.

Sivilcelerle oynamak, sivilcilerin yüzde yayılmasına ve zaman zaman lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Vücudumuzda bakterilerin ve mantarların en çok bulunduğu bölgelerden bir diğeri de koltuk altıdır. Koltuk altlan her gün sabunlu su kullanılarak silinmeli ve kurulanmalıdır. Ter kokusunu önlemek amacıyla kullanılan deodorantlar bölgenin temizliği yapılmadan kullanılmamalıdır.
Deodorantların temizlik aracı olmadığı unutulmamalıdır.
Koltuk altı kılları düzenli aralıklarla temizlenmelidir.

Yüz temizliğinin içinde burun ve kulak temizliği de önemli yer kaplamaktadır. Burun temizliği akan su veya kâğıt mendil, gerektiği durumda da her ikisi ile birlikte yapılmalıdır. Burun kıllarının koparılması iltihaba yol açabileceğinden steril bir makasla kesilerek temizlenmelidir. Kulağı temizlerken sivri uçlu cisimler kullanılmamalı, pamuklu çubuklar (kulak çubuğu) kullanılmalıdır. Ayrıca kulak kepçesi ve kulağın arkasından yıkanarak ya da silinerek temizlenmelidir.

Kulak deldirirken kullanılan araçların steril olmasına dikkat edilmelidir.


c. Saç Temizliği ve Bakımı

Çevrenizdeki toz, duman, is vb. nedenlerden dolayı saçlarınız da kirlenir. Hem sağlık hem de görüntü açısından hoş olmayan bu durum saçların haftada en az 2-3 defa yıkanılmasıyla giderilebilir. Saçlar yıkanırken saç tipine uygun şampuanlar ya da zeytinyağı içerikli sabunlar kullanılmalıdır (Resim 2.2).

Şampuanın kalitesine alerjiye neden olmaması açısından dikkat edilmelidir.

Saçlar yıkandıktan sonra yumuşak bir havlu ile kurulanmalıdır. Kurutma işlemi çok sıcak olmayacak ve saç diplerine doğrudan temas etmeyecek şekilde saç kurutma makinesi ile de yapılabilir. Ayrıca saçlar günlük olarak kişiye özel saç fırçası ile fırçalanmalıdır.

Fırçalama işlemi saçın sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Saçta kepeklenme varsa ılık su ile sık sık yıkanarak bolca durulanmalıdır. Yapılan bu işleme rağmen kepeklenme devam ediyorsa bir hekime başvurulmalıdır. Hekimin önerdiği şampuanlar kullanılmalıdır.

Saç temizliği ve bakımı sağlıklı yaşam için önemli olmakla birlikte kişinin kendini iyi hissetmesi, insanlarla iletişiminde olumlu izlenim yaratması açısından da önemlidir.


Saçların iyi temizlenmemesi, tarak vb. araçların ortak kullanılması, saçında bit bulunan kişilerle temas sonucunda saç bitlenebilir. Bu durumda yine hekime başvurulmalı ve önerilen bakım işlemleri yapılmalıdır.

d. Ayak Temizliği

Ayaklarınız bütün gün çorap ve ayakkabı içerisinde hava almadan kalır. Ayaklarınız bütün gün çorap ve ayakkabı içerisinde hava almadan kalır. Havasızlık nedeniyle terleyen ayakta bakteri ya da mantar üreyebilir. Böylelikle ayakta kötü koku ve hastalıklar oluşur. Bununla birlikte ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar ayak şeklinin bozulmasına ve kan dolaşımı yetersizliğine neden olur. Bunlar kötü koku ve hastalıklara neden olur. Tüm bunlar ayağın yapısını bozar. Bu nedenle ayaklar her akşam yıkanmalı ve yıkandıktan sonra mantar enfeksiyonuna neden olmaması için iyice kurulanmalıdır. Uygun aralıklarla ayakların ılık suda bekletilmesi de ayakların rahatlamasını sağlar.

