Arama

Varol Yaşaroğlu

Güncelleme: 13 Ekim 2012 Gösterim: 4.953 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Ekim 2012       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Varol Yaşaroğlu

Sponsorlu Bağlantılar
vy2

“Kendi yarattığımız hayal dünyasında her şeyi değiştirmek mümkün” söylemini yaşam tarzı yapmış; mizah, karikatür ve animasyona aşık, Koca Kafalar’ın yaratıcısı ve Grafi2000′in kurucusu Varol Yaşaroğlu 20 Soruluk Söyleşiler‘deki yeni konuğumuz.
kymic

Karikatür, illüstrasyon ve animasyon çalışmalarının hepsini ekibiyle birlikte kağıt kaleme hiç dokunmadan bilgisayar ortamında oluşturan Varol, çeşitli üniversitelerde Bilgisayar-internet ve mizah üzerine seminerler verirken, “Ekonomist” ve “Capital” dergilerinin karikatüristliğini ve illüstratörlüğünü yapmaya devam ediyor.

Fakat onun asıl tutkusu Grafi2000 karakterleri, Koca Kafalar ve Grafi2000/com.

vy3

1968 doğumlu Varol 5 yaşından beri çiziyor. O yaşlardaki aşkı da Pembe Panter. 11 yaşına geldiğinde ise bir defter dolusu ürettiği çizgi romanlarını ablalarına satmaya çalışıyor. Ablasını ikna etmek için de defterin içine sakız ve gofret gibi hediyeler koyarmış. İlk profesyonel çizimini ise ortaokul yıllarında Milliyet Kardeş eki için yapmış. 1980 öncesi solcuların kurtarılmış bölgesi sayılan İzmir Gültepe’de büyümüş, daha çok eve kapanıp çizgi romanlar yaparak geçmiş çocukluğu. Gültepe Ortaokulu’ndan sonra İzmir Atatürk Lisesi.

vy5

İzmir’de insanlar çok iç içe, komşuluk ilişkileri sıcak, o açıdan çok insan gözlemledim. İzmir’de insanlar güleçtir, ben de genelde gülerim, öyle yetiştim. İstanbul’da alışık olunmayan bir durum; İzmir’de sokakta insanlar birbirlerinin gözünün içine gülümseyerek bakar. İzmir’in kızları biraz da bu yüzden güzeldir derler… Yönetmen Çağan Irmak’ın “Babam ve Oğlum” ile yakaladığı başarıda bence Ege’de büyümesinin payı büyük. Liseden sonra “mimarlık gibidir herhalde, birşeyler çizerim” diye yazdığı İTÜ İnşaat Mühendisliğini kazanıyor. Seçtiği bölümün çizimden çok matematik ağırlıklı olmasına aldırış etmeden 4 senede (yıl 1989) mezun oluyor Varol. Harçlığını ise kazandığı karikatür yarışmalarından çıkarıyor.

Kazandığı inşaat master’ını bırakıp İstanbul Üniversitesi para banka bölümünde master’ını yapmış. Sonra Beyazıt Öztürk (Beyaz) bir gün Eskişehir’e okulunun bitirme sınavına giderken, Varol da Beyaz’ın arabasına atlayıp Anadolu Üniversitesi’ne gitmiş. Amacı oradaki animasyon bölümünde doktora yapmak. Yaptığı işleri çok beğenmelerine rağmen başka bir bölümden doktora kabul etmedileri için yatmış doktara planı. Bir sene sonra kanun değişip okul Varol’u geri çağırınca bu sefer de artık onun gidecek durumu kalmamış.vy9

O kadar çok matematik okumak onun analitik düşünme biçimine çok katkı sağlamış; şimdilerde ise en çok animasyon yaparken işine yarıyor. “Matematik bence hayatta lazım olan birşey, hayatın kendisi bir matematik problemi degil mi üstadım!” diyor. Penguen Dergisi’nde Komikaze köşesini yapan ve aynı zamanda derginin sahiplerinden karikatürist Erdil Yaşaroğlu‘nun kuzeni Varol. Erdil‘e de karikatürü İstanbul’a ilk geldiği okul yıllarında onun evinde kalırken bulaştırmış. vy11

Okul sonrası İzmir’deyken, Ekonomist Dergisi çizerlerinden ve “çalışma disiplini ve televizyon dünyası hakkında ondan çok şey öğrendim, gerçekten ileriyi gören birisidir” dediği Cihat Hazardağlı’nın bir telefonu ile hayatı değişmiş. Cihat’ın dergiden ayrılmak zorunda kalması ve yerine Varol’u önermesiyle İstanbul’a temelli yerleşmiş Varol. Daha sonra Cihat Hazardağlı’nın ürettiği “Plastip Show” programına destek vermeye başlamış. Burak Akkul ve Erdil Yaşaroğlu’nu da katıp VEB Mizah Yazarı Grubu’nu kurmuşlar. İlerleyen aylarda aralarına Murat Dişli ve Rauf Olcay’ın da gelmesiyle MR. VEB oluşmuş ve birlikte Beyaz Show, Alkışlar, Cem Özer Show, Televizyon Çocuğu ve Çılgın Bediş gibi bir çok tv programının formatında ve senaryo yazılımında etkin gorev almışlar.

Varol Yaşaroğlu ve arkadaşlarının Türkiye’de ilk kez hayata soktuklarına bakın:

1995 yılında Türkiye’de ilk kez grafik tablet ile bilgisayar ortamında çizdiği karikatürleri Ekonomist ve Capital dergilerinde yayınlanmış. Yine aynı yıl dijital ortamda çizdiği bu karikatürleri Ortaköy’deki evinden BBS protokolü ile İkitelli’deki Ekonomist ve Capital dergilerine yollayarak, Türkiye’de ‘Home Office’ çalışan, tablet ve BBS’yi kullanan ilk karikatürist olmuş. 1999′da kurduğu, bugün aylık 1.5 milyonun üzerinde ziyaretçi çeken Grafi2000/com Türkiye’de ilk kez karikatürlerin Flash animasyon olarak yayınlandığı site olmuş. İnteraktif-internet-içerik reklamları da bir ilk. ‘Delete-Extra’ internetteki ilk Türk Flash animasyon reklamı olmuş.

vy1

1999 yılında Türkiye’de ilk kez Flash animasyonların ‘Broadcast’ kalitesinde TV ekranlarında yayınlanabileceğini göstermiş: ‘Grafiler’ adlı Flash animasyonlar Kanal D’deki ‘Alkışlar’ adlı kültür sanat programında yayınlanmış.

Kanal D’de yayımlanan ‘Grafi2000.comedy’ programını Türkiye’de ve dünyadaki ilk “Bilgisayar dünyası ile mizah dünyasını birleştiren” özgün bir format. Bu programa konuk olan Cem Yılmaz, Beyaz, Okan Bayülgen, Ata Demirer, Mazhar Alanson ve Özlem Tekin gibi birçok ünlü sanatçı bilgisayar oyunu kahramanı haline getirilip, Grafi2000.com’da yayınlanan Flash tabanlı bilgisayar oyunları ile Grafi2000.comedy arasında interaktif bir ilişki kurulmasına önayak olmuş. Özel Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği tarafından yapılan halk oylamasında Grafi2000.comedy, 2004 yılının “En iyi eğlence programı” seçilmiş.

Kaynak: fikiratolyesi.com/


Biyografi Konusu: Varol Yaşaroğlu nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

21 Şubat 2008 / KisukE UraharA Sanat tr
9 Ağustos 2014 / Jumong Spor tr
20 Haziran 2015 / Safi Bilim tr