Arama

Müfide Kadri

Güncelleme: 18 Ekim 2016 Gösterim: 13.546 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Müfide Kadri

Ad:  Müfide Kadri 1.jpg
Gösterim: 1820
Boyut:  47.0 KB

(d. 1890, Çamlıca, İstanbul - ö. 1912, İstanbul)
Sponsorlu Bağlantılar
ilk Türk kadın ressamlardan.

Portre ve figür çalışmalarıyla tanınır. Resme küçük yaşlarda başladı. Bir süre Osman Hamdi Bey’den resim dersi aldı. Ayrıca keman, piyano ve ut da çalardı. 1909-12 arasında İnas Sultanisi’nde resim ve müzik öğretmenliği yaptı.

Figüratif anlayıştaki ilk çalışmalarını 1911’de İstanbul Opera Cemiyeti’nin salonunda sergiledi. İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan “Güzin Duran’ın Portresi” ve “Âşıklar” ile İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki “Kız Kuleli Natürmort” (1906-07) ve “Kırda Genç Kızlar” (1910) dışında günümüze ulaşan pek fazla yapıtı yoktur. Genç yaşta veremden ölmüştür.

kaynak: Ana britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 17:40
Biyografi Konusu: Müfide Kadri nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
17 Ekim 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Müfide_Kadri_Eserleri.JPG
Gösterim: 1572
Boyut:  90.6 KB
MÜFİDE KADRİ HANIM

türk ressam
Sponsorlu Bağlantılar
(İstanbul 1890 - ay. y. 1912).

Osman Hamdi Bey’den resim dersleri aldı; özel öğretmenlerden piyano, keman ye ut çalmayı öğrendi. Bir süre İstanbul inas idadisi'nde (İstanbul Kız lisesi) öğretmenlik yaptı. 1911'de İstanbul Opera cemiyeti salonu’nda yapıtlarını sergiledi.

Aynı yıl Münih’te açılan uluslararası sergide madalya aldı. Türk resim tarihinin ilk kadın ressamlarından olan sanatçı genç yaşta veremden, öldü. Kız kuleli natürmort (1906 -1907), Âşıklar (1907), Güzin Duran'ın portresi (1910/1911) vb. yapıtları İstanbul Resim ve heykel müzesi'ndedir.

Kaynak: Büyük Larousse


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 17:20
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Müfide Kadri
(1890 - 1912)
Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Müfide Kadri
(d. 1890 Çamlıca, İstanbul - ö. 1912 İstanbul),

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yaşamış ve 22 yaşında amansız bir hastalığa yakalanarak hayata veda etmiştir. Mihri Müşfik Hanım ile birlikte ilk Türk kadın ressamları arasında yer alan Müfide Kadri, çok yönlü, yetenekli kadın sanatçılarımızdan biriydi.

Doğumundan hemen sonra annesinin ölümü ve küçük yaşta babasını da kaybetmesi üzerine; çocukları olmayan, çevresinde yardımsever, dürüst ve saygınlığı olan Kadri Bey evlatlık edindi. Okula gönderilmedi. Eğitim ve öğretimini eve gelen özel hocalardan aldı. Yalnız resim değil; güzel sanatların tümüne karşı yeteneği keşfedildi. On yaşında resme başladı ve Osman Hamdi Bey’den özel ders aldı. Resim ile müziği birlikte yürüten; piyano, keman ve ud gibi enstrümanları çalabilen Müfide Kadri yoğun bir çalışma temposu içinde gençliğini değerlendirdi. Yetenek ile çalışma azmi birleşince dikkatleri üzerine çekenn sanatçı genç yaşta şimdiki adıyla İstanbul Kız Lisesi olan dönemin Dersaadet İnas İdadisi’nde resim ve müzik öğretmeni olarak çalıştı. Bir sergide yer almak üzere Münih’e gönderilen resimleri ona altın madalya kazandırdı. Bu madalya onu motive etti ve resme dört elle sarıldı. Resim yapmadığı zamanlarında ise müzikle değerlendirip serbest zamanlarında beste yaptı. O dönemde popüler olan Fransızcayı da konuşan Müfide Kadri resim, müzik ve edebiyat bilgisi sayesinde birikimini çeşitli eğitim kurumlarında dersler vererek değerlendirdi. Portre ve figür alanında daha çok eser üreten; ilk kadın ressamlarımızdan biri olan ve Taha Toros’a göre "İlk Kadın Resim Öğretmeni” olarak vurgulanan sanatçının, ilk önce Nümune Mektepleri’ne sonra da Süleymaniye’deki Nümune-i İnas adlı kız okulunun öğretmenliğine atandığı, İnas Rüşdiyesi ile İnas İdadisi’nde resim, nakış ve musiki öğretmenliği yaptığı belirtilir.

Nüzhet İslimyeli’ye göre “çok küçük yaşlarda başarıya ulaşmış ve 1911 de İstanbul Opera Cemiyeti Salonu’nda sergilenen üç yağlıboya ve bir pastel resmi geniş ilgi görmüş” olan Müfide Kadri, yakalandığı hastalıktan (verem) kurtulamayarak 1912 yılında İstanbul’da öldü.

Ölümünden sonra babası tarafından kırk kadar eseri sergilenip satılmak üzere Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’ne verildi. 1912’de sergilenen eserlerden elde edilen gelir cemiyete bağışlandı.
Ad:  Müfide Kadri 2.jpg
Gösterim: 1237
Boyut:  90.5 KB
Resim sergilerine katılan Müfide Kadri, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’ne üye olan ilk kadın ressamlardan biridir aynı zamanda. İlk yapıtlarındaki romantizmi zamanla aşmış ve resim tekniğini geliştirmiştir. “Kırda Kadınlar” tablosu, onun sağlam desen bilgisini ve yeteneğini kanıtlar. Pembenin eğemenliğinin eşliğinde gün batımının hüznü hakimdir. Yalnız bu hüzün melankolik bir hüzün değildir. Tabloyu özenle gözlemlediğimizde, tablodaki kadınların vakur ve mutlu bir şekilde müzik dinlediğini görürüz. Aşırı duygusallığa kapılmadan pembenin renklerini belli bir duyarlık içinde kullanmıştır. Ancak tablonun genel görünümüne göz atıldığında, belli belirsiz acemiliklerin hemen göze çarptığı da bir gerçek.

Müfide Kadri’nin tablosu tam dengeli değil. Gözümüzü bir figürün üzerinden ötekine kaydırdıkça, resim sağ aşağıya doğru meylediyor ve hiç kuşkusuz bu tabloya bir devinim kazandırıyor. Pek çok sanat kuramcısı bu yüzden, resimler kaskatı donup kalmasın diye, hep hafif bir dengesizlik öneriyorlar. Ki, birçok büyük ustanın yapıtlarını örnek gösteriyorlar. Leonardo Da Vinci’nin “Mona Lisa”sı buna en büyük örnektir. Müfide Kadri’nin bu tekniği kimden kaptığı konusunda net bir bilgi yok ama, Müfide Kadri’nin tablosundaki bu eğilimin, öteki tablolarında da var olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.

Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Müfide Kadri
Ad:  Müfide Kadri 3.jpg
Gösterim: 1297
Boyut:  107.7 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

6 Aralık 2006 / BARIŞ Sanat tr
29 Temmuz 2008 / Pollyanna Müzik tr
12 Kasım 2011 / Jumong Hayali Karakterler
31 Temmuz 2015 / ThinkerBeLL Edebiyat tr
24 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Spor tr