Ayak sağlığı açısından çorapların pamuklu olması ve her gün değiştirilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Ayaklar yıkandıktan sonra kurulamak için kullanılan havlu el ve yüz havlusundan ayrı olmalıdır.
Ayaklardaki diğer sorunlardan nasır ve topuklarda oluşan sertleşmiş deri tabakası, banyo yaparken yumuşadığı için ponza taşı ile temizlenebilir.
Nasır oluşumunun en önemli nedeni uygun ayakkabı seçiminin yapılmamasıdır. Bu nedenle ayakkabı seçerken dikkatli davranılmalıdır. Ucu sivri ve topuklu ayakkabılar tercih edilmemelidir.

* Başkalarının terlik, çorap ve ayakkabısı giyilmemelidir. Bu eşyalar her hangi bir
enfeksiyon durumunda enfeksiyonun yayılmasına neden olur.

e. Genital Bölge (Üreme Organları) Temizliği

Genital bölge olarak adlandırılan üreme organlarının temizliği oldukça önemlidir. Bu bölgenin temizliği için öncelikle sık banyo yapmaya özen gösterilmelidir. Banyo yapmanın dışında da genital bölgenin temizliğine özen gösterilmelidir. Çünkü ergenlik çağıyla birlikte bireylerde ince tüyler yerini kalın ve sert kıllara bırakır ve bu bölge yağ ve ter bezleri açısından zengin olduğundan çok çabuk kötü kokuların oluşmasına neden olur. Ayrıca bu bölgenin temizliği düzenli yapılmadığında üreme organlarında enfeksiyonlar meydana gelebilir. Öncelikle enfeksiyonlara engel olabilmek için düzenli olarak bölgedeki kıllar kesilmelidir. Bu yolla kötü kokuların oluşması da önlenir.

Tüylerin temizlenmesinde jilet, tüy dökücü kremler vb. kullanılabilir. Bu temizlik düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Erkeklerde genital bölgenin temizliğinde dikkat edilecek hususlardan birisi de sünnet derisinin geriye çekilerek salgı birikintilerinin giderilmesidir.

Kızların adet (regl) dönemlerinde ayakta duş yapmaları, oluşacak kötü kokuları engeller. Ayrıca kullanılan hijyenik ped, gazlı-pamuklu bez ya da kaynatılmış ütülenmiş bezlerin 3-4 saat arayla değiştirilmesi enfeksiyon riskini azaltır. Günlük temizlikte genital bölge su ile yıkanıp iyice kurulanmalıdır.

f. Tuvalet Alışkanlığı ve Temizliği

Besin olarak vücudumuza aldığımız yiyecekler sindirim sisteminde bazı değişikliklere uğradıktan sonra artık kısımlar dışkı olarak vücuttan atılır. Bu olaya dışkılama denir.

Dışkılama sonrası bölgenin temizliği oldukça önem taşır. Çünkü diğer organlara mikroplar bulaşabilir. Normal şartlarda idrarda mikrop yoktur fakat dışkıda milyonlarca mikrop bulunur. Bu nedenle dışkılama sonrasında anüs bölgesi önden arkaya doğru tuvalet kâğıdı ile silinmelidir. Ardından suyla ya da ıslak tuvalet kâğıdı ile temizlik yapılarak tekrar tuvalet kâğıdı ile kurulanmalıdır. Temizlik sırasında eller doğrudan kullanılmamalıdır. Tüm bu işlemlerden sonra eller iyice sabunlanmalıdır.
. Tuvaletlerin temiz tutulması diğer insanlara hastalık etkeni mikropların bulaştırılmaması açısından önem taşımaktadır. Toplum sağlığının korunmasında tuvalet temizliği birinci sırada yer almaktadır. Dışkılama yapıldıktan sonra tuvalete bol su dökülerek temiz bırakılmalıdır.

g. Banyo Yapma ve Giyecek Temizliği

Vücudumuzu saran deri, bazı atıkların ve bir miktar suyun ter yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Vücudu mikroorganizmalardan korur ve ultraviyole ışınların etkisiyle D vitamini oluşmasını sağlar. Ayrıca vücut sıcaklığının ayarlanmasında da etkilidir.

