Arama

İbrahim Çallı

Güncelleme: 27 Eylül 2016 Gösterim: 172.778 Cevap: 4
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
1882 yılında o zamanlar İzmir'e bağlı bulunan Çal kasabasında doğdu. (Çal kasabası bugün Denizli iline bağlıdır.) 1906'da Şeker Ahmet Paşa'nın desteğiyle Sanayi-i Nefise'ye giren İbrahim Çallı, 1910 yılında buradan mezun olduktan sonra Hikmet Onat ve Ruhi Arel'in de aralarında olduğu bir grupla Paris'e resim öğrenimine gönderildi. Ünlü ressam Paris'te L'Ecole des Beaux Arts'da Fernard Cormon atölyesinde eğitim gördü.

Sponsorlu Bağlantılar
I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla yurda dönen ressam, sanatın köklü gelişmelerden yana olduğunu her fırsatta belli etmiştir. Çallı, Sanayi-i Nefise'ye hoca olarak girdikten sonra Hikmet Onat, Nazmi Ziya, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Namık İsmail de okulda hocalık yapmaya başladılar. Çallı, iyi bir ressam olmanın yanı sıra iyi bir öğretmen olduğunu da kanıtlamıştır.

Yetiştirdiği öğrenciler arasında Şeref Akdik, Refik Ekipman, Saim Özeren, Elif Naci, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati, Ali Avni Çelebi, Zeki Kocamemi ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu gösterilebilir. 22 Mayıs 1960 yılında mide kanamasından ölen İbrahim Çallı, Cormon atölyesinde dört yıl klasik eğitim almasına rağmen, serbest bir teknikle resim çalışmalarına devam etmiştir. Sanatçının eserleri arasında portreler, nüler, peyzajlar ve natürmortlar daha ağırlıktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 20 Aralık 2007 00:09
Biyografi Konusu: İbrahim Çallı nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Ocak 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
İbrahim Çallı
İbrahim Çallı (1882-1960) Türk ressam.
İzlenimci Türk resim sanatının tanınmış temsilcilerinden biridir. Resimdeki ustalığı kadar iğneleyici sözleri ve kendine özgü yaşantısıyla da ünlüdür.
Sponsorlu Bağlantılar
Çallı ilk ve orta öğrenimini memleketi olan Çal'da ve Denizli'de tamamladıktan sonra İstanbul'a geldi. Resme tutkundu, ama okula giremedi. Adliyede kâtip oldu; maaşı ile kıt kanaat geçinmeğe çalışıyor, bir yandan da resim yapmağa devam ediyordu. Zamanın ünlü ressamlarından Şeker Ahmet Paşa'nın ilgisini çekti ve onun desteği ile İstanbul Güzel Sanatlar Okulu'na girdi (1906).
İstanbul Güzel Sanatlar Okulu'nda dört yıl okuyan Çallı, Maarif Nezareti'nin (Millî Eğitim Bakanlığı) açtığı sınavı kazanarak Fransa'ya gitti. Paris Güzel Sanatlar Okulu'nda Fernand Cormon'un atölyesinde dört yıl resim çalıştı.
Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla Türkiye'ye dönen Çallı, İstanbul Güzel Sanatlar Okulu'nda öğretmen oldu. Fransız izlenimciliğinin etkisinde kalmakla birlikte değişik bir yol izledi. Resimlerinde daha özgür bir davranışa yöneldi, doğanın yanısıra değişik tiplerde insan resimlerine de yer vererek klasik Türk resminin çerçevesinden dışarı taştı, ayrıca resimde renk parlaklığına ve saydamlığa büyük önem verdi. Bu anlayışla peyzajlar, natürmortlar, portreler, kompozisyonlar v.b. yapıtlara imza attı.
Eserlerinden bazıları: Cami Avlusu, Mevleviler, Dikiş Diken Kadın, Hatay, İstiklâl Savaşında Zeybekler, Türk Topçularının Mevzie Girişi, Nü, Balıkçı Kayığı, Çayır ve Keçiler, Manolyalar, Atatürk, İsmet İnönü ve Yahya Kemal Beyatlı portreleridir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Nisan 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İbrahim ÇALLI (1882-1960)
MsXLabs.org & Temel Britannica
ibrahimcalli
Türk ressamla­rının en ünlülerinden olan ve birçok büyük ressamımızın yetişmesine katkısı bulunan İb­rahim Çallı'nın doğum yeri Denizli'nin Çal ilçesidir; bu nedenle Çallı İbrahim diye de tanınır. Çal'da başladığı ortaöğrenimini İz­mir'de tamamladı. Çocuk yaşta resme duydu­ğu ilgiyi, bu yıllarda resim defterlerine karala­malar, resimler çizerek sürdürdü. Ama İzmir' de resim eğitimi için gerekli ortamı bulama­yacağını düşünerek 17 yaşındayken babasın­dan kalma tarlayı sattı ve İstanbul'a okumaya gitti.
İstanbul'a gelişinin ilk gününde kaldığı otelde bütün parası çalınınca zor durumda kalan Çallı, İzmir'e geri dönmektense bir kahvede çalışmayı yeğlemişti. Çok geçmeden bulduğu adliye kâtipliği görevi sırasında ünlü ressam Şeker Ahmed Paşa'nın oğlu ile tanış­ması yaşamını etkileyen iyi bir rastlantı oldu. Arkadaş olduğu oğlunun aracılığıyla resimle­rini Şeker Ahmed Paşa'ya gösterebildi. Şeker Ahmed Paşa Çalh'daki yeteneği görünce, o zamanki adı Sanayi-i Nefise Mektebi olan Güzel Sanatlar Akademisi'ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) girmesine yardımcı oldu. Kâtipliğin yanı sıra resim öğrenimini de sür­düren Çallı, 1906'da başladığı okulunu 1909'da bitirdi. 1910'da devletçe açılan bir burs sınavını Çıplak Adam ve Harekât Ordusu'nun Muhafız Alayından Maksud Çavuş adlı tablolarıyla kazandı.
Daha sonra Paris'e giden Çallı'nın burada­ki resim öğretmeni Fernand Cormon'du. Bu öğretmeninden çok şey öğrendi, ama daha çok İzlenimci ressamlara yakınlık duydu. İzlenim-ciler'in etkisinde kalmasına karşın, bu akıma da, daha sonra başka bir resim akımına da tam olarak bağlanmadı. Resimdeki her yenilikten bir şeyler öğrenmek, esinlenmek için Paris'te bolca sergi izledi. I. Dünya Savaşı başladığında İstanbul'a dönen Çallı, bitirdiği okula öğretmen olarak atandı. Emekli olduğu 1947'ye kadar bu görevde kaldı.
Çallı öğretmenliği sırasında da Avrupa'dan dönen ressamlardan bilgi alıyor, resim alanın­da batıdaki gelişmeleri yakından izlemeye çalışıyordu. Atölyesi öğrencilerin sık sık uğra­dığı, her tür resmin denendiği, resim konula­rının tartışıldığı bir okul gibiydi. Çallı özgür bir anlayışla, coşkulu kişiliğini dışa vuran renklerle resim yapıyordu. Resimlerinde de­sene pek önem vermese de renk uyumunu önde tutuyordu. Parlak renkler kullanarak rahat ve serbest fırça vuruşlarıyla görünüm­ler, portreler, çıplaklar (nü), çiçekler ve meyveler çizdi. İstanbul'daki Adalar'da çam­lar arasında gezinen kadınlar, İstanbul Boğazı görünümleri, kadın portreleri, Türk resminde ilk kez görülen çıplak kadın resimleri başlıca konulan arasındaydı. Çallı, yaptığı bu resim­lerde Türk resmine yepyeni ve canlı bir hava kazandırdı. İstanbul'a göçmen olarak gelen ünlü Rus ressamı Aleksis Griçenko ile arka­daş olan Çallı ondan çok etkilendi ve İzle­nimcilik yerine soyutlama tekniği kullanarak "Mevleviler" adlı bir dizi resim yaptı. Bu resimlerinde deseni öne çıkaran belirgin renk­ler kullandı.
konuk040201
İbrahim Çallı'nın resimleri arasında Lüksemburg Bahçesi (1911), Türk Topçularının Mevzie Girişi (1917), Tefli Kız (1923), Nü (1923), İstiklal Savaşı'nda Zeybekler (1923), Mevleviler (1927), Boğaz adlı tabloları ile Atatürk (1935), İnönü portreleri çok ünlüdür.
Ressamlığının yanı sıra sevimli ve şakacı kişiliğiyle birçok fıkra ve anıya konu olan Çallı, Şeref Akdik, Refik Epikman, Saim Özeren, Elif Naci, Mahmut Cüda, Muhittin Sebati, Ali Çelebi, Zeki Kocamemi gibi bir ressamlar kuşağının yetişmesini sağlamıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

