Arama

Baskı Teknikleri - Asitli Oymabaskı

Güncelleme: 23 Ekim 2010 Gösterim: 4.449 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Oymabaskının bir türü de asitli oymabaskı ya da ofort baskıdır. Asitli oymabaskıda, basılacak desen bakır, çinko ya da demir levhaların yüze­yinde asitli oyma yöntemiyle oluşturulur. Bunun için önce levhanın yüzeyi balmumu, reçine ve katran karışımından oluşan, aside dirençli bir maddeyle kaplanır. Basılacak desen bir çelik iğneyle kazınarak bu kaplamanın üzerine çizilir. Çizgilerin derinliği metal yüzeyi ortaya çıkaracak, ama metali oymayacak biçimde ayarlanır. Desenin çizimi tamamlanınca levha nitrik asit banyosuna batırılır. Kaplamanın kazınıp metalin açığa çıkmış olduğu yerleri asit aşındırmaya başlar. Bir süre sonra levha asitten çıkarılıp üstündeki kaplama temizle­nince metalin yüzeyinde desenin silik bir görünümü ortaya çıkar. Desenin bazı yerleri­nin kalıba daha belirgin olarak işlenmesi istendiği zaman bu yerler açık bırakılarak kalıp yeniden aside dirençli karışımla kaplanır ve asit banyosuna sokulur. Bu işlem gerektiği kadar tekrarlanarak basılacak desen istenen derinlikte çizgilerle kalıp üzerinde oluştu­rulur.

Sponsorlu Bağlantılar
asitlioymabaskov2

Hazırlanmış olan bu kalıba yağlı, yoğun bir baskı mürekkebi sürülür. Kalıp hafifçe ısıtıla­rak çizgilerin içine mürekkebin iyice girmesi sağlanır. Sonra kalıbın parlak yüzeyindeki mürekkep silinerek temizlenir. Yalnızca üze­rindeki desenin çizgileri içinde mürekkep kalmış olan kalıp artık baskıya hazırdır. Sonra suyla nemlendirilmiş baskı kâğıdı kalıbın üze­rine yayılır; üstüne birkaç tabaka kauçuk konur ve kalıp baskıya verilir.

Metal bir yatağa yerleştirilen kalıbın iki ağır metal merdane arasından geçirilmesiyle baskı yapılır. Merdanelerin arasından geçer­ken sıkışan kalıptaki mürekkep, üzerindeki kâğıda geçer. Kalıbın üzerinden dikkatle kal­dırılan kâğıtta görülen desen tam istenen biçimde basılmış olmayabilir. Prova baskısı denen bu baskı dikkatle incelenir ve gerekli değişiklikler kalıp üzerinde ve gene asitli oyma yöntemiyle yapılır. İstenen sonuç alınana kadar prova baskılan ve değişiklikler sürdürülür. Son provadan sonra baskıya geçi­lir ve kalıp aşınana kadar yüzlerce baskı elde edilir.
Asitli oymabaskının birçok üstünlüğü var­dır. Bu yöntemle yapılan baskıda çizgiler kabartma olarak basılır. Böyle bir resme el sürülünce kabartma çizgiler kolayca fark edi­lir. Resmin koyu bölümleri parlak bir kadife görünümündedir.
Asitli oymabaskı ilk kez 1513'te yapılmış, birçok ünlü sanatçı yapıtlarında bu yöntem­den yararlanmıştır. Bunlar arasında Rem-brandt, Goya ve Pablo Picasso sayılabilir.


MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 23 Ekim 2010 00:25
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

28 Kasım 2009 / nünü Sanat
8 Nisan 2009 / KisukE UraharA Sanat
27 Nisan 2009 / Misafir Sanat
2 Ekim 2012 / nünü Sanat
15 Kasım 2008 / asla_asla_deme Sanat