Arama

Alkanlar - Propan - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Ocak 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

PROPAN

Ad:  propan1.JPG
Gösterim: 653
Boyut:  19.4 KB

a. (fr. propane). Org. kim. Formülü CH3—CH2—CH3 olan doymuş hidrokarbon.

—Denize. Propan tankeri, propanı, sıvılaştırılmış petrol gazı biçiminde ya normal sıcaklıkta 10 bar basınç altındaki tanklarda ya da atmosfer basıncı altındaki tanklarda, -40 °C'ta soğutulmuş olarak taşımada kullanılan gemi.

—Petr. san. Propan hattı, sıvı propan taşımada kullanılan boruhattı.

—Petrokim. Propan ayıncı, bir hidrokarbon karışımının propanını ayırmada kullanılan damıtma kolonu ya da başka bir aygıt. || Propan gidermek, daha az uçucu hale getirmek için, bir hidrokarbon karışımındaki propanı ayırmak.

—ANSİKL Org. kim. Propana doğal gazda, özellikle rafineri gazında rastlanır. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunur Atmosfer basıncında - 45 °C'ta, 20 atmosfer basınçta 58 °C’ta kaynar. Bundan dolayı sıkıştırma işlemiyle kolayca sıvılaştırtır; ısıtmada, alevle kesme ve kaynak yapmada yakıt olarak kullanılmak üzere gaz tüpleri içinde piyasaya verilir.

Ticari propanın (tüp gaz) içinde bir miktar propilen ile daha ağır hidrokarbonlar bulunur: bu nedenle buhar basıncı 50 °C'ta 20,6 MPa’la sınırlanmalı, buharlaştırma işleminden sonra geriye kalan artık, cıva erime sıcaklığında, yani -39 °C’ta, % 2'yi açmamalıdır.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 28 Kasım 2019 00:20
Gerçekçi ol imkansızı iste...