Arama

Raffaello Santi (Sanzio)

Güncelleme: 21 Eylül 2015 Gösterim: 27.552 Cevap: 8
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Raffaello Santi
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Raffaello (d. 6 Nisan 1483 - ö. 6 Nisan 1520), ünlü İtalyan ressamdır. Rafaello, Raffaello Sanzio, Raffaello Santi, Raffaello de Urbino veya Rafael Sanzio de Urbino gibi isimlerle de anılmıştır.

Ad:  443px-Sanzio_00.jpg
Gösterim: 2032
Boyut:  38.7 KB
Raffaello Santi, otoportresi, 1506

Hayatı
İtalya'nın Urbino kentinde 6 Nisan 1483'te doğdu. Raffaello, Rönesans hareketlerini, erken gelişmiş becerikli bir genç olarak görmüş, işe on altı yaşında yaptığı “Havva’nın yaratılışı” ve “Trinite” tabloları ile başlamıştır. Raffaello’in babası olan Giovanni Santi de Urbino da ressamlık yapıyordu. Babası 1494 senesinde ölünce Raffaello, kendi evinde dış etkilerden uzak bir şekilde çalışmalarını sürdürdü. Raffaello’in Urbino’daki çalışmalarında Melozzo de Forli, Piero della Francesca ve en çok Pietro Perugino’nun üslûbu görülür. Özellikle, 1503 senesinde tamamladığı “Coronation of Virgin - Taç giyme” tablosunda Perugino’nun etkisi görülür. Bunun en büyük nedeni Floransa'ya gitmeden önce, Perugia'da Pietro Perugino'dan öğrenim görmüş olmasıdır.Perugino'nun bu etkisi altında, 1504 senesinde, çizdiği en son tablo "Kutsal bâkirenin evlenmesi - Marriage of the virgin"dir. Bu resmi ile Perugino’dan üslûp olarak ayrılmaya başlamıştır.
Raffaello, Floransa’ya gidince kendisini Rönesans’ın içinde buldu. Leonardo da Vinci ve Michelangelo etkisinde kalarak sanatına yenilikler kattı. Floransa’da 1508 senesine kadar yaptığı tabloları “Sistine Madonne” “La Belle Jandinière”, “Madonna of the Chair” ve “Entombmeut”tur.
Raffaello, Roma’da Papa II. Julius için çalıştı. Roma’ya geldiği zaman, Michelangelo, Julius’un yaptırdığı Sistine kilisesinin süslemesini çiziyordu. Raffaello, burada ilk olarak Papanın kütüphânesini dekore etti. Çizdiği teolojik, felsefî, lirik tablolarında sükûnet; renklerde âhenk; konularda berraklık ve bir bütün ifâde hâkimdir. Raffaello’in yaptığı işlerden biri de kumaş üzerine koyduğu süslemelerle, duvar örtüleri hazırlamasıdır. 1513-1521 seneleri arasında hazırladığı on adet büyük duvar süsleme örtüleri, Sistine kilisesinde kullanılmıştır. 1514 yılında, Papa Leo X'in emri altında da Saint Peter Bazilikasının baş mimarı olarak görev yaptı.

Ölümü
37. doğum gününde, 6 Nisan 1520'de, Roma'da öldü. Raffaello, Avrupa’da klâsik ressamlığın temelini atmıştır. Michelangelo’dan farklı olarak görünen her şeyi bütün zenginliğiyle tabloya aktarmış, târihî ve Hıristiyanlığa âit dînî konulara sâdık kalmış, pozlara konuşuyormuşcasına ifâde niteliği kazandırmıştır.
Tabiatla yarışan sanatçının mezar taşında: “Hayatta iken, tabiat, o beni geride bırakacak diye korkardı, öldükten sonra da ben onunla öleceğim diye korktu” yazmaktadır.


Ad:  1024px-Sanzio_01.jpg
Gösterim: 1923
Boyut:  117.4 KB
Ünlü Atina Okulu (Scuola di Atene) adlı eseri, Sybils, fresco in the church of Santa Maria della Pace in Rome, 1511

Biyografi Konusu: Raffaello Santi (Sanzio) nereli hayatı kimdir.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Nisan 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Francesco Maria della Rovere (1514), Czartoryski Museum, Kraków

Sponsorlu Bağlantılar

raphaelyoungman11

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Nisan 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
raffaellosanzioraphaelr
🌘 🚀
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Şubat 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Raffaello,Santi-İtalyan Ressam

Raffaello Santi (1483-1520), 37 yıllık kısa ömründe, olağanüstü güzellikteki yapıtlarıyla dünyanın en büyük ressamları arasında yerini almıştır. Nazik, hoşgörülü, alçakgönüllü, kimseye düşmanlığı olmayan ve dostluğa değer veren biri olduğu konusunda herkes birleşirdi. Sanatçının bu özellikleri resimlerinde de kendini gösterir. Raffaello'nun Hz. Meryem ve Çocuk İsa konusunu işlediği birçok yapıtındaki figürlerin yüzünde son derece sevecen, yumuşak ve dingin, çoğu zaman gülümseyen bir ifade vardır.
Rafaello, Raffaello Sanzio, Raffaello Santi, Raffaello de Urbino veya Rafael Sanzio de Urbino gibi isimlerle de anılmıştır.

