Arama

Süsleme Sanatları (Uygulamalı Sanatlar)

Güncelleme: 15 Eylül 2012 Gösterim: 5.589 Cevap: 7
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Aralık 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Süsleme Sanatları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Bir eşyaya ya da yapıya daha güzel bir görünüm vermek, albeni kazandırmak, değerini artırmak amacına yönelik sanatların tümüne verilen addır. Süsleme sanatları bir eşya ya da yapıyla birlikte anlam kazandıklarından uygulamalı sanatlar olarak da adlarıdırılır.
Süsleme isteği insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanların kullandıkları eşyalarda, barındıkları mağaralarda bile süsleme ögelerine rastlanmıştır. İnsanlığın ilerlemesiyle süsleme de bir sanat durumuna gelmiş, çeşitlenmiş, bu alanda birçok madde ve teknik kullanılır olmuştur.
Süsleme sanatlarına gündelik yaşamda kullandığımız hemen her tür eşyada, yapıların dışında ve içinde rastlamak olanaklıdır. Doğal olarak bunların yapıldığı maddeye göre süsleme ögeleri ve teknikleri de farklılık gösterir. Örneğin yapıların dış yüzeylerini süslemede taş, mermer, tuğla, demir, ahşap ya da betondan yararlanılır. İçte ise, yüzeyine göre ahşap, mozaik, çini, resim, vitray, alçı, motif işleme ve boyama teknikleri kullanılır. Mobilya, halı, kilim, örtü gibi ev eşyaları da doğrama, kakma, oyma, lake, dokuma, işleme teknikleri uygulanarak süslenir. Çanak çömlek, porselen, seramik gibi mutfak eşyalarında süsleme sanatları yaygın olarak görülür. Mücevher ve takılar süslemeciliğin en inceldiği alarıdır. Daha çok doğu ülkelerine özgü yazı (hat sanatı), tezhip ve minyatür de önemli süsleme sanatlarıdır.
Süsleme sanatları eskiden birer el sanatı durumundayken günümüzde çoğu, modern teknolojiler kullanan sanayilerce seri biçimde uygularımaktadır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
14 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Süsleme Sanatları
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yapı ya da eşyaya daha güzel bir görünüm katmak amacıyla verilen uğraşların genel adı. Mimarlık ya da onun dışındaki sanat alanlarında çeşitli süslemelerden yararlanılır. Süslemeler yapıyla bütünleşmiş (sütun başlığı, kilim deseni gibi) ya da bağımsız olabilir (dekoratif pano, mobilya gibi). Süsleme sanatı tarihî dönemlere ve ülkelere göre farklı özellikler gösterir. İlk insanlar yaşadıkları mekânı silâhlar, seramik nesneler ya da yalın biçim ve renklerle süslüyorlardı. Daha sonraları hayvan ve bitki motifleri kazıdılar ve boyadılar. Mısır'da kral ve tanrıların temsili resimleri yapıldı. Antik Yunan sanatçıları yapılarında, tapınak ve heykellerinde geometrik biçimlerin yanı sıra, yumurta ve cirit motifleri, kenger yaprağı vb. biçimleri sıkça kullandılar.

Roma'da, imparatorluk topraklarındaki çeşitli süslemelerin bir bileşimi izlenir. Hristiyanlık ile birlikte simgesel ögeler önem kazandı. Bizans'ta mozaik süslemeler öne geçti. Gotik stil, kapıda, sunakta, sütunda, başlıkta hemen her yerde aşırı bir süslemeyi içerir. Rönesans, antikçağ motiflerinin yeniden kullanımıyla tanımlanır. Barok ve rokokoda doğal motifler karmaşık ve yaygın tarzda kullanıldı. 19. yüzyıl süslemeleri eski stillerin eklektik kullanımıyla belirir. 20 yüzyılın yeni gereç ve tekniklerinin kullanımıyla, süsleme sanatlarında yalın anlayış egemen oldu. Türk süsleme sanatlarında geometrik, bitkisel motifler ya da yazı (hat); ahşap ve taş oymacılığı, duvar ve tavan nakışları, çini ve seramik yapımı, halı ve kilim dokumacılığı gibi pek çok alanda süsleme ögeleri olarak kullanıla gelmiştir. MADDE

theMira
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
15 Eylül 2012       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
300pxchinesebowelnorthe


2253093688cc52f9d2b5284


Süsleme Sanatları (Uygulamalı Sanatlar)

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
15 Eylül 2012       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
dsc0001ga


dsc0006eog


ebrusanat
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
15 Eylül 2012       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
fruitlarge


muhabbetkusu


nilufer
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
15 Eylül 2012       Mesaj #6
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
sampleg1


tezhip2


tezhip4

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
15 Eylül 2012       Mesaj #7
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
tezhip5


tezhipi3


yemekcomolokko4zr81


eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
15 Eylül 2012       Mesaj #8
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Süsleme sanatları yüzyıllar boyu geleneksel Türk Kültür ve Sanatı’nın önemli bir bölümünü oluşturmuştur. Orta Asya'dan Anadolu'ya taşınan süsleme sanatları, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde büyük önem kazanmış ve yüzyılların birikimi ile Cumhuriyet dönemine ulaşmıştır. 1936 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Türk Süsleme Sanatları bölümü açılmış; tezhip, hüsn-i hat, ebru, minyatür ve çini deseni eğitimi verilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul ve İzmir'deki üç üniversitede (Mimar Sinan, Marmara, 9 Eylül Üniversiteleri) ana branş olarak süsleme sanatları eğitimi verilmektedir. Bunun yanısıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından da geleneksel Türk süsleme sanatlarının yaşatılması amacıyla birçok faaliyet yürütülmektedir. Bu alanda ürün veren sanatçıları, günümüzün sanat anlayışı ve zevkine uygun çağdaş yoruma özendirmek ve sanatçıların son eserlerini sergilemek amacıyla 1986 yılından itibaren "Türk Süsleme Sanatları Sergisi" düzenlenmektedir.

Kaynak

Benzer Konular

28 Şubat 2013 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
16 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap
25 Şubat 2012 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti
9 Ocak 2017 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti
2 Aralık 2006 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti