Arama

Nuri Abaç

Güncelleme: 13 Ağustos 2016 Gösterim: 2.545 Cevap: 2
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
25 Mayıs 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime

Nuri Abaç


Türk ressam
Sponsorlu Bağlantılar
(İstanbul 1926 - 2008, Ankara).

Devlet Güzel Sanatlar akademisi mimarlık bölümü’nü bitirdi (1950). Bir süre karikatür yaptı, sonra suluboya ve yağlıboya resim çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli sergiler açtı. 1986’da yeni dönem resimlerinin yer aldığı İstanbul Abadan Yavuz sergisiyle dikkati çekti. Aynı yıl 47. Devlet Resim ve Heykel sergisi'nde ödül aldı. Daha önce 1981'de de aynı sergide ödül almıştı.

MsXLabs & Büyük L

Son düzenleyen Safi; 13 Ağustos 2016 17:15
Biyografi Konusu: Nuri Abaç nereli hayatı kimdir.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
12 Ağustos 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  nuriabaç.jpg
Gösterim: 1050
Boyut:  36.8 KB

NURİ ABAÇ


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

(1926, İstanbul - 2008, Ankara)
1926 yılında İstanbul Kocamustafapaşa'da doğdu. 1944 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü' ne girdi. Bir yıl Leopold Levy ile çalıştıktan sonra alan değiştirerek Mimarlık Bölümü' geçti. 1945-1950 yıllarında karikatür, ardından suluboya ve yağlıboya çalışmalarından sonra yurtiçinde birçok sergileri yanısıra Münih, Köln, Montreal, Hannover ve Bre-men"de birçok sergiler düzenledi. Türk Ressamlar Sergisi’ne iki tablosu ile katıldı.

1960'da Ankara'ya yerleşti. 1989'da Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği'nin kuruluşunda görev aldı. 1967'den başlayarak yurtdışında sergiler açtı, karma sergilere katıldı. 1970'den önceki resimlerinde Anadolu kültürünün efsanevi mitolojik yaratıklarını masalsı ve gerçeküstücü - fantastik bir biçemle resimledi. Daha sonraları yöneldiği Karagöz'ün kişiliğinde ve biçim benzetmesinde tarihi ve güncel konuları, olayları ele aldı. Balıkçıları, simitçileri, pazaryerleri, meyhaneleri, düğünleri, çay bahçeleri gibi yurdunun akla gelebilecek özgün tüm ayrıntıları üzerinde yoğunlaştı.

1958'den itibaren 1991 yılına kadar tüm Devlet Resim ve Heykel sergilerine ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneğinin tüm sergilerine katılan Abaç, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile özel galerilerin düzenlediği, çeşitli illerde açılan 130'u aşkın karma sergide yer aldı.

Abaç uzunca bir süre sürrealist akıma bağlı kaldı. 1960’lardan sonra Anadolu uygarlıklarının etkisi altında eserler verdi. 1970 li yıllarda Osmanlı minyatürlerinin, Selçuk kabartmalarının ve son olarak da Karagöz olayının getirdiği esinlenmelere yöneldi. Son çalışmaları, Karagöz tekniğinin günümüz toplumuna uyarlamalarından oluşmaktadır. Sanatta ulusallaşmanın, evrenselliğe yol açtığı kanısını beslemekte, eserlerini bu çizgide yönlendirmeyi tercih etmektedir.

Bazı yarışmalarda jüri üyeliği de yapan sanatçı, 1991 yılından itibaren bir süre Hacettepe Üniversitesi, bir süre de Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde “Perspektif” dersi verdi. Nuri Abaç, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından çok sayıda onur ödülüne de layık görüldü.

Abaç’ın resimlerinde kullandığı gemiler, İstanbul şehri hatları vapurlarını anımsatmaktadır. Ancak vapur ikinci plandadır. Vapur pencerelerinden gösterilerilen figürler, toplum içindeki farklı kesimlerin temsilcisi olarak ön plana çıkmıştır. Ancak bazı resimlerde görülen gemilerin burnu, Anadolu dışındaki bazı kültürlerin mitolojik öğelerini kullandığı görülmektedir. Diğer yandan, gemi motifini kullandığı bir başka resimde lunapark havası izlenmektedir. Burada, geleneksel gölge oyununun figürlerinin yer alması , kompozisyonun temasının geleneksel bir eğlenceyi fantezi dünyasına taşıdığını düşündürmek tedir. Kompozisyonlara baktığımızda figür sayısının çokluğu göze çarpmaktadır. Ayrıntılarda günlük yaşamdan kesitler belirtilmektedir.

Nuri Abaç’ın çağdaşı olan, bir çok cumhuriyet dönemi ressamından farkı, batı resim anlayışının etkisini sıkısıkıya yaşamamış ve resimlerinde yansıtmamış olmasıdır.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
12 Ağustos 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Nuri Abaç



Ad:  nuriabaçeserleri.jpg
Gösterim: 1250
Boyut:  178.1 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Haziran 2011 / The Unique Edebiyat tr
16 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Türkiye'den
15 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Spor tr
30 Mart 2010 / _KleopatrA_ Siyaset tr
21 Şubat 2008 / KisukE UraharA Edebiyat tr