Raffaello İtalya'da Urbino'da doğdu. Babası ressamdı. Resim yeteneği daha küçük yaşlarda ortaya çıkan sanatçı sekiz yaşında annesini, 11 yaşında da babasını yitirdi. Daha Raffaello'nun koruyucusu Papa II. Julius'un sanatçı tarafından yapılmış portresi.
sonraki yıllarda resim öğrenimi görmek üzere Perugia'ya gitti ve orada ressam Perugino'nun atölyesinde çalıştı. Perspektif uygulaması ve figürlerin mekânla ilişkisi konusunda Perugino'dan çok şey öğrendi.

Onun yumuşak ve şiirsel üslubundan etkilendi. Çok geçmeden en az ustası kadar başarılı, sıcak ve canlı yapıtlar vermeye başladı. 1504-08 arasında Floransa'ya gitti. Rönesans kültürünü çok iyi özümlemiş bir sanatçı olan Raffaello, orada Leonardo da Vinci ve Michelangelo'nun yapıtlarını inceleme olanağı buldu. Hz. Meryem'i konu aldığı resimlerinin çoğunu o dönemde yaptı. Özellikle Leonardo'nun yumuşak ifadeli, dingin figürlerinden, gölge ve ışık tekniklerinden etkilendi.

1508'de, Rönesans döneminin en önemli mimarlarından biri olan Donato Bramante' nin (1944-1514) önerisi üzerine, Papa II. Julius tarafından Roma'ya çağrıldı. Kısa sürede ünlenen ve çevresindekilerin sevgisini kazanarak "ressamların prensi" olarak anılmaya başlayan Raffaello, önüne gelen her işi büyük bir titizlikle yapıyor, her seferinde bir öncekinden daha güzel bir yapıt ortaya çıkarıyordu. Vatikan'da papanın çalışma odası olarak kullanacağı Segnatura Odası'nın bezemelerini üç yılda tamamladı. Bu odadaki Atina Okulu freski Raffaello'nun en ünlü yapıtlarından biridir. Resimde Eski Yunanlı düşünürlerden Aristo ve Platon'un çevresinde, geçmiş yüzyılların ve Rönesans döneminin düşünürleri yer almaktadır

İnsanların son derece gerçekçi bir anlatımla betimlendiği bu resim, sanatçının içinde bulunduğu kültürel ve düşünsel yaşamı bütün canlılığıyla yansıtmaktadır. Aynı dönemde mimarlık uygulamalarına da başlayan Raffaello, Bramante ile birlikte San Pietro Bazilikası üzerinde çalıştı. Bramante' nin ölümünden sonra çalışmaları tek başına sürdürdü. Sistina Şapeli'ne asılmak üzere dokunacak olan halı örneklerini hazırladı. Santa Eligio degli Orefici Kilisesi'ni ve Santa Maria del Popolo Kilisesi'nin mezar şapelini yaptı. Eski yapılara da ilgi duyan sanatçı, Roma'nın arkeolojik bir haritasını çıkardı.

