Arama

Ahmet Ziya Akbulut

Güncelleme: 31 Temmuz 2016 Gösterim: 15.272 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ahmet Ziya Akbulut (1869 - 1938)
1869'da Istanbul'da doğan sanatçı, 1887'de Harbiye'den mezun olmustur. Sanat eğitimini Osman Nuri Paşa ve Hoca Ali Rıza Bey'den alan Akbulut Harbiye resimhanesine atanmış ve 1894 yılına kadar burada çalışmıştır. 1913 yılında Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirilmiştir. 1914'te Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'de Müdür muavinliğine getirilmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
1938 yılında vefat eden sanatçının özel ve resmi koleksiyonlarda pek çok eseri vardır.

Ahmet Ziya Akbulut, Sünnet Köprüsü

800pxahmetziyasc3bcnnet

Harbiye'den 1887 yılında mezun olan Ahmet Ziya Akbulut, ilk sanat dersiniini Kuleli Askeri Lisesi’nde Osman Nuri Paşa'dan, Harbiye'de ise Hoca Ali Rıza Beyden aldı. Mezuniyetinden sonra Erkanı Harbiye resimhanesine atanarak 1894 yılına kadar burada çalıştı. Bu tarihte yüzbaşılığa yükselince Osman Nuri Paşa'ya yardımcı olarak Kuleli Askeri Lisesi’ne atandı. 1894 yılında Ameli Menazır ve1896 yılında Usulu Ameliye-i Fenni Menazır adlı eserleri yayınlandı.
Ahmet Ziya Akbulut sanata olduğu kadar, matematik ve astoronomiye de merakIıydı. Takvimi ziyayı o tertip etti ve yayınladı. Aynı zamanda Ahmet Ziya menazırcı (perspektifçi) olarak da ünlendi. Eserlerinde de bunu ortaya koymaktadır. 1898'de Mekatibi Askeriye matbaası müdürlüğüne atanan Ahmet Ziya , 1905'de binbaşı oldu ve 1913'de kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti başkanlığına getirildi. Bu cemiyetin gazetesinde perspektif dersleri veren sanatçı, 1914'de emekliye ayrıldı. Sanayi-i Nefise Mektebi Ulumu Riyaziye (Matematik) ve Fenni Manazır (Perspektif) öğretmenliğine başladı. Burada 1938 yılına kadar hizmet eden sanatçı son sene müdür muavini olarak görev aldı.
Sanayi-i Nefise'de müdür muavinliği görevini yürütürken 1938 yılında vefat etti.
Lehimci, Tuval üzerine yağlıboya 80.5x99.5 cm
work2655

"Eski Beyazıt imareti", "Sultan Ahmet Camii", "Mihrimah Sultan Camii" belli başlı eserlerdir.
Ahmet Ziya 1937 yılında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi açılıncaya ve Atatürk'ün emriyle her ressam oraya birer ikişer eser bağışı yapıncaya kadar keşfedilmeyen bir sanatçı olarak kaldı. Herkesin gözünde o, bir ressamdan çok bir perspektif hocasıydı.
Resimde perspektif kurallarına uyulmasını isteyen Ahmet Ziya Akbulut'un, kendi kuşağının ressamları gibi natürmort ve manzara resimlerinden çok tarihsel yapıları öne çıkaran resimlere yönelmesi do­ğaldı. Çünkü derinlik kavramını, bu tür resimlerde daha belirgin çizgi­lerle yansıtabiliyordu. Bu nedenle daha çok camileri belgeci bir görüşle tuvale aktardı. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde yer alan "Beyazıt Eski İmaret Binası" adlı tabloda, yapının bir bölümü, bütün­lüğü bozmayacak biçimde tablonun boyutları içine ustaca yerleştirilmiş­tir. Sanatçının geçici ışık ve gölge oyunlarına kapılmadan, doğrudan doğruya eşyanın ana renk ve biçimi­ni vermiş olduğu söylenebilir. Bu eğilim, 1930 yıllarından sonra Türk sanatında yenilikçi bir akım olarak ortaya çıkacak biçimci ve hacimci yaklaşımlarla uyum gösterir.
Sultanahmet Camii, Mezuniyet görevi, 123x150 cm Yağlıboya tuval, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
work652

"Sultanahmet camii" isimli eseri, öğretmeni Osman Hamdi Bey’in ona mezuniyet görevi olarak verdiği resimdir. Ahmet Ziya haftalarca at meydanına giderek açık havada, Dikilitaş yönünden caminin resmini yaparken; kapı üzeri kendisine çok çıplak göründüğünden bu boşluğu güzel bir şehnişinle doldurdu. Resimleri inceleyen Osman Hamdi Bey, tarafından "tabiata müdahale edilemeyeceği" gerekçesiyle notu kırıldı.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Ahmet Ziya Akbulut nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
31 Temmuz 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Ahmet Ziya Akbulut'un bazı eserleri


Ad:  ahmetziyaakbulut.jpg
Gösterim: 1264
Boyut:  137.3 KB

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

14 Temmuz 2015 / Asi-BeL Siyaset tr
3 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Müzik tr
21 Şubat 2010 / Misafir Soru-Cevap
8 Ağustos 2015 / nötrino Edebiyat