Arama

Marc Chagall

Güncelleme: 8 Eylül 2012 Gösterim: 15.912 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
7 Temmuz 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Marc Chagall
413pxmarcchagall1941vy9
Marc Chagall (7 Temmuz 1887 - 28 Mart 1985), Fransız ressam.
Bugün Belarus sınırlarında kalan Vitebsk şehrinde Yahudi bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Resim eğitimine 1906 yılında başladı. 1907 - 1910 yılları arasında St. Petersburg'da, 1910 - 1914 yılları arasında ise Paris'te yaşadı. 1914 yılında doğduğu kente döndü. 1915 yılında Bella Rosenfeld ile evlendi. Bir yıl sonra kızları İda doğdu. 1917 Rus İhtilalinde devrimcileri destekledi. Ancak Sovyet rejiminden hoşnut kalmadı ve 1923 yılında Paris'e döndü. 1937'de Fransa'dan vatandaşlık aldı. 2. Dünya Savaşı patlak verince Nazilerden kaçarak ABD'ye sığındı. 1944'te resimlerine sıkça konu olan eşi öldü. 1946'da Avrupa'ya döndü. 1952'de tekrar evlendi. 1985'te 97 yaşında Fransa'da öldü. Fransa'nın Nice şehrinde ve doğduğu Vitebsk şehrinde adını taşıyan birer müze vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Avangart bir sanat anlayışı olan Chagall'ın eserlerini herhangi bir akım altında sınıflandırmak zordur. Fovizm ve Kübizm'e yaklaştığı söylenebilir. Eserlerinde Yahudi geleneğine ait dini temalara sıkça rastlanır. Resimleri ve vitrayları dünyanın çeşitli şehirlerinde sergilenmektedir.

chagalliandthevillageqe6

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Marc Chagall nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
c0lin - avatarı
c0lin
Ziyaretçi
7 Temmuz 2008       Mesaj #2
c0lin - avatarı
Ziyaretçi
Chagall Violinst 1914
Chagall Violinst 1914

Sponsorlu Bağlantılar
Marc Chagall Biyografi - 7 Temmuz 1887 - 28 Mart 1985
Marc Chagall, 1887’de fakir bir Yahudi ailesinin dokuz çocuğundan biri olarak Rusya’da dünyaya gelir. Chagall babasının karşı gelmesine rağmen St. Petersburg’ta sanat okumaya başlar Sıradışı stilinin farkedilmesi bu döneme rastlar. Resimlerinin çocukluğundan çıkagelen imgeler üzerine odaklanması tüm sanat hayatı boyunca kendisini yönlendirecek sanatsal motivasyonu sağlar.

1910 yılında Chagall 4 yıllığına Paris’e taşınır ve bu sürede özlem duyduğu köyünden izler taşıyan en ünlü tablolarını yapar ve bunlar sanatının tanınmasına ve markalaşmasına sebep olur. Güçlü ve açık renkler kullanarak dünyayı bir düşler ülkesine dönüştürür. Tablolarında fantazi, nostalji, dinsel simgeler bibirleriyle kaynaşırlar. I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden önce, 1914’de Yahudi resimlerinin çoğunluğunu oluşturduğu tablolarını Berlin’de sergiler. Savaş boyunca Rusya’da yaşar ve 1917’de devrimi destekler. Vitebsk’te Güzel Sanatlar Komiserliği’ne atanır ve sonrasında da yeni kurulmuş Özgür Sanat Akademisi’nin müdürü olur. 1922 yılında Chagall Rusya’dan ayrılır ve bir yıl sonra Fransa’ya yerleşir. 1941-1948 yılları haricinde Fransa’da yaşar, bu tarihlerde II. Dünya Savaşı sırasında Fransa’dan A.B.D.’ye kaçar. Chagall’ın Nazilerin güçlenmesinden duyduğu korku, sanatına yansımış ve Yahudi şehitlerinin ve göçmenlerini resmetmesine sebep olmuştur. Yahudi dünyasının resimlerine ilave olarak Chagall’ın tabloları İncil’de yer alan sahnelerden de ilham almıştır. Chagall’ın İncil’e olan tutkunluğu İncil sahnelerinin resmedildiği ve Rus foklöründen, dinsel yaşamından öğelerle birleştirilmiş 100’den fazla gravürde karşımıza çıkmaktadır.