Yüksek Rönesans sanatını doruk noktasına ulaştıran Raffaello, yapıtlarında estetik anlayışını yücelik ve incelikle birleştirerek klasikçi tutumun en etkili temsilcilerinden biri oldu.
Sanatçının başyapıtı sayılan Vatikan freskleri dışındaki öteki önemli yapıtları Niccolini-Cowper Madonnası (1508), Sistina Madonna-sı (1513-14) ve İsa'nın Göğe Yükselişedir (1518-20). Yapıtlarının çoğu Avrupa'daki müzelerde ve sanat galerilerinde sergilenmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
In science we trust.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Raffaello Santi (1483 Urbino-1520 Vatikan)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İtalyan Rönesans ressamı. Tam adı Raffaello Sanzio'dur. Batı sanat tarihinin en büyük sanatçılarından biri olarak tanınır. Giovanni Santi adında küçük bir ressamın oğluydu. Urbino kentinin hümanist atmosferi içinde yetişti. Yaklaşık olarak 1495-1504 arasında Perugia'da Perugino'nun yanında çıraklık yaptı. İlk çalışmalarında, öğretmeni Perugino'nun etkisi açıkça görülür. Bu yapıtların en temel özelliği, kompozisyonun açık seçikliği ve resmin yarattığı duygusal atmosferdi. 1504 yılının sonlarına doğru Floransa'ya giden Raffaello, kendine ün kazandıran "Madonna ve Çocuk" kompozisyonlarının çoğunu burada yaptı. Floransa'da etkilendiği iki büyük sanatçı, Leonardo da Vinci ve Michelangelo'ydu. 1508'de Papa II. Giulio tarafından, Vatikan'daki bazı odaların (stanze) fresklerini yapmak üzere Roma'ya çağrıldı ve yaşamının kalan bölümünü orada geçirdi. Bu stanzelerin ünlü freskleri, simgesel ve son derece karmaşıktır. Raffaello, aynı dönemde, zengin bir bankerin La Farnesina denilen konağına "Galatia'nın Zaferi" adlı ünlü freski yaptı. Klasik antikiteden yola çıkarak yarattığı bu yapıtla, kendinden sonra gelen sanatçıları derinden etkiledi. Raffaello'nun en tanınmış yapıtlarından biri de "Sistina Madonnası"dır (1514). Raffaello'nun bu dönem yapıtları arasında ayrıca, Sistina Şapeli için yaptığı on duvar resmi sayılabilir. 1516'da yaptığı, arkadaşı Castiglione'nin portresi, kadife ve kürk dokusundaki renk ve fırça çalışmasıyla, Rönesans döneminin ilk gerçek karakter çalışmalarından biridir. Raffaello ayrıca kiliseler, konaklar ve saraylar tasarımladı, işlek bir atölye kurdu. Çok genç bir yaşta (37) ölen Raffaello'nun, resim sanatı üzerinde çok büyük etkisi oldu. Kompozisyonlarında kullandığı ögeler, daha sonraki yüzyıllarda klasik yetkinliğin özü olarak değerlendirildi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Raffaello Santi (Sanzio)

Ad:  800px-RAFAEL_-_Madonna_Sixtina_(Gemäldegalerie_Alter_Meister,_Dresde,_1513-14._Óleo_sobre_lienzo.jpg
Gösterim: 2240
Boyut:  220.1 KB

Ad:  6052097_1.jpg_hq.jpg
Gösterim: 2269
Boyut:  48.6 KB

Ad:  511678607.jpg
Gösterim: 2768
Boyut:  70.4 KB

Ad:  Bankoboev.Ru_rafael_madonna_c_vualyu.jpg
Gösterim: 2802
Boyut:  91.7 KB

Ad:  copy_raphael_7_madonna_of_the_rose_madonna_della_rosa.jpg
Gösterim: 2319
Boyut:  135.5 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Raffaello Santi (Sanzio)

Ad:  elisabetta-gonzaga-1349574303_org.jpg
Gösterim: 2806
Boyut:  116.1 KB

Ad:  falsi_d'autore_g_i000079.jpg
Gösterim: 2328
Boyut:  90.6 KB

Ad:  raffaello_dama-liocorno.jpg
Gösterim: 2044
Boyut:  197.5 KB

Ad:  Raffaello_Sanzio_-_Colonna_Madonna_-_WGA18782.jpg
Gösterim: 1933
Boyut:  130.6 KB

Ad:  0_749c9_194a55a5_XL.jpg
Gösterim: 2655
Boyut:  164.2 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Raffaello Santi (Sanzio)

Ad:  Sansid.jpg
Gösterim: 2676
Boyut:  48.9 KB

Ad:  RB1524_89.jpg
Gösterim: 1751
Boyut:  19.2 KB

Ad:  Raffaello_Sanzio_-_Portrait_of_Julius_II_-_WGA18799.jpg
Gösterim: 2479
Boyut:  88.3 KB

Ad:  Raffaello_Sanzio_-_Madonna_del_Cardellino_-_Google_Art_Project.jpg
Gösterim: 2023
Boyut:  124.4 KB

Ad:  1_46.jpg
Gösterim: 2176
Boyut:  86.4 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Eylül 2015       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Raffaello Santi (Sanzio)

Ad:  107lamuta.jpg
Gösterim: 1821
Boyut:  33.5 KB

Ad:  9ec08d3a96a40aba1e4239dd672e15f6.jpg
Gösterim: 2013
Boyut:  97.6 KB

Ad:  6.jpeg
Gösterim: 1841
Boyut:  187.5 KB

Ad:  4f4c7067405977f103fc06dd8e9bab41_medium.jpg
Gösterim: 1769
Boyut:  126.0 KB

Ad:  4_381-835x1024.jpg
Gösterim: 1926
Boyut:  207.1 KB

Benzer Konular

22 Nisan 2009 / Sivoy Spor ww
21 Eylül 2015 / Safi Sanat ww