Arama

Mihri Müşfik Hanım

Güncelleme: 2 Ağustos 2016 Gösterim: 2.359 Cevap: 1
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
2 Ağustos 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Mihri Müşfik Hanım


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  mihrimüşfikhanım.jpg
Gösterim: 2988
Boyut:  21.8 KB
Mihri Müşfik Hanım 1886 tarihinde İstanbul’da bir paşa kızı olarak dünyaya geldi. Batılı bir eğitim aldı. Resme olan ilgisinden dolayı o dönemin saray ressamı Zonaro’nun öğrencisi oldu ve resim dersleri almaya başladı.

Hale Asafın teyzesi ilk Türk kadın ressamı Mihri Hanım, sonraları Bursalı Selami Paşanın oğlu hariciye memurlarımızdan olan Müşfik Beyle evlendiği için Mihri Müşfik adıyla da tanınmıştır. Ünlü ressam, İtalyada olduğu gibi, Almanyada ve Fransada büyük başarılar sağlamış, mütareke devrinde İstanbuldaki Güzel Sanatlar Akademisinin kız öğrencilerine resim dersleri vermiş, hayatının son yıllarını Amerikada tamamlamıştır.

1913 yılında Osmanlı Devleti Maliye Nazırı Cavit Bey’le tanışır. O da zamanın “maarif nazırına” bir telgraf göndererek Inas Sanayi Nefise Okulu’nun kurulmasında kendisinden faydalanılmasını önerince, Mihri Müşfik Hanım da İstanbul Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) resim öğretmenliğine atanır. O dönemde pek çok kadın ressam ve öğretmen yetiştirir Mihri Hanım. Bunlardan bazıları Nazlı Ecevit, Aliye Berger ve Fahrel Nisa Zeyd’dir.

Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk'ün portresini yapan ilk Türk ressamı Mihri Hanım'dır. Meşrutiyet döneminde kızlar için açılan İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'nin tek kadın hocasıdır. Mihri Hanım, İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'nde görevli iken Anadolu'daki milli hareketi heyecanla izlemiştir. Büyük zafer ve arkasından büyük zaferin harcıyla kurulan Cumhuriyetin ilanı ve devrimlerin başlaması Mihri Hanım'ı çok sevindirmiştir. Gençliği Paris'te geçen Mihri Hanım, sanatı gibi düşünceleri de çağdaşlık yolunda olan modern bir kadındır. İstanbul'un kalburüstü kültür adamlarıyla büyük dostluk kurmuş, çok sayıda tanınmış kişilerin portrelerini yapmıştır.

Ad:  atatürk.jpg
Gösterim: 819
Boyut:  56.0 KB
Atatürk' ün zaferlerine ve devrim hareketlerine hayran olan Mihri Hanım, onun mareşal kıyafetiyle portresini yapmak ister. Teklif Mihri Hanım'dan gelir ve Çankaya'nın kapısı çalınır. Mihri Hanım'ın pano niteliğindeki bu büyük tablosu Mustafa Kemal'in mareşal üniforması ile yapılan ilk portresidir.

1927' de henüz hiç bir Türk ressamımızın ulaşamadığı NewYork'a gitmiş. Amerikan sanatçı çevresine kendini kabul ettirmiştir. 2. Dünya savaşı sırasında savaş adlı derginin kapaklarını yapmış, Boston, Washington ve Chicago üniversitelerinde konuk profesör olarak dersler vermiş Dünya sergilerine katılmıştır. Türk kadınının sanatçı kimliğini başarı ile temsil etmiştir.

Başarıları "The New York Times"da defalarca yazılmış,kendisine "NOBLEWOMAN"denmiştir.Zira Osmanlı sarayına akraba bir prenses'dir. Ne yazikki trajik hayatı sona erdiği zaman New York kimsesizler yurdundadır. Ve kimsesizler mezarlığına defnedilir.1954 yılından beri kimsesizler mezarlığındaki bilinmiyen bir mezarlıkta olan sahipsiz naaşına İstanbul Kadın Ressamlar Derneği sahip çıkmak adına müze açmak istemektedir.Bunlar derneğin kuruluş amaçlarındandır.Bu konularla ilgili girişimler bakanlıklar ve elçilikler seviyesinde yoğun bir şekilde devam etmektedir. Türkiye’de 32,İtalya’da 36,Fransa’da 23 ve Amerika’da 60’ aşan 150 adet tablosu kayda alınmıştır.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Mihri Müşfik Hanım nereli hayatı kimdir.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
2 Ağustos 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Mihri Müşfik Hanım Eserleri


Ad:  mihrihanımeserleri.jpg
Gösterim: 2961
Boyut:  95.8 KB

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

13 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Ağustos 2012 / Misafir Tiyatro tr
16 Ağustos 2011 / Asi-BeL Siyaset tr
1 Nisan 2009 / HipHopRocK Edebiyat tr
30 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük