Arama

Tutuklular Çemberi - Vincent van Gogh

Güncelleme: 12 Haziran 2014 Gösterim: 2.933 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Şubat 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Tutuklular Çemberi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Tutuklular Çemberi, Hollandalı ressam Vincent van Gogh tarafından, 1890 yılında tuval üzerine yağlı boya ile çizilen tablo. 80 x 64 cm ebadındaki tablo Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenmektedir. Tablo, Fransız ressam Gustave Doré'nin bir gravüründen esinle çizilmiştir.

İçerik
Tabloda, duvarlarla çevrili ufak bir hapishane avlusunda bir çember hâlinde volta atan mahpuslar çizilmiştir. Tabloda mavi-yeşil tonlar hakimdir. Tablo hayatı, ressamın gördüğü şekilde, yani kapalı bir çember olarak betimler. Merkezdeki figür, diğerlerine göre daha kendi halinde gözükmektedir. Ressamın bu figürde kendini çizdiği öne sürülmektedir. Tablonun üst bölümünde, yukarı doğru yükselmekte olan iki beyaz kelebek vardır. Bunlar, özgürlüğün olduğu kadar, kaybedilmiş saflığın da sembolüdür. Ayrıca tabloda, ressamın intihar edeceği yaşa eşit biçimde, 37 insan figürü yer almıştır.

Doré Etkisi
Van Gogh 1888'de, ruhsal hastalığının ilk nöbetlerini geçirmeye başladı ve kendi rızasıyla, Arles yakınlarındaki Saint-Rémy'de bir manastırda yer alan St. Paul Akıl Hastanesi'ne yatırıldı. Mayıs 1889 ile Mayıs 1890 arasında ressam bu hastenede kaldı. Tutuklular Çemberi, ressamın kendini vurarak intihar ettiği yıl olan 1890'nın Şubat ayında, ressam bu akıl hastanesinde kalırken çizildi. Hastane müdürü ile ressamın kardeşi Theo van Gogh, ressamın rahatlıkla çalışması için gerekli olan ortamı sağlamışlardı. Ancak açık havada resim çizmesine izin verilmeyen van Gogh, bu dönemde Gustave Doré, Honoré Daumier ve Jean-François Millet'nin birçok eserinin kopyalarını üretti. Bu tablo da, Doré'nin 1872 tarihli bir gravürünün tablo versiyonuydu. Gravürde, Londra'daki New Gate Hapishanesi'nin bir avlusunda volta atan mahkumlar betimlenmişti.

Doré'den Farklar
  • Avlunun arka duvarı daha dar çizildi, böylece duvarların insanları sıkıştırıyor gibi görünmesi sağlandı.
  • Özgün gravürde avlu altıgen şeklindeyken, arka duvarın daraltılmasıyla dörtgen şeklini aldı.
  • Doré'de yerdeki taşlar ve duvarlardaki tuğlalar tam bir kesinlikle çizilmişti. Van Gogh ise bunları farklı geometrik şekiller oluşturacak biçimde çizdi.
  • Van Gogh, yukarıdan gelen ışığa tabloda yer vermedi.
  • Sanatçı: Vincent van Gogh
  • Yıl: Gustave Doré'den esinle, 1890
  • Tür: Tuval üzerine yağlıboya
  • Boyutlar: 80 cm × 64 cm (−-31 in × −-25 in)
  • Konum: Puşkin Müzesi, Moskova

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 12 Haziran 2014 20:59 Sebep: Kırık resim linki kaldırıldı.
theMira

Benzer Konular

16 Ağustos 2018 / Misafir Sanat ww
27 Mayıs 2007 / Misafir Sanat ww
10 Nisan 2016 / volkankız Cevaplanmış
3 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Sanat