Arama

Net.art (Erken Dönem İnternet Sanatı)

Güncelleme: 3 Şubat 2011 Gösterim: 2.430 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Şubat 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Net.art
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Net.artterimi, genel olarak 1994-1999 arası internet sanatının öncülüğünü yapan grubun yaptığı işleri sınıflandırmak için kullanılır. Bunun yanında zaman zaman internet sanatı ile eşanlamlı olarak kullanıldığı da olur. İlk başlarda sadece internete özgü tüm online sanat eserleri için bu tabir kullanılırken, internet sanatının müzelere girmesiyle net.art daha çok Vuk Ćosić, Jodi.org, Alexei Shulgin, Olia Lialina, Heath Bunting and Valéry Grancher, Etoy gibi sanatçı ve sanatçı grupları için kullanılmaya başlamıştır.
Net.art teriminin ilk defa 1995 Aralığında Slovenyalı Vuk Ćosić'in aldığı yazılım hatası nedeniyle karakterleri bozuk çıkan bir email mesajı sonrası kullanılmaya başlandığı şeklinde yaygın bir söylenti vardır. Buna göre mesajda, birçok karakter okunamamaktayken bir yerine "net. art" şeklinde okunabilir bir ifade yer alıyordu. Daha sonra Ćosić bu anektodu yalanlamış, terimin ilk defa 1995'te Pit Schultz tarafından ortaya atıldığını açıklamış, aslında Alexei Shulgin tarafından uydurulup yayılan bu hikayenin de bir çeşit net.art eseri haline geldiğini ifade etmiştir.


Net.art Sanatçıları ve Projeleri
Net.art Gösterim Yerleri
Türkiye'de Net.art
Türkiye'den sanatçılar 90'lardaki net.art grubuna dahil olmamıştır. Ancak daha sonradan internet üzerinde üretim yapan sanatçılar olmuştur; bu üretimler daha genel bir terim altında, Net-art Türkiye olarak incelenebilir.

Türkiye'de net-art konusu dünyada olduğu gibi kült olmamıştır. Kavramsal sanat bağlamında Türkiye'de bu konuda üretim yapmış kişiler ve gruplar şunlardır:
  • xurban
  • Ali Miharbi
  • Genco Gülan
  • Evrensel Belgin
  • Burak Arıkan
  • Tahir Un

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

15 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat
20 Temmuz 2016 / Jumong Felsefe
15 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular