Arama

Baskı Teknikleri - Metal Oymabaskı

Güncelleme: 15 Kasım 2008 Gösterim: 4.754 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Oymabaskı için kullanılan metaller çelik ve bakırdır. Daha sert olan çelikle çalışmak kolay değildir, ama çelik kalıplar kolay aşın­madığı için bir kalıpla istenilen sayıda baskı yapılabilir. Bakır kalıplar ise yumuşak olduğu için kolay işlenebilir; ama kolayca aşındığı için uzun süre kullanılamaz. Bu nedenle oymabaskı kalıbı olarak kullanılacak bakır levhalar özel bir işlemle sertleştirilir. 15 mm kalınlığındaki bu bakır kalıpların yüzeyi iyice parlatılmıştır.
Metal oymada kullanılan oyma kalemleri ağaç oymada kullanılanlardan daha dayanıklı­dır. Bakır levhalar ince olduğu için oyulan çizgiler her zaman yüzeyseldir, hiçbir zaman kalıbın kalınlığının dörtte birini geçmez. Ağaç kalıp gibi bakır kalıp da oyulurken genellikle deriden yapılmış bir kum torbasının içine konur ve oyulacak çizginin yönüne göre sürekli olarak hareket ettirilir. Metal kalıp oyulurken oyulan çizgilerin kenarlarında ufak kabarıklıklar oluşur. Bunlar daha sonra üç kenarlı özel bir bıçakla kesilir. Desen çizilip tamamlanınca kalıp çukur baskıda olduğu gibi mürekkeplenir, üzerine baskı kâğıdı serilir ve iki ağır çelik merdane arasından geçirilir. Böylece çukur çizgilerin içindeki mürekkep kâğıda geçer.
Sponsorlu Bağlantılar
Andrea Mantegna, Marcantonio Raimon­di, Jean Duvet ve Albrecht Dürer Rönesans döneminin, William Blake 19. yüzyılın, Eric Gill ve Stanley W. Hayter de yakın zamanla­rın ünlü oymabaskıcılarıdır

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

28 Kasım 2009 / nünü Sanat
8 Nisan 2009 / KisukE UraharA Sanat
27 Nisan 2009 / Misafir Sanat
2 Ekim 2012 / nünü Sanat
15 Kasım 2008 / asla_asla_deme Sanat