Arama

Koca Kasım Ağa

Güncelleme: 10 Ağustos 2012 Gösterim: 3.717 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Koca Kasım Ağa

Sponsorlu Bağlantılar
Koca Kasım Ağa, 16. Yüzyıl sonunda ve 17. Yüzyıl'da hizmet vermiş Osmanlı mimarıdır. İstanbul'a devşirme olarak geldi. Mimarlığı muhtemelen Davut Ağa'dan öğrendi. Adı ilk olarak 1597 yılında Dikilitaş yakınındaki Validesultan Hamamı'nın onarımı sırasında duyuldu. 1622 yılında Mimarbaşı Hasan Ağa'nın ölümünden sonra baş mimarlığa getirildi.

Eserleri:

1639'da Üsküdar Sarayı'nda Baltacılar koğuşunu onardı. Altı ay süren bir çalışmadan sonra Topkapı Sarayı'nda Sepetçiler Kasrı'nı yeniden yaptı. 1598'de Mimar Davud Ağa'nın planı ile başlanan ve dört mimar tarafından tamamlanan Yeni Camii'nin yapımına yardımcı oldu. 1644'de memleketi Arnavut Belgradı'nda bir çeşme yaptırdı.

Siyasi faaliyetleri:

Kasım Ağa yeteneği ve çalışmalarından ziyade siyasi faaliyetleriyle tanınırdı. Sultan İbrahim döneminde Sadrazam Kara Mustafa Paşa'nın yakın dostluğunu kazandı. Kara Mustafa Paşa'nın nüfuzunun azalmaya başladığı dönemde rakibi Kazasker Cinci Hüseyin Efendi'nin de yakınlığını elde etti. Mustafa Paşa öldürülünce Kasım Ağa'nın da mülklerine el konuldu ve 1644 yılında mimarbaşılıktan azledilerek Gelibolu'ya sürüldü. Hüseyin Efendi'nin aracılığyla 1645'de İstanbul'a döndü ve tekrardan başmimarlığa getirildi. yılında mimarbaşılıktan azledilerek Gelibolu
Kösem Sultan'ın ölümünden sonra Turhan Sultan'la yakınlık kurdu. Köprülü Mehmet Paşa'nın ülkedeki aksaklıkları düzeltebileceğini savundu ve Mehmet Paşa'nın sadrazamlığa getirilmesinde rol oynadı. Ancak rakiplerinin iftiraları yüzünden Turhan Sultan tarafından 1652 yılında Yedikule zindanlarındaki Kanlıkuyu'ya hapsedildi. Zindanda hastalanınca Kıbrıs'a sürüldü. Bir süre sonra Turhan Sultan tarafından İstanbul'da oturmasına izin verildi. 1659'da İstanbul'da öldü.

Kaynak: Vikipedi

semsipasakutuphanesi



Şemsi Paşa Kütüphanesi


Biyografi Konusu: Koca Kasım Ağa nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
10 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kasım Ağa (?, Avlonya/Arnavut Belgradı-1659 İstanbul),
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı mimarı. Devşirme olarak İstanbul'a getirildi. Belirli eğitimden sonra Hasbahçe'de görevlendirildi. Mimarlığı Davut Ağa'dan öğrendiği sanılıyor. Başmimarlığa dek yükseldi. Osmanlı sarayının en entrikalı döneminde oynadığı büyük rol ile ünlüdür. Sultan İbrahim zamanında birbirinin amansız düşmanı olan Sadrazam Kara Mustafa Paşa ile Kazasker Cinci Hoca'nın gözüne girmeyi başardı. Mustafa Paşa öldürülünce Kasım Ağa da gözden düştü; mimarbaşılıktan atıldı; malına mülküne el kondu ve Gelibolu'ya sürüldü (1644). Bir yıl sonra Cinci Hoca'nın desteğiyle bağışlanıp mimarbaşılığı geri verildi. Kösem Sultan'dan koparamadığı Valide Kethüdalığı'nı Turhan Sultan'dan aldı. Ancak kısa sürede yeniden azledilip Yedikule Zindanı'nda Kanlıkuyu'ya atıldı ve malına mülküne yine el kondu(1652). Zindanda hastalanınca Kıbrıs'a sürüldü. Tekrar Turhan Sultan'ın aracılığıyla İstanbul'da oturma izni alabildi. Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazam olmasında ve böylece Köprülüler Dönemi'nin açılmasında etkili oldu.

In science we trust.

Benzer Konular

19 Aralık 2011 / Misafir Spor tr
17 Aralık 2007 / asla_asla_deme X-Sözlük
19 Temmuz 2015 / nötrino Türkiye'den