Arama

Nevin Çokay

Güncelleme: 27 Ağustos 2016 Gösterim: 3.378 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nevin Çokay, ressam.

Sponsorlu Bağlantılar
1930 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli kentlerinde tamamladı. 1947 yılında girdiği Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni 1953 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi'nde bitirdi.

Öğrencilik yıllarında kurdukları "On'lar gurubu" yankı uyandırmıştı. Adalet Cimcoz'un "Maya" galerisinde ilk kişisel sergisini açtı (1953).

Resim uğraşları yanında, Nedim Otyam'ın İstanbul Radyosu'ndaki halk türküleri korosunda dört yıl çalıştı (1950-1953). Bu dönemde İtalya’da konserler verip halk oyunları gösterilerinde bulundular (1952). Nedim Otyam'ın yönetmenliğinde "Yurda Dönüş" adında bir film çevirdi. Film dublajları yaptı. 1954'den sonra kendini tamamen resim çalışmalarına verdi.

Her yıl açtığı kişisel sergilerden başka, çeşitli toplu sergilere katıldı. Bunlar arasında Devlet Resim-Heykel Müzesi, Paris Genç Sanatçılar Biennale'i de bulunmaktadır. 1961 yılında düzenlenen "İstanbul Sanat Festivali"nde ikincilik ödülü aldı.

1979 yılında Hollanda'ya çağrılı olarak gitti, resimleri bir yıl süreyle Deventer, Den Haag ve Rotterdam'ın çeşitli müze ve galerilerinde sergilendi, Hollanda Televizyonu'nda röportajları yapıldı.

Resim ve Heykel Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Yugoslavya'da Umjetnicka Galerij'de Hollanda ve Almanya'da özel ve resmi koleksiyonlarda tabloları bulunmaktadır.

On yedi yıl lise resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı. Ayrıca kendi atölyesinde üç yıl, Levent Sanat Galerisi resim atölyesinde dört yıl, Çizgi Sanat Evi atölyesinde üç yıl resim dersi verdi.

Halen kendi atölyesinde resim çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Biyografi Konusu: Nevin Çokay nereli hayatı kimdir.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
27 Ağustos 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Nevin-Çokay.jpg
Gösterim: 830
Boyut:  54.1 KB

NEVİN ÇOKAY


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

1930 doğumlu ressam, 1947 yılında girdiği Devlet Güzel Sanatlar Akademisini 1953 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesinde bitirdi. İlk kişisel sergisini 1953 yılında Adalet Cimcoz, un Maya Galerisinde açtı. Resmin yanında müzikle de ilgilenen Çokay, Nedim Otyam'ın İstanbul Radyosu'ndaki halk türküleri korosunda dört yıl çalışmış, İtalya’da konserler vermişti. Nedim Otyam'ın yönetmenliğinde "Yurda Dönüş" adında bir film çeviren Çokay, film dublajları da yapmıştı.

1954'den sonra kendini tamamen resim çalışmalarına veren Çokay, 1979 yılında Hollanda'ya gitmiş, resimleri bir yıl süreyle Deventer, Den Haag ve Rotterdam'ın çeşitli müze ve galerilerinde sergilenmişti. 1998 yılında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği tarafından onur ödülüne layık görülmüştü.

Ressam Nevi Çokay'ın tabloları, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Yugoslavya'da Umjetnicka Galerij'nin yanısıra Hollanda, Almanya ve Türkiye'de özel ve resmi koleksiyonlarda sergileniyor.

Nevin Çokay insan ilişkilerini, sevdayı, sevgiyi ayrıntılar içinde kaybolmadan, bütüne odaklanmayı, mükemmel bir gözlemle yansıtmış bir ustadır. Eserlerinde, özellikle figürlerin ifade gücünü, gözlerin en derinliğinde toplayarak yarattığı çarpıcı etki; aynı zamanda destek olmanın, direnmenin metamorfozunu oluşturmayı da başarıyor.

Türkiye’de ve Avrupa’nın birçok kentinde yer alan çeşitli müzelerde, resmi ve özel koleksiyonlarda resimleri bulunan Nevin Çokay, Türk resmine toplumsal gerçekçi çizgide verdiği eserlerle katkıda bulundu.

Resim çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar resim ve sanat tarihi öğretmenliği çeşitli atölye çalışmaları yaparak birçok öğrenci yetiştiren sanatçı, 24 Temmuz 2012 Salı günü Foça'daki evinde hayata gözlerini yumdu.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
27 Ağustos 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

NEVİN ÇOKAY



Ad:  nevin-çokay-eserleri.jpg
Gösterim: 636
Boyut:  344.2 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
27 Ağustos 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

NEVİN ÇOKAY



Ad:  nevin-çokay-eserleri1.jpg
Gösterim: 529
Boyut:  428.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

19 Eylül 2010 / TiglonBoYs Spor tr
26 Kasım 2015 / careless_WhispeR Spor ww