Arama

Dik Üçgen (Vikipedi) - Tek Mesaj #3

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Haziran 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Dik Üçgen
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Dik Üçgenlerle İlgili Bağıntılar


Pisagor Teoremi
Pisagor teoremi, herhangi bir dik üçgende kenarlar arasındaki bağıntıya verilen addır. Bu bağıntıya göre, dik kenarların karelerinin toplamı, hipotenüsün karesine eşittir.

Bunun ispatı şuna dayanmaktadır:
Ad:  pt1.png
Gösterim: 751
Boyut:  354 Byte
'c' uzunluğu hipotenüstür. 'a' ve 'b uzunlukları ise dik kenarlardır. Her kenardan birer kare oluşturulur. Bu karelerin alanları, kare alan formülüne dayalı olarak
Ad:  pt2.png
Gösterim: 743
Boyut:  335 Byte
şeklinde sıralanır. Böylece üç karenin köşelerinin birleşiminden oluşan bir dik üçgen oluşturulur. Oluşan üçgenin dik köşesinden hipotenüsün oluşturduğu karenin, hipotenüse paralel olan kenara indirilen dikme ile üçgen içerisinde Öklid bağıntısı kurulur. (Öklid bağıntısı benzerlikten ispatlanabilmektedir.)
Öklid'e göre;
Ad:  pt3.png
Gösterim: 751
Boyut:  407 Byte
yani, dik kenarlardan birinin karesi, dik açıdan hipotenüse indirilen dikmenin ayırdığı parçalardan kendisine komşu olan tarafın uzunluğu ile hipotenüsün tamamının çarpımına eşittir. Bu durumda;
Ad:  pt4.png
Gösterim: 736
Boyut:  329 Byte
olacaktır. Yani a kenarına ait karenin alanı, hipotenüse ait alanın dik açıdan indirilen dikmeyle ikiye ayırdığı alanlardan kendisine komşu olan alana eşit olacaktır. Bu durumu diğer kenar için de düşünürüz.
Ad:  pt5.png
Gösterim: 935
Boyut:  2.7 KB
olacaktır.

Ayrıca bakınız: Pisagor Teoremi
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!