Arama

Jackson Pollock

Güncelleme: 5 Ekim 2018 Gösterim: 17.907 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Jackson Pollock
MsXLabs.org
namuthpollock
Jackson Pollock (d. 28 Ocak1912, Wyoming, ABD11 Ağustos1956, New York, ABD), Soyut dışavurumcu ressam, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarındadır. Damlatma tekniği (drip painting) ile boya karıştırma, fırça kullanımı gibi alışılagelmiş uygulamaları bir kenara bırakmış, yere serdiği devasa boyutlardaki tuval bezleri üzerinde hareket ederek boyayı dökme, damlatma, fırlatma suretiyle sonradan aksiyon/hareket resmi adı verilen resimler yapmıştır. Bu özelliğinden ve 'kötü adam' imajından ötürü Jack the Dripper lakabıyla da anılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

1951'den sonra koleksiyonerler ve galerilerden daha değişik resimler yapması için baskılar gelmeye başlamış, bu baskılar karşısında Pollock'un varolan alkol sorunu daha da büyümüş, resimleri karanlıklaşıp figüratif öğeleri de kapsamaya başlamıştır. 1956'da yaptığı araba kazası sonucu ölmüştür.

Harekete ve sürece verdiği beden sanatı, süreç sanatı, performans sanatı, Fluxus, happening'ler gibi birçok çağdaş akımın temelini hazırlamıştır.
"Pollock" adlı filmde de ünlü ressamın fırtınalı hayatı ele alınmıştır. Bu film ile Ed Harris en iyi erkek oyuncu dalında 2000 yılı akademi ödülü almıştır.
pollockenchantedforest
1947 tarihli "Enchanted Forest" adlı çalışması. Halen New York'ta Guggenheim Müzesinde sergilenmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 12 Nisan 2009 20:44
Biyografi Konusu: Jackson Pollock nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ekim 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Gökada (Galaxy)!


Ad:  Jackson-Pollock-Galaxy-1947.jpg
Gösterim: 425
Boyut:  262.3 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Galaxy, 1947
Pollock’un Galaxy adlı eseri, ilk dripping (damlatma tekniği) resimleri serisine aittir, şekilsiz, parlak renkli şekiller akıtma serileriyle kaplanmış, daha çok da beyaz ile. Jackson Pollock resim sanatına iki yeni yaklaşım getirir: All over kompozisyon ve dripping.
  • All over kompozisyon:

    Ressam, resmini oluşturan öğeleri tablonun bütün yüzeyine dağıtır, öyle ki plastik alan, ilgi odağının öne çıkarılması nedeniyle o ana kadar daima eksik kalan bir bütünlüğe kavuşur. Bu tür bir düzenleme, resimde yeni bir dönem başlatmaktadır, zira düzlemin tamamının kullanılmasına ve başlangıçtaki tutarlılığın korunmasına olanak verir. İzleme sırasında tuvalin üzerinde gezinen göz, eşit bir yoğunlukla, yüzeyin bütün kısımlarını keşfeder. Pollock bu yöntemi kullanan ilk ve tek kişidir.
  • Dripping:

    Kimi zaman akışkan maddeyle yapılmış bir resmi, bir çubuk yardımıyla tuval üzerine yansıtmaktadır, kimi zaman da yere konulmuş bir tuval üzerine doğrudan doğruya bir kaptan boya damlatılması şeklinde yapar resimlerini. Bu yöntem de dripping diye adlandırılır.

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ekim 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Çay Fincanı!


Ad:  Jackson-Pollock-The-Tea-Cup-1946.jpg
Gösterim: 320
Boyut:  235.3 KB
The Tea Cup, 1946
1945’te ressam karısı Lee Krasner ile birlikte Long Island’da bir çiftlik evine taşınır, alkolü bırakır. Bu resminde olduğu gibi parlak kırmızılar, limon yeşilleri, kraliyet mavileri, açık morlar ve yoğun sarılar, ilgili dönem boyunca ürettiği resimlerindeki genel renk kullanımlarıdır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ekim 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Portre ve Bir Rüya!


Ad:  Jackson-Pollock-Portrait-and-a-Dream-1953.jpg
Gösterim: 322
Boyut:  94.0 KB
Portrait And A Dream, 1953
Bu resim, Pollock’un kendi portresidir. Yine psikolojiye ait semboller içerir. Kafa, çok belirgin göz, burun ve ağız resmin sağında görülür. Pollock şaşırtıcı bir şekilde mavi, kırmızı ve sarı benzeri renkleri ilgili portrede kullanmıştır. Bu renkler, siyah drip serilerinin arasına doldurulmuştur ve başı oluşturmuştur. Sol tarafta ise Pollock’un karanlık, tutarsız tarafı, büyük siyah driplerle gözlenir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ekim 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Sırrın Muhafızları!


Ad:  Jackson-Pollock-Guardians-Of-The-Secret-1945.jpg
Gösterim: 209
Boyut:  98.9 KB
Guardians Of The Secret, 1945
Pollock, 1943 yılında ilk kişisel sergisini açar. Ancak asıl çıkışını 1947-1951 yıllarında gerçekleştirmiş olduğu kendi özgün tarzı olan damlatma tekniği ile yapmış olduğu resimleriyle elde eder. Bazen boyayı fırçayla damlatıyor, bazen bir sopayla sürüyor, malayla yayıyor, hatta doğrudan doğruya kutudan akıtıyor. Kum, kırık cam, çivi, vida ya da etrafa dağıtılmış başka yabancı maddeleri de karıştırıyor boyaya. Sigara külleri ya da denk gelirse bir arı ölüsü de istemeden resimdeki yerini alıyordu.

Benzer Konular

2 Ağustos 2012 / GusinapsE Siyaset ww
13 Ekim 2010 / ThinkerBeLL Sinema ww
24 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Müzik ww
19 Ocak 2014 / Jumong Sanat ww
3 Mart 2015 / _AERYU_ Asker ww