Arama

Naci el-Ali

Güncelleme: 25 Ocak 2015 Gösterim: 2.321 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
24 Ocak 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Naci el-Ali
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Naci el-AliMsn Rose

Naci el-Ali, (doğum. 1937, Filistin - ö. 29 Ağustos 1987, Londra, İngiltere), Filistinli karikatürist.

İsrail işgali sebebiyle ailesiyle beraber küçük yaşta Filistin'den göç etmek zorunda kaldı. Bir süre Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşadı. Sabra ve Şatilla Katliamı'na bizzat tanıklık etti.
Küçük yaşta yaşadıkları kendisini derinden etkiledi ve gençlik döneminde Arap milliyetçilik hareketlerine katıldı. 1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Özellikle Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle kısa zamanda fark edildi. Çeşitli yayınlarda yer alan çizimleriyle ilgi gördü.

Filistin'in en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Naci el-Ali, 40.000'in üzerinde karikatür çizdi. En önemli çizgi karakteri olan Hanzala, Filistin'in verdiği özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri oldu.
22 Temmuz 1987'de Londra'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti. Suikastten Mossad sorumlu tutuldu. Ölümünden sonra Dünya Gazeteler Birliğince 'Golden Pen of Freedom' ödülüne layık bulundu.

150px Hanzala
Naci el-Ali Hanzala'yı, insanlığın Filistin'de yaşananlara sessiz kalmasından ötürü bir küskünlüğün ifadesi olarak sürekli sırtı dönük halde resmetmiştir...


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Naci el-Ali nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Ocak 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Filistinli karikatürist Naci Ali 1948 yılında İsrail'in köyünü tamamen yok etmesi ile bu köyden sürgün edilen 893 kişiden birisiydi. Henüz 10 yaşındaydı. Ailesi bir süre Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşadı. İsrail yanlısı aşırı falanjist milislerin çocuklar dâhil 3 binden fazla Filistinli'yi dönemin İsrail Savunma Bakanı olan Ariel Şaron'un yönlendirmesi ile öldürdüğü ve Sabra ve Şatilla kamplarını basarak yaptıkları katliamı bizzat gördü.
Özellikle Filistin meselesine vurgu yapan karikatürleriyle kısa bir süre sonra Arap dünyasının en çok tanınan karikatüristlerinden biri oldu.
Sponsorlu Bağlantılar
Naci Ali, 22 Temmuz 1987'de Londra'da bir suikastla öldürüldü. Suikastı kimin yaptığı tam olarak hiçbir zaman kanıtlanamadı ama Naci Ali'nin yakınları suikasttan İsrail istihbaratı MOSSAD'ı sorumlu tuttu. Naci Ali'nin öldürülmesine hemen hemen hiçbir ülkeden ciddi bir tepki gelmedi.
Önce ülkesinin İsrail tarafından işgale uğraması, sonra Lübnan'da henüz 10 yaşındayken yaşadığı mülteci kampları ve ardından Sabra ve Şatilla katliamlarını görmesi, bir taraftan Ali Naci'nin acısını büyüttü, politik bilincini geliştirdi; öte yandan dünyanın yaşananlara karşı sessizliği onu reddiyeci bir küskünlüğe itti. Naci Ali, 10 yaşında ayrıldığı Filistin'i hayatı boyunca bir daha göremedi.

Kaynak: akhaber.com
🌘 🚀

Benzer Konular

12 Haziran 2013 / BARIŞ Edebiyat tr
30 Eylül 2016 / nünü Sanat tr
15 Temmuz 2011 / TiglonBoYs Edebiyat tr
24 Kasım 2006 / BARIŞ Müzik tr
24 Temmuz 2012 / buz perisi Edebiyat tr