Derinin görevlerini yerine getirebilmesi için temizliğinin yapılması gerekmektedir. Temizliği yapılmayan deri üzerinde yer alan gözenekler toz, kir, deri kalıntılarıyla tıkanır. Bu durum deri sağlığının bozulmasına neden olabilir. Deri temizliği hem deri sağlığını korumak hem de hastalıklardan korunmak için önemlidir. 
Deri haftada en az 2-3 kez banyo yapılarak temizlenir. Banyo yapılırken suyun sıcaklığı ortalama 33-38 oC olmalı, sabun ve banyo lifi kullanılmalıdır.

Banyo yapılacak yerlerin temizliği sağlık açısından önemlidir. Umumi hamamlar kullanılacağı zaman yıkanılan yer iyice temizlenmelidir. Hijyen kurallarına evde banyo yaparken de dikkat etmek gerekmektedir. Deri, sabunlu lifle ovularak kirlerden arındırılmalıdır. Banyo sırasında kullanılan suyun kurna ya da kovadan alınarak ya da duş şeklinde akıtılarak kullanılması uygundur. Banyo sırasında kullanılan havlu, terlik, kese kişiye özgü olmalı, banyo yapılan mekan ve kullanılan eşyalar temiz olmalıdır. Çünkü ortak kullanılan eşyaların temizliğine dikkat edilmediğinde bazı enfeksiyon hastalıklar kişilere bulaşabilir.

Banyo yapıldıktan sonra giyilen kıyafetlerin yıkanmış ve ütülü olmalısı gerekmektedir. İç çamaşırları sağlık açısından pamuklu olmalıdır. İç çamaşırlarını sık sık değiştirmek gerekmektedir. Çünkü “kirli” çamaşırlar vücut hijyenini bozar. Bu nedenle çamaşırlar cildi tahriş etmeyecek malzemelerle yıkanarak ütülenmelidir. İç çamaşırların kay¬natılması, makinada yüksek sıcaklıkta yıkanması, çamaşır suyu kullanılması ya da yük¬sek sıcaklıkta ütülenmesi mikroplardan arındırmada etkili yöntemlerdir.

Yatarken giyilen kıyafetler, yatak takımı ( çarşaf, nevresim, yastık kılıfı ) sık yıkanmalı ve ütülenmelidir.

Yatarken giyilen kıyafetler vücudu sıkmayan bol ve rahat olmalıdır.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
I.TEMİZLİK

Sponsorlu Bağlantılar
A.HİJYEN NEDİR, NE ÖNEMİ VARDIR?

Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.
elyikama
Her insan kendi temizliğinden sorumludur. Çocuk yaşlarda anne, baba veya öğretmenler tarafından çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Örneğin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalıdır. Her gün yapılan işler arasında banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır.
Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.
sabun1
Su ve sabun olmadan temizlikten bahsetmek olası değildir. Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Bunun yanı sıra banyo süngerleri, lifleri, diş fırçaları, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan fırçalar, tırnak makası ilk akla gelen temizlik araçlarıdır. Bunların tümü başkalarıyla paylaşılmaması gereken, kişisel temizlik araçlarıdır.
Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir.

SİLENTİUM EST AURUM
msxcihan - avatarı
msxcihan
Kayıtlı Üye
5 Aralık 2018       Mesaj #3
msxcihan - avatarı
Kayıtlı Üye
İnsan kendisini rahat bile hissedemiyor kişisel temizliğine özen göstermeyince Msn Grin

Benzer Konular

20 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
22 Aralık 2011 / Morrigan Sosyal Ağlar
7 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
12 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
18 Kasım 2007 / KENCISii Hukuk