Arama

Nefesli Çalgılar - Armonika (Mızıka)

Güncelleme: 28 Kasım 2015 Gösterim: 8.108 Cevap: 3
Fırtına - avatarı
Fırtına
Ziyaretçi
25 Kasım 2007       Mesaj #1
Fırtına - avatarı
Ziyaretçi
Bir müzik aleti. Bir sıra çan, çubuk, ya da sırça tüplerinden meydana gelmiştir. Ses verici parçalar, birbirine değdirilerek çalınır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu arada, armonika ile hiç ilgisi olmayan, ağızla üflenerek çalman bir çalgıya da, Armonika adı verilmektedir. Halk arasında mızıka da denilen bu çalgı, bir sıra madensel dilciklerin gam derecelerine göre dizilmiş bulunması ile meydana gelmiştir.

Son düzenleyen asla_asla_deme; 16 Mayıs 2011 12:36
_cesminaz_ - avatarı
_cesminaz_
Ziyaretçi
16 Ağustos 2009       Mesaj #2
_cesminaz_ - avatarı
Ziyaretçi
Armonika (Mızıka)

Sponsorlu Bağlantılar
250px 16 hole chrom 10 hole diatonic


Armonika, üflemeli bir çalgıdır. İngilizce harmonica kelimesinden türemiştir, daha çok mızıkaBlues, Country ve Western gibi müzik olarak bilinir. Nefes ve dil ile çalınan delikli bir çalgıdır. dallarında oldukça yaygındır.


Diatonik Mızıka

Diatonik Mızıkalar daha çok Blues ve Rock müzisyenleri tarafından kullanılır. Her farklı ton şarkı için farklı Diatonik mızıka kullanmak gerekir. Diatonik mızıkanın tonu ilk deliği üflediğinizde çıkan sesdir. Blues mızıkası üç farklı pozisyondan çalınabilir.

Birinci pozisyon; birinci delikten üflenerek başlanan gamdır ve mızıkanın tonu ile aynıdır.
İkinci pozisyon; ikinci deliği çekerek başlanan gamdır ve mızıkanın tonunun beş yarım ton pesidir.(crossharp)
Üçüncü pozisyon; birinci deliği çekerek başlayan gamdır ve mızıkanın tonunun iki yarım ton tizidir.

Datonik mızıkada, İlk öğrenilmesi gereken teknik, Tek ses çıkarmaktır. Üç çeşit tek ses tekniği vardır; Dil Kapama, Dil Kıvırma, Dudak Büzme. İkinci öğrenilmesi gereken teknik ise Ses Bükmedir. Ses bükme Üfleyerek bükme ve Çekerek bükme olarak ikiye ayrılır. Diatonik mızıkanın ilk 6 deliği çekerek bükülebilir, son üç deliği ise üflenerek bükülebilir. Üfleyerek veya çekerek bükmek o deliğin orjinal sesinin yarım ton ile üç yarım ton arası pesleşmesini sağlar.

Kromatik Mızıka

Bir yaylı mekanizma ile delikler kapatılıp açılır. Kromatik gamdaki her ses üfleyerek veya çekilerek çıkartılabilir. Tek mızıka ile her ton şarkı çalınabilir.

Kaynak:Vikiped


Son düzenleyen Jumong; 28 Kasım 2015 09:13
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

armonika
İsim

İtalyanca; armonica

(armoni'ka)

Müzik terimi
1. Yan yana sıralanmış deliklerden her biri üflendiğinde ayrı notada sesler çıkaran küçük ağız çalgısı, mızıka, armonik.
2. Akordiyon.

Ağız armonikası olarak adlandırılan küçük ağız çalgısı. "Armonika" adı, birden çok sesi bir arada ve uyumlu olarak çıkarttığı için verilmiştir. Nefesli, basit çalgıdır. Yan yana sıralanmış deliklerinden her biri üflendiğinde ayrı notalarda sesler çıkar. Diatonik (düz sesli), kromatik (yarım sesli) olanları vardır.


TDK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
28 Kasım 2015       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARMONİKA a. (ing, harmonica, lat. har- monicus'tan (uyumlu)). 1. XIX.yy’da Almanya’da icat edilmiş, serbest dilli, üflemeli bir çalgı. (Ağaçtan bir çerçevedeki oyuklara yerleştirilmiş ve çalanın soluk alıp vermesiyle titreşen iki dizi madeni dilcikten oluşur.)
2. Cam (ya da glas) armonika, içlerinde değişik düzeyde su bulunan bir dizi cam bardaktan oluşan idyo- fon. Nemlendirilmiş parmağın bardakların kenarına sürtülmesiyle ses verir. (Mozart, bu çalgı için, XVIII. yy.’da beğenilen yapıtlar besteledi.)

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.
🌘 🚀

Benzer Konular

4 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Sanat
28 Temmuz 2012 / asla_asla_deme Sanat
31 Temmuz 2012 / asla_asla_deme Sanat
28 Eylül 2009 / asla_asla_deme Sanat
7 Kasım 2006 / GusinapsE Sanat