Arama

El İşi Modeller - Punch Nakışı

Güncelleme: 7 Ocak 2013 Gösterim: 6.443 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Ocak 2013       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
El İşi Modeller - Punch Nakışı
MsXLabs.Org
Sponsorlu Bağlantılar

giraffes punch needle kit 702995

Punch Nakışı Tekniği özel iğnesi ve kasnak ile yapılan işleme tekniğidir ve kumaş üzerinde doku etkisi oluşturduğundan özel bir görünüm elde edilir. Punch Nakışına “İplikle Yapılan Yağlıboya” da denilebilir, sebebi de renklerin yağlıboyadaki gibi özgürce kulanılabilmesidir.

Bu nakış tekniğinde önce kumaşı kasnağa geçirip gerdiriyoruz, sonra örneğimizi kumaşın altına yani ters kısmına çizip yine tersinden işlemeye başlıyoruz. Kabartılı kısım düz yani ön kısımda kalması gerekiyor. İşleme bitince kumaşın çalıştığımız tarafında iplikler çekilmesin diye kumaş tutkalı sürüp kurumasını bekliyoruz.

Ad:  11111111111111111111111111111.png.jpg
Gösterim: 4155
Boyut:  35.8 KB

Ad:  11111111.png.jpg
Gösterim: 2100
Boyut:  33.9 KB

Ad:  2222222222.jpg
Gösterim: 2943
Boyut:  36.4 KB

Punch nakışı, kumaş üzerinde 3 boyut etkisi yaratan bir nakış tekniği. Özel iğnesi ile yapılan bu nakış sayesinde, kumaşların üzerinde doku etkisi oluşturmak tam bir zevk ve sanat işi. Punch nakışına, genelde “iplikle yapılan yağlıboya” denmesinin sebebi de, renk tonlamalarını, nerdeyse yağlıboyadaki kadar özgürce ve karmaşık yapıda kullanma imkanı vermesidir. Punch, Punch Nakışı, Rus Nakışı ve Bunka gibi türevleri bulunan bu teknik, kumaşın ters yüzü üzerine özel iğne ile nakış motifinin işlenmesi ve kumaşın ön yüzünde modelin kabartılı şekilde meydana gelmesini sağlar. Halı dokumasını andırsa da naif yapısı sebebiyle nakış olarak adlandırmak daha doğru kabul edilmiştir. Bunka, Rus kökenli bu tekniğin Japonya’daki versiyonudur. Punch’tan en temel farkı, kumaşın ön yüzünde çalışılmasıdır. Genelde manzara resimi yapmakta kullanılır; ışık-gölge oyunlarını resim gibi yansıtma özelliği sanatçıların ilgisini çekmektedir. Farklı boyda iğnelerle yapılan punch nakışı, hem farklı kalınlıkta iplerle çalışılabilmesini, hem de eserin 3 boyut özelliğinin vurgulanmasını sağlamaktadır. Bu süsleme tekniği, özellikle crazy patchwork’ü süslerken çok iyi bir araçtır; ayrıca diğer nakış teknikleri, özellikle ipek kurdele nakışı ile çok uyumlu bir görüntü verir.

Alıntı

Kumaş önemli muare kumaş yani el dokuması kumaş da yapılan çalışmayı gördüm sadece kapalı çarşıda köylü pazarında satıldığını öğrendim ancak bana kurs öğretmenim dag ketene işlememi tavsiye etti dediğiniz gibi sıkı dokuma kumaşlara yapılabilir bende saten türü bir kumaşa bir iki deneme yaptım olduğunu gördüm ama asıl dikkat edilmesi gereken ipin çıkışı ben bunu yaparken anladım üstden çıkan ip elinizin altında kalmasın elinizin üstünde olmasına dikkat ediniz yoksa sokup çıkardığınız her ilmek kumaşdan geri çıkıyor bu çok önemli işlediğiniz yaprak çiçek vs bitince de ipi kesmelisiniz çalıştığınız kısım bitincede aplike tutkalı ile tersden sabitlemelisiniz bütün işlem ters yüzden yapılıyor ancak dal gibi işlemeler tersden teğel dikişle öne geçirilip ön yüzden sap işi olarak işleniyor bir diğer önemli noktada elinizi kaldırmadan yapmaya çalışın yine önemli hep yukarıya doğru çalışın kasnak mutlaka gerekiyor gerginlikde önemlidir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

4 Ocak 2010 / kambis Sağlıklı Yaşam
6 Mayıs 2009 / asla_asla_deme Moda
18 Mart 2016 / _Yağmur_ Genel Mesajlar