Arama

Kuğu Gölü Balesi

Güncelleme: 15 Ocak 2009 Gösterim: 7.623 Cevap: 0
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Ocak 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Kuğu Gölü
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

swanlake015xx9
Valse des cygnes - II. Perde - Ivanov/Petipa koreografisi

Kuğu Gölü (Rusça: Лебединое Озеро - Lebedinoye Ozero), Peter İlyiç Çaykovski'nin bestelediği, ilk temsili 1877 yılında Moskova'da yapılan dört perdelik baledir. Eserde büyücü Rodhart tarafından kuğuya dönüştürülen Prenses Odette sadece geceleri kısa bir süre insana dönüşür. Sonra tekrar güzel bir kuğu olur. Bir gün Prens Siegfried bu kuğuyu takip eder ve gizemi öğrenir. Prensese aşık olur, büyüyü bozar.

Pyotr Çaykovski`nin Kuğu Gölü Balesi
1876 baharında Pyotr İliç Çaykovski kendisinin ilk balesi üzerinde çalışmasını bitirdi. Sanatçı çilesi, kuşkular ve doyumsuzluk arkada kaldı. Besteciyi sevinç ve coşku sardı, çünkü müziğin başarılı olduğunu, etkileyici ve büyülü bir eser ortaya çıktığını kalbi ve aklıyla fark etmişti.

Kuğu Gölü balesinin Kiev sahnelerine gelişi, yirminci yüzyılın 20`li yıllarına rastlamaktadır. Aslında ise söz konusu klasik yapıtın bazı kısımları, 1901-1915 arasında Bolşoy ve Mariinsk Tiyatroları sanatçılarının turneleri sırasında Kiev`de gösterilmişti. Kiev`de epey eskiden beri oldukça muhteşem opera ekibi kurulmuş olmasına bakmaksızın, bağımsız bir profesyonel bale ekibi kurma olanağına sadece 1926 yılında kavuşmuş bulunuyoruz. İşte o ekibin hazırladığı ve 7 Ekim 1926`da gösterdiği eserlerden biri de Kuğu Gölü olmuştur.

1995 yılında Anatoli Şekera`nın sahnelediği Kuğu Gölü balesinde bu klasik yapıtın ilginç bir yorumuna tanık oluyoruz. Burada koreograf M. Petipa, L. İvanov ve O. Gorski`nin en iyi edinimlerini korumaya çalışmış ve aynı zamanda Çaykovski`nin bale eserindeki dramaturjiyi yeniden değerlendirmeye gayret etmiştir.


Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

15 Ağustos 2008 / Bia Türk ve İslam Dünyası
31 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
2 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
2 Temmuz 2012 / Misafir Cevaplanmış