İbrahim Çallı

(1882 Çal-1960 İstanbul), ressam. İlk ve ortaöğrenimini Çal'da ve İzmir'de tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. 1906'da Sanayii Nefise Mektebi'ne girdi. 1910'da Maarif Nezareti'nin açtığı yarışmada birinci oldu ve birkaç arkadaşıyla birlikte Paris'teki Güzel Sanatlar Akademisi'ne gönderildi. Dönüşünde Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretmen oldu. Türkiye'deki resim anlayışına yeni bir boyut kazandıran Çallı, natürmortlar, peyzajlar, portreler ve kompozisyonlar üzerinde çalışarak değerli yapıtlar verdi. İlk sergisini 1914'te açtı. 1920'de Almanya'ya yaptığı inceleme gezisi sonucu resim anlayışında değişmeler oldu ve soyutlamaya yöneldi.
En önemli yapıtları arasında
  • "Cami Avlusu",
  • "Dikiş Diken Kadın",
  • "Nü",
  • "Manolyalar",
  • "Luxembourg Bahçesi",
  • "Balıkçı Kayığı" bulunmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
27 Eylül 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

İBRAHİM ÇALLI



Ad:  ibrahim-calli-eserleri.JPG
Gösterim: 5620
Boyut:  490.1 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Kasım 2009 / Misafir Cevaplanmış
2 Temmuz 2010 / ener Müzik tr
1 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Sanat
20 Kasım 2011 / Jumong Spor tr
2 Nisan 2010 / LaSalle Siyaset tr