Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

ateş - normalin üstüne çıkan vücut sıcaklığı.

Ad:  vucut ısısı1.jpg
Gösterim: 1124
Boyut:  41.8 KB

Daha çok bir enfeksiyonla birlikte, ayrıca kanser, koroner atardamar tıkanması ve bazı kan hastalıklarında da görülür.

Sıcaklık, normal koşullarda, başın ve vücudun iç bölümlerinde günde 0,5°C-l°C’den fazla farklılık göstermez ve ağızda en çok 37,22°C’yi, düzbağırsakta ise 37,55°C’yi aşmaz. Sabahın erken saatlerinde en düşük, akşamüstü en yüksek değerlerine vararak düzenli bir günlük değişim gösterir. Ateşli hastalarda 41,ll°C’ye kadar çıkabilen vücut sıcaklığı, 2,5°C-5°C’lik günlük sapmalarla akşam saatlerine doğru en yüksek değerini bulur. Pek sık olmamakla birlikte, 44,50°C- 45°C’ye kadar varan geçici ateş yükselmeleri görülebilir.

Ateşli durumlarda, artan buharlaşmayla su kaybı sonucunda, kan ye idrar hacimlerinde azalma görülür. Vücut proteinlerinin hızlı yıkımı, azotlu ürünlerin idrarla atılmasını artırır. Vücut sıcaklığının hızla yükseldiği dönemde, hasta üşür, hatta titrer; sıcaklık hızla düştüğünde ise sıcaklıktan yakınır, derisi kızarır ve nemlenir. Aspirin gibi ateş düşürücü ilaçların, beyindeki sıcaklık düzenleme merkezlerini etkileyerek ateşi düşürdüğü sanılmaktadır; sağlıklı kişilerde bu tür ilaçlar vücut sıcaklığında herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

Beyin tarafından denetlenen kas gerginliği, deride kızarma ve terleme gibi olgular, değişik yollardan vücutta ısı üretimi ve kaybına yol açar. Ateş yükselmesinin de, beynin bu denetleme mekanizmalarındaki bir aksaklıktan ileri geