Arama

Romulus ve Remus - Tek Mesaj #1

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
5 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

Romus ve Romulus

Ad:  Romulus ve Remus.jpg
Gösterim: 2074
Boyut:  77.0 KB

Romanın efsanevi kurucuları.

Alba Longa kralı Numitor'un kızı Rhea Silvia'nın oğulları olduklarına inanılır.
Numitor’u tahttan indiren erkek kardeşi Amulius, taht üzerinde hak iddia edebilecek çocuklar doğurmasını engellemek amacıyla Rhea'ya bekâret yemini ettirir. Ama Rhea, Savaş Tanrısı Mars'tan gebe kalarak Romus ve Romulus adlı ikizleri doğurur. Amulius, bebeklerin Tiber Irmağında boğulmasını emreder. Ama bebekleri taşıyan sandık ırmaktan aşağıya sürüklenir ve daha sonra Roma'nın kurulacağı yerde, kutsal incir ağacı ficus ruminalis'in yakınında durur. Burada, ikisi de Mars'a adanmış olan bir dişi kurt ile bir ağaçkakan bebekleri emzirip beslerler. Sonunda çoban Faustulus onları bulur.

Faustulus ve karısı Acca Larentia'nın büyüttüğü ikizler, serüvenci gençlerden oluşan bir çetenin başına geçerler. Sonunda Amulius’u öldürerek büyükbabalarını tahta çıkarırlar. Daha sonra, kurtarıldıkları yörede bir kasaba kurarlar, Romulus kenti surlarla çevirir. Romus surların üzerinden atlayınca kardeşi tarafından öldürülür. Roma Mitolojisine göre İÖ 21 Nisan 753'de Roma şehrinin kurucularıdır.

Romulus zamanla iktidarını sağlamlaştırır ve kent onun adını alır. Kaçak ve sürgünlere sığınma hakkı tanıyarak kentin nüfusunu artırır. Komşu Sabin kabilesini bir şenliğe çağırarak kadınlarına el koyar, adamlarını onlarla evlendirir. Kadınlar da Şahinlerin kenti zaptetmesini engellerler, iki halk arasında imzalanan bir anlaşmaya göre Romulus, Sabin kralı Titus Tatius’la birlikte ülkeyi yönetmeyi kabul eder. Titus Tatius’un erken ölümü, Romulus’u yeniden tek hükümdar durumuna getirir. Uzun süren hükümdarlığı sonunda bir fırtına sırasında gizemli bir biçimde yok olur. Romulus’un bir tanrıya dönüştüğüne inanan Romalılar, Tanrı Ouirinus adıyla ona tapınırlar.

Romus ve Romulus efsanesinin İÖ 4. yüzyılda ortaya çıktığına inanılır. İÖ 3.
yüzyılın sonlarında kayda geçirilen efsane Vunan ve Roma kökenli öğelerin bir karışımını içerir. Yunanlılar, yer adlarının kökenini açıklamak için geleneksel olarak efsane kahramanları yaratmışlardır. Sabin kadınlarının kaçırılması öyküsü ise büyük olasılıkla Roma evliliklerindeki kız kaçırma geleneğini açıklamak üzere uydurulmuştur. Mars'ı öyküye katmakla Romalılar kökenlerini bu önemli tanrıya bağlamaya çalışmışlardır.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2017 02:26