Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
22 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Berlin Antlaşması

Ad:  Berlin Konferansı ve Antlaşması1.jpg
Gösterim: 1676
Boyut:  76.0 KB

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşmasının (3 Mart 1878) yerine geçmek üzere, Osmanlı Devleti, Rusya, Fransa, Avusturya-Macaristan, İngiltere ve Almanya arasında yapılan antlaşma (13 Temmuz 1878).

Avusturya dışişleri bakanı Kont Gyula Andrâssy’nin 6 Mart 1878’de yaptığı resmî çağrı üzerine, 13 Haziran’da Berlin’de bir kongre toplandı. Alman şansölyesi Otto von Bismarck’ın başkanlık ettiği bu kongrede Osmanlı Devleti’ni Müşir Mehmed Ali Paşa, Berlin büyükelçisi Sadullah Bey ve Nafia Nazırı Aleksandr Karatodori Paşa temsil ettiler. Bir ay süren görüşmeler sonunda kongre, antlaşma koşullarında İngiltere ve Avusturya-Macaristan’ın çıkarları doğrultusunda değişiklikler yaparak, Ayastefanos Antlaşmasının yol açtığı uluslararası bunalıma bir çözüm getirdi.

Buna göre Bulgaristan, bir bağımsız prenslik, özel koşullarla Osmanlı Devleti’ne bırakılan Doğu Rumeli ve Makedonya vilayetleri olmak üzere üçe bölündü. Rusya, Doğubeyazıt ve Eleşkirt’i Osmanlı Devleti’ne geri verdi. Sırbistan, Karadağ ve Romanya’nın bağımsızlıkları bazı koşullara bağlı olarak onaylandı. Girit, OsmanlIlara bırakıldı. Boğazlar’ın statüsü, 1856 Paris ve 1871 Londra antlaşmalarında kabul edilen ilkelerle korundu. Avusturya-Macaristan’ın Bosna-Hersek’i işgal etmesine olanak sağlandı. Osmanlı Devleti’nin Rusya’ya ödeyeceği savaş tazminatı 802 bin 500 franka indirilerek takside bağlandı.

Berlin Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin bir Avrupa gücü olarak varlığını sürdürmesine olanak sağlarken, Rusya’nın Ayastefanos Antlaşmasıyla elde ettiği kazançları azalttı. Ama bu antlaşmada Balkanlardaki yeni oluşumlar yeterince dikkate alınmadığı için, ilerde ortaya çıkacak bunalımlara ortam hazırlanmış oldu.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 1 Mart 2017 23:15