Arama

Vurmalı Çalgılar - Bendir

Güncelleme: 9 Mart 2010 Gösterim: 7.333 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bendir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


240px Bendir

Bendir

Bendir, Klasik Türk Müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir.
Zilsiz büyük tef, nakkare ve kudümle birlikte kullanılır. Derisinin iç yüzüne boydan boya gerilen kiriş sayesinde aynı anda iki değişik tını çıkarabilir.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya defMağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur. adıyla bilinen vurmalı çalgının
Genellikle 40 ila 55 cm çapında daire şeklindeki bir kasnağa deri germek suretiyle imal edilen bendirin belirgin bir özelliği, rezonans sağlamak amacıyla iç tarafına gerilen iplerdir. Aynı enstrüman 12. yüzyıldan itibaren Ortaçağ Avrupa müziğinde timbre veya tymbre (Fransızca) adıyla yaygın olarak kullanılmıştır. Arapça adın Fransızcadan aktarılmış olması kuvvetli olasılıktır.
Türkiye'de son dönemlerde kullanım alanı yaygınlaşmaya başlamış olup , Türk Tasavvuf Müziğinin yanında Türk Halk Müziği'nde en çok kullanılan ritim aleti olmuştur.Bunun yanında Türkçe rock parçalarda da zaman zaman görülebilmektedir.
Standart çapı 52 cm'dir. Ses kalitesi bendirin kasnağına ve maddesine göre değişir. Plastiktenderiden yapılır. Deriden yapılan bendirlerde kasnaklardaki vidaları sıktıkça ses tonu değişir, aynı zamanda çakmak-kibrit yardımıyla deri 2 dakika kadar ısıtıldığı zaman daha kaliteli ses elde edilir. En güzel bendir kullanan sanatçımız Şule Çaylaktır. Bunun üzerine olan yarışmalarda 1 kez 4. olmuştur.

Benzer Konular

3 Ekim 2012 / _cesminaz_ Sanat
2 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat
9 Mart 2010 / Misafir Sanat
2 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat
2 Ocak 2012 / Daisy-BT Sanat