1931 yılında Tel Aviv Sanat Müzesi’nin açılışı için ilk kez İsrail’i ziyaret eder ve bu ziyaretinden, Hadassah Hastanesi’nin camlarında bulunan vitray çalışmaları ve Knesset duvar süslemeri gibi eserler geriye kalır . Paris Opera Binası’nın tavanı, New York Metropolitan Opera Binası’nın duvarları, Birleşmiş Milletler’de cam süslemesi, Vatikan’daki süslemeler Chagall’ın diğer eserleri arasında yer alır.

Chagall’ın çalışmaları tüm dünyada tanınmaktadır ve sanatçı bir çok ödül almıştır. Ayrıca Chagall hayattayken eserleri Louvre Müzesi’nde sergilenen nadir sanatçılardandır. Marc Chagall, 1985'te, 97 yaşında Fransa'da öldü. Fransa'nın Nice şehrinde ve doğduğu Vitebsk şehrinde adını taşıyan birer müze vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Marc CHAGALL (1887–1985)
MsXLabs.org & Temel Britannica
marcchagall
Marc Chagall, 20. yüzyılın en özgün ve ünlü ressamla­rından biridir. Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olarak Batı Rusya'da, Vitebsk'te doğdu. Ço­cukluğunda bir süre Vitebsk'te bir resim ve desen okulunda çalıştı. Daha sonra kısa bir süre St. Petersburg'daki (bugünkü Lenin­grad) Çarlık Güzel Sanatlar Okulu'nda oku­du. 1909'da genç Rus sanatçıları arasında önemli bir yeri olan tiyatro tasarımcısı Leon Bakst ile çalışmaya başladı. Bu çalışmanın et­kisi kullandığı renklerde ve çizgisindeki deği­şimde kendini gösterdi. Koruması altına girdi­ği bir milletvekili, Chagall'ın 1911-14 yılları arasında Berlin ve Paris'e gitmesini sağladı. Chagall, canlı bir sanat ve kültür merkezi olan Paris'te dönemin önemli şair ve sanatçıları­nın arasına katıldı. Kübizm Akımı'nın öncüleri olan Picasso ve Braque; kendilerini "yabanıl hayvanlar" (fauves) olarak tanımlayan fovist ressamlardan Robert ve Sonia Delaunay ve 20. yüzyılın en büyük resim ustalarından Henri Matisse'in yapıtlarıyla tanıştı. Chagall, bu sanatçılar­dan etkilendiyse de, kendine özgü yepyeni bir üslup geliştirmeyi başardı. Sanatçı, Rus köy­lülerinin ve Musevi ailelerinin yaşamlarından alınmış ayrıntıları ilginç bir düş dünyası için­de canlandırdı.
Chagall 1914'te Vitebsk'e dönerek 1923'e kadar orada kaldı. 1915'te Bella Rosenfeld ile evlendi. 1917 Ekim Devrimi'nin ardından Vi-tebsk yöresinin sanat sorumlusu olan Chagall bu dönemdeki yapıtlarında, birbirine sarıl­mış sevgililer ve kucak dolusu çiçeklerle, mutluluğunu ve yaşama sevincini dile getirdi. Vitebsk Üstünde (1914), Yeşil Kemancı (1918) adlı yapıtlar o dönemin ürünleridir. Chagall 1923'te karısı ve kızı Ida ile birlikte SSCB'den ayrılarak Paris'e döndü.
1931'de Ma vie ("Yaşamım") adlı kitabını yayımladı. II. Dünya Savaşı çıkınca, ailesiyle birlikte New York'a taşındı. Karısı Bella'nın New York'ta ölmesi, Chagall'ın resimlerine yansıyan mutsuz bir dönemin başlangıcı ol­du. Bu dönemde karısına ilişkin anıları konu edindiği Onun Çevresinde (Ulusal Modern Sanat Müzesi, Paris) adlı büyük kompozisyo­nu tamamladı. Chagall 1948'de Fransa'ya ye­niden döndü; aynı yıl Vava Brodsky ile evlen­di. 1948'de Gogol'ün Ölü Canlar adlı yapıtını, 1952'de La Fontaine'in Masallardım ve 1956'da da Tevrat'ı resimleyerek yayımladı. Dört yıl sonra Vava ile birlikte Fransız Rivie-rası'ndaki Saint-Vence'a yerleşti. Yaşamının sonuna kadar burada çalışmalarını sürdüren Chagall 98 yaşında öldü.
Chagall çok yönlü bir sanatçıydı. Resim ve heykelin yanı sıra sahne dekorları, duvar resim­leri, kitap resimleri, vitraylar yaptı. Maurice Ravel'in Daphnis ve Chloe adlı operasının, son yıllarında da New York Metropolitan Operası'nın dekor ve giysilerini hazırladı. Ya­pıtlarında çok çeşitli konuları işleyen Chagall, Buket ve Üçün Aşıklar (Tate Galerisi, Lon­dra) adlı yapıtında tutkulu âşıkları, Beyaz Çarmıha Geriliş'te (Chicago Sanat Enstitü­sü) toplumsal kaygılarını, Sirk'ıe de (Beledi­ye Müzesi, Amsterdam) mizah anlayışını or­taya koydu. Pek çok resminde insan ve hay­vanlar yerçekimi yokmuş gibi havada uçar­lar. Gerçeküstücü bir anlayışla yaptığı resimlerinde, figürleri mantığa aykırı olsa da, yaşa­dığı dönemin gerçekliklerini yansıtmada başarılı oldu. Chagall'ın yarattığı düşsel dünya, genç sanatçılar üzerinde büyük bir etki yarat­tı. Gerçeküstücü Akım'ın önemli ressamların­dan Salvador Dali ve Rene Magritte, Chagall'den etkilenen sanatçılar arasındadır.

