Arama

Grafik Nedir? - Tek Mesaj #1

careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
9 Haziran 2009       Mesaj #1
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ

GRAFİK

Ad:  grafik.JPG
Gösterim: 330
Boyut:  18.6 KB

a. (fr. graphique; yun. graphikos, yazıya ilişkinden).
1. Görsel algılamanın özelliklerinden yararlanan bir çizimle ve grafik yasalarını uygulayarak nicel, sıralı ya da nitel verilerin gösterimi. (Diyagramlar ağlar ve haritalar grafiklerdir. Bir diyagram, iki bileşen [ya da ''kümeler”] arasındaki bağıntıları gösterir. Bir ağ, tek bir bileşenin öğeleri arasındaki bağıntıları gösterir. Bir harita ise birçok bileşen arasındaki bağıntıları gösterir; bu bileşenlerden biri topografik bir ağdan, genellikle coğrafyadan oluşur. Grafiğin 70'li yıllardaki yapılaşmasına değin "grafik" sözcüğü, günümüzde "diyagram" sözcüğüyle karşılanan dar bir anlam taşıyordu.)
2. Bir veri kümesi içinde, fark, sıralama (O) ya da orantılılık (Q) bağıntılarını ortaya çıkarmak için, düzlemin özelliklerini kullanan işaretler sistemi. (Grafiğin ilgi alanı, bütün grafik türlerini, diyagramları, haritaları ve ağları içine alııt Grafik, görüntü dünyasının tek anlamlı düzeyidir.)
3. Kaydedici bir aygıtla çizilen iz.
4. iletişim grafiği, verilerin işlenmesiyle elde edilen bilginin tümünü ya da bir bölümünü başkalarına aktarmayı amaçlayan grafik.ll işlem grafiği, görüntülenmiş bir veri tablosunun satır ve sütünlarının, karşılaştırılma ve dizilimle sınıflandırmasından yola çıkarak, görüntünün devingenliğine dayanan grafik. (Bu grafik türü, kendi için, veriler arasındaki bağıntıları bulmaya, bilgiyi tanımlayan nesne ve özellik gruplarını belirlemeye olanak verir.)

—Bilş. Grafik bilişim, bilişimden yararlanarak bir görüntü elde etme yöntemlerinin tümü. ll Grafik ekran, bir bilgisayara bağlı olan ve görüntüleri hızla göstermeye olanak veren görüntüleme ekranı.

—Graf. Grafik çizim, grafik işaretlerin kullanımına dayanan her tür görsel çizim. ll Grafik veri işlem, elle ya da otomatik olarak yapılan ve grafik özellik taşıyan veri işlem.

—Haritc. Grafik yanlış, bir harita üstünde çizimle gösterilen ya da ölçülen uzaklıklarla gerçek uzaklıklar arasındaki fark.

—İStat. -DİYAGRAM.

—işi. ikt. Dolaşım, ilişki, yapı grafiği, bir işletmenin hiyerarşik yapısını çizgiler ve hanelerle göstermeyi ve böylece, çeşitli üretim işlemleri arasındaki ilişkileri ve belgelerin olası dolaşımını, üretim devrelerinin olası süresini belirtmeyi olanaklı kılan grafik. ll Gantt grafiği, bir programın ilerlemesini, her çalışma döneminde gerçekleştirilecek olan ve o dönem için birim oluşturan işi göstermeye yarayan değişken ölçekli grafik. ll Hijmans grafiği, Planus grafiği, yönetimle ilgili belgelerin dolaşım devresini göstermeye yarayan grafik. ll işaretleme grafiği, bir işletmenin bölümleriyle ilgili bilgilerin, kısaltılmış olarak, farklı renk ve biçimde iğnelerle ya da farklı renkte ipliklerle gösteren tablo, harita ya da grafik kâğıdı.

—Says. çözlm. Kimi problemleri, genellikle düzlemde (abaklar, monogramlar vb.) çizilmiş geometrik şekillerle çözmede yararlanılan yöntemler için kullanılır.

—Haritc. Grafik yanlış. Gerek harita alımı sırasında çizilen, gerek harita üzerinde ölçülen uzaklıklarla gerçek uzaklıklar arasında kaçınılmaz olarak bir değer farkı vardır. işte bu farka grafik yanlış denir. Bu yanlışı en düşük düzeye indirmek için ince açılmış bir kurşunkalem ucu ölçüt olarak alınır; bu ucun kâğıt üzerinde bırak tığı iz kalınlığının uzlaşmalı olarak 1/5 mm’yi (0,000 2 m) geçmemesi gerekir.

Bir haritada grafik yanlışın sınır değerini metre cinsinden bulmak için ölçek modülü denilen ölçek paydasını 0,000 2 ile çarpmak yeterlidir. Örneğin 1/25 000 ölçekli bir haritada grafik yanlış sınırı 25 000 x 0,000 2 = + 5 m olarak bulunur Dolayısıyla 1/25 000 ölçekli bir haritada gösterilmiş uzaklıkla gerçek uzaklık (arazide) arasında + 5 m'lik fark kaçınılmazdır.
Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ
Matematikte Grafik Kullanımı ve Grafik Çeşitleri
Grafik Sanatlar
Grafik Tasarım
Son düzenleyen Safi; 23 Nisan 2018 19:51
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif