Arama

Cihat Burak

Güncelleme: 16 Ağustos 2016 Gösterim: 36.167 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Cihat Burak

Sponsorlu Bağlantılar
Cihat Burak
Cihat Burak, (d. 1915, İstanbul – 3 Mart 1994). Türk ressam ve yazar.
Galatasaray Lisesi'ni ve Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi. Memur ve mimar olarak çalıştı. Işık Özel Mimarlık Okulu'nda resim öğretmeni olarak görev yaptı. 1964'te Musée de l'Art Moderne'e gönderdiği tabloyla bronz madalya aldı. Yine 1964'te Uluslararası Utrillo Yarışması'na katılan 700 yapıt arasında ilk ona giren yapıtı dolayısıyla ödül aldı. 1967'de Çağdaş Türk Ressamları Cemiyeti'nin düzenlediği resim yarışmasında birinci oldu. 1973'te Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nden Başarı Ödülü ve 1982'de Sedat Simavi Ödülü'nü aldı. Birçok kişisel sergi açtı.
Istanbul Modern Sanat Muzesinde 13 Aralik 2007 ile 23 Mart 2008 tarihleri arasinda retrospektif bir sergisi bulunmaktadir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Cihat Burak nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
16 Ağustos 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  cihatburak.jpg
Gösterim: 1235
Boyut:  30.8 KB

CİHAT BURAK


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

1915 yılında İstanbul’da doğan Cihat Burak, ressamlığıyla tanınmışsa da, kendisi Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü' nden mezun bir mimar ve aynı zamanda ödül kazanmış hikaye kitapları da bulunan bir yazardır. Cihat Burak Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde ta­mamladı. 1943’te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre çeşitli resmî kurumlarda ve mimarlık bürolarında çalıştı. 1952’de Bayın­dırlık Bakanlığı adına Birleşmiş Milletler bursuyla Paris’e gitti.

1955’te Türkiye’ye döndü ve aynı bakanlıkta Proje Tanzim ve Fen Heyeti müdürlüğüne getirildi. 1961’de pre-fabrik inşaat yöntemlerini incelemek üzere yeniden bursla Fransa’ya gönderildi. Bursun bitiminde bakanlıktaki görevinden ayrılarak Paris’te kaldı ve resim çalışmalarına ağırlık verdi. 1965’te Türkiye’ye dönen Burak, Özel Işık Mimarlık Yüksek Okulu’nda ders verdi ve özel kuruluşlarda mimarlık yaptı. Bayındırlık Bakanlığı’nda çalıştı. Gaziantep Hükümet Konağı, İzmit Adliyesi, Ankara Banknot Matbaası, Rize Adliyesi, Beşiktaş Şair Nedim İlkokulu gibi yapıların projelerini çizdi. İlk kişisel sergisini 1957’de Beyoğlu Şehir Galerisi’nde açtı.

Yabancı ülkelerde (Fransa, İngiltere, Almanya) resim sergileri açtı; yurt dışında düzenlenen çağdaş Türk sanatı sergilerine katıldı. 1967’de Türkiye Çağdaş Ressamlar Birliği birincilik ödülünü, 1973’te Devlet Resim ve Heykel sergisi başarı ödülünü aldı. Cihat Burak’ın gerçekçi bir üslubu vardır. Serpiştirilmiş küçük figürler içeren kent görünümleri, kediler, mezarlıklar, tablolarının sık raslanan öğeleridir.

Yapıtlarında halkın ve bireylerin içinde bulunduğu çelişkileri yine halka özgü bir espri anlayışıyla, ancak eleştirel bir gözle ele alan Cihat Burak, özellikle 1960’lı yıllarda toplumsal gerçekçilik, toplumsal psikoloji ve toplumsal eleştiri anlayışını net bir anlatım ve fantastik bir yönelimle tuvale yansıtmıştır. Ele aldığı ölüm, doğa, bitki, hayvan, günlük yaşam kesitleri gibi tüm konuları kendi iç dünyasından çeşitli ögelerle zenginleştiren sanatçının boya kullanımındaki dokusallık, karşıt renkler ve duygu onun bir ölçüde dışavurumcu anlatıma yaklaşmasını da sağlamaktadır. Çizgisel değerleri ön plana çıkardığı eserlerinde ise tüm unsurlar en ince ayrıntılarına kadar işlenmiştir.

Ad:  cihatburakeserleri.jpg
Gösterim: 2224
Boyut:  151.3 KB
Cihat Burak resimde farklı teknikleri denemiş, özellikle oyma baskı alanında ürünler vermiştir. İstanbul Resim Heykel Müzesi koleksiyonlarında bulunan Mirasçılar, Lüks Hayat, Yunus Emre gibi örnekler Topkapı albümünde bulunan 153 minyatürüyle tanınan nakkaş Muhammed Siyah Kalem’in çizgisine yaklaşmaktadır. Günlük yaşamda insan ve insan eylemlerine eleştirel bir gözle yaklaşan Cihat Burak için, mirasçılar oldukça elverişli bir konudur. Olasılıkla zengin bir mirasa yelken açmış ve bir gemide toplanmış mirasçılar, yüzlerindeki açgözlü ve kurnaz ifadelerle tanımlanmış, geminin üzerinde zenginliği belirten Roma devrine ait natürmortlarla mirasçı kavramı desteklenmiştir. Sanatçının Lüks Hayat adlı yapıtında, bu kez devleşmiş ve bir o kadar da çirkinleşmiş insan hayvan karışımı bir figür canlandırılmıştır. Bu figür, Cihat Burak’ın resimlerindeki fantazyaya tipik bir örnektir.

Cihat Burak, resmin yüzeyini bir mozaik gibi işlemiştir. Kimi zaman teknik olarak da mozaik anlayışını resmine dahil etmiştir. Resim Heykel Müzesi’nde bulunan İncili Kız adlı büyük boyutlu çalışmasında kızın üzerindeki aksesuar ve oturduğu zeminde, küçük taşların yan yana konulduğu hissini veren ve Bizans mozaiklerini anımsatan bir teknikle çalışmıştır. Geri plan ile kedinin dokusu ve tekniği, İncili Kızın oturduğu alanın tekniğinden farklılaştırılarak hem figür hem de teknik öne çıkarılmıştır. Yaşadığı toprakların tarihi, edebiyatı, sanatı ve kültürel birikiminden yalnızca biçimsel olarak değil, çocuksu bir duyarlılıkla yararlanmış ve konunun işleniş biçimiyle Türk resmine farklı bir değer kazandırmıştır.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
16 Ağustos 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Cihat Burak

Ad:  cihatburakeserleri1.jpg
Gösterim: 1667
Boyut:  214.5 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

24 Kasım 2006 / KisukE UraharA Müzik tr
16 Ağustos 2016 / Misafir Soru-Cevap
31 Temmuz 2011 / Daisy-BT Spor tr
30 Temmuz 2008 / estudiantes Sinema tr
1 Nisan 2011 / KisukE UraharA Siyaset tr