Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Haziran 2011       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Renk Körlüğü Nedir?


Belli renkleri ayırt edememe biçimindeki kalıtımsal görme kusuru. Göz retinasının koni hücrelerindeki bozukluğun ürünüdür. En yaygını olan kırmızı-yeşil renkkörlüğü (Daltonizm) genellikle erkeklerde (% 8) görülür.

Retinada, görüntü merkezinde görme ile ilgili verileri beyine ileten reseptörler bulunmaktadır.Bu reseptörler tamamı ile hücre yapısına dahildir.Görüntü merkezinde bulunan yeşil,mavi ve kırmızı algılayısı hücreler ,rengi beyine bir elektromanyetik prensip ile çalışarak iletirler.Bu hücrelerden birinin veya bir kaçının olmaması yada çalışmaması kişinin renk körü olmasına neden olur.Tıbbi olarak literatürde bulunan adı ise daltonizm dir.Daltonizm bir göz hastalığıdır.Renk körü veya renk görme eksikliği olan kişilere renk körü veya daltonyen denilmektedir.Renk körlüğü ile yaşadığınız tüm sıkıntıları bana danışabilirsiniz.

Çünkü bir çok insan bu nedenle polis,asker, gemici veya mühendis olamamaktadır.Renk körlüüğü ile ilgili üniversitede bir tez sahibiyim.Bir renk körlerinin hayatlarını kolaylaştırmak için bir projede yazılım mühendisi olarak görev aldım.Bu sebeple ne yapacağını bilemeyen ve renk körü olduğunu öğrenen kişilere yardımım dokunabilir.Bu foruma yeni üye oldum.

Renk körlüğü renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. Renk körlüğü, genellikle erkeklerde görülen, oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. En fazla görülen tipi, kırmızı ile yeşilin ayırt edilememesidir. Ender görülen bazı vakalarda ise bütün renklerin ayırt edilememesi ve dünyanın siyah - beyaz görülmesi söz konusudur. Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde renk körlüğü görülür. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez.

Renk Körlüğünün Nedenleri:


Renk körlüğünün nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak renk körlüğünün genetik geçişli bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ailesinde renk körlüğü olan bir kişinin renk körü olma ihtimali daha yüksektir. Bazı durumlarda renk körlüğü, sinir sistemi hastalıklarına bağlı olarak da oluşabilir. Kalıtsal renk körlüğünde ise görmede bir kayıp olmamaktadır.

Renk Körlüğünün Belirtileri:
Renk körlüğünün yaygın türü olan ve genellikle doğumdan itibaren oluşan kalıtsal renk körlüğünde yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı aynı biçimde algılanır ve ayrı renkler ancak yoğunluklarıyla ayırt edilebilir. Renk körlüğü günlük yaşamda önemli bir sorun oluşturmasa da yaşam kalitesinde azalmaya yol açabilir. Özellikle renk körü olan kişiler, renklerle ilgili belirli işlerde çalışamayabilirler.
Ad:  daltonizm.jpg
Gösterim: 5171
Boyut:  203.5 KB
Bu şekillerin içindeki sayıları okuyamıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz olabilir.

Renkli bir insan gözü retina tabakası ile renkleri algılayabilmekte ve ayırt edebilmektedir. Retina tabakasındaki renk algılamasında oluşabilecek bir problemde bazı renkleri veya tüm renkleri gri şekilde görebilmek mümkündür. Testlerde farklı rakamları ifade eden renkleri çevresindeki renklerden ayıramıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz yüksektir.

Renk körlüğünün tedavisi


Kromojen Nedir?
Kromojen, renk görme bozukluğuna sahip ve okuma zorlukları çeken hastalara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş eşsiz bir üründür. Kromojen haploskopik filtreler, özel olarak renklendirilmiş ve göz içi lensi ya da gözlük olarak kullanılabilir. Renk körü olan insanlara yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir ve denemelere de 97% başarı elde ettiği gözlenmiştir
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2016 03:22
theMira