marcchagall1
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
29 Nisan 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Marc Chagall

(1887 Vitebsk/Rusya -1985 Alpes Moritimes), çağdaş Fransız ressamı. Çalışmalarının çoğunu Paris'te yaptı. Çocukluğu Rusya'da bir Yahudi gettosunda geçti. Sanatında, Rusya'daki köy yaşamı ve ailesinin koyu sofuluğunun etkileri görülür. 20 yaşında ilk tablosu "Ölüm"ü yaptı. Petersburg Akademisi'nde öğrenim gördü. 1910'da bursla Paris'e gitti. Yoksul bir yaşam sürdü. Modigliani, Apollinaire ve Cendrars gibi sanatçılarla arkadaş oldu. "Ben ve Köyüm", "Yedi Parmaklı Sanatçı", "Rusya'ya" gibi yapıtlarıyla ün kazandı. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Rusya'ya döndü. Devrim sonrası, Moskova'da bir sanat okulunu yönetti. Görüş ayrılıkları nedeniyle yeniden Paris'e gitti. 1924'te Paris'te, 1926'da New York'ta sergiler açtı. İkinci Dünya Savaşı ve Yahudilere yapılanlar, yapıtlarını etkiledi. Gogol'un "Ölü Canlar"ı ve La Fontaine'in "Masallar"ını resimledi. Vitray, opera dekorları ve gravür çalışmaları da vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Sasuke Uchiha - avatarı
Sasuke Uchiha
Ziyaretçi
8 Eylül 2012       Mesaj #5
Sasuke Uchiha - avatarı
Ziyaretçi
Marc Chagall
1887 - 1985 yılları arasında yaşamış Rus asıllı Fransız ressamdır.
Resimlerinde çocukluk anılarına ve rüya benzxeri sahnelere yer verdi. Tiyatrolar için sahne dekorları tasarladı. Ayrıca köstüm tasarımları, vitray ve çocuk kitapları için çizimler yaptı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Temmuz 2008 / careless_WhispeR Müzik ww
4 Aralık 2014 / _EKSELANS_ Spor ww
16 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww
16 Ağustos 2015 / Safi Bilim ww
19 Eylül 2015 / nötrino Sinema ww