Arama

Ramses II - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Ramses II

Ad:  7.JPG
Gösterim: 3751
Boyut:  93.4 KB

(hd İÖ 1304-1237)

lakabı BÜYÜK RAMSES, USERMARE RAMSES olarak da bilinir
(ü. İÖ 13. yy), Mısır’da 19. sülalenin üçüncü firavunu Mısır’da en uzun süre hüküm süren ikinci firavundur.
Hititler ve LibyalIlarla yaptığı savaşların yanı sıra inşa ettirdiği tapmaklarla tanınır.

Babası I. Seti’nin (hd İÖ 1318-1304) hükümdarlığının ilk yıllarında ortak hükümdar ilan edildi. On yaşındayken ordu komutanı yapıldı ve babasıyla birlikte çeşitli seferlere katıldı. Tahta çıktıktan sonraki ilk işi dinsel Taurt şenliğinin yapıldığı güneydeki başkent Teb’i ziyaret etmek oldu. Dönüş yolculuğu sırasında Abydos’a uğrayarak yapımına babasının döneminde başlanan, ama yarım kalan büyük tapınağın inşasını yeniden başlattı. Bu yıllarda, Asya’ya yapacağı seferler için bir üs olarak kullanmayı düşündüğü Nil Deltasındaki Per Ramescu kentinde büyük tapmaklar, ambarlar ve askeri tesisler inşa ettirdi.

Hükümdarlığının dördüncü yılında kuzeydeki eyaletleri geri almak için bir sefer düzenledi. Suriye’nin güney kesimindeki yerel hükümdara boyun eğdirmeyi ve daha sonraki seferler için güvenli bir sıçrama tahtası oluşturmayı amaçlayan bu sefer Beyrut yakınlarındaki Nehrü’l-Kelb’de (Köpek Irmağı) sona erdi. Ramses’in buraya diktirdiği bilinen yazıt günümüze ulaşmamıştır.
Daha sonraki yıllarda Hititlere karşı bir sefer düzenleyen Ramses, İÖ 1286’da Kadeş yakınlarına ulaştı. Kadeş Savaşı olarak bilinen çarpışmada taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamayınca savaşın ikinci gününde bir ateşkes antlaşması imzalandı ve Mısırlılar ülkelerine geri döndü. Savaştaki başarısızlık Güney Suriye ve Filistin’in kuzeyindeki bazı küçük devletlerin Mısır’a başkaldırmasına yol açtı.

Ramses bunun üzerine Hititlere karşı yeniden saldırıya geçmeden önce Mısır’ın bölgedeki konumunu güçlendirmek için birkaç sefer düzenledi. Yönetiminin sekizinci ya da dokuzuncu yılında Celile ve Amor’da bir dizi kenti ele geçirdi. Ertesi yıl yeniden Nehrü’l-Kelb kıyılarına ulaştı. Yönetiminin onuncu yılında Hitit savunmasını yararak Katna ve Tunip’i ele geçirdi. Ama fethettiği Hitit topraklarını elinde tutamayacağını görünce, iki ülke arasındaki 16 yıllık düşmanlığı sona erdiren Kadeş Antlaşması’nı imzaladı.
Ad:  10.jpg
Gösterim: 1280
Boyut:  38.3 KB

Savaşlar sona erdikten sonra iki ulus arasında dostça ilişkiler kuruldu. Ramses İÖ 1270’te Hitit kralının büyük kızıyla evlendi. İdumaia, Moab ve Negeb’e de seferler düzenleyen ve Nil Deltasını ele geçirmeye çalışan LibyalIlarla savaşan Ramses’in hükümdarlığının son yıllarının barış içinde geçtiği sanılır.

Ramses’in askeri başarılarının yanı sıra, yaptırdığı çok sayıda tapınak “Büyük” lakabıyla anılmasına ve 20. sülalenin dokuz firavununun onun adını almasına yol açtı. Karnak’taki (Teb) büyük hipostili, yapımını I. Seti’nin başlattığı Abydos’taki tapmağı ve babasının Luksor’daki (Teb) mezar tapmağını tamamlatan Ramses ayrıca kendisi için Ramesseum olarak bilinen bir mezar tapınak yaptırdı ve Abydos’ta kendi adına bir tapmak inşa ettirdi. Ramses’in Nübye’de de en az altı tapmak yaptırdığı bilinmektedir. Bunların en ünlüleri, büyük bir kayanın yontulmasıyla yapılan ve girişinde Ramses’ in dört büyük heykeli bulunan Abu Simbel’ deki iki tapınaktır. Bu tapmaklardan büyük olanının yapımına I. Seti döneminde başlanmış, öbür tapmak ise tümüyle Ramses döneminde yapılmıştır.

Ramses ayrıca Mısır’ın doğu sınırındaki Tumilat Vadisinde Pitom kentini inşa ettirmiş, doğudaki çöl alanında, Nübye’deki altın madenlerine giden yolun üzerinde bir kuyu açtırmıştır.

Ramses’i genç bir adam olarak gösteren bir heykeli Torino Müzesi’nde sergilenmekte, mumyası ise Kahire’deki bir anıtmezarda korunmaktadır.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2017 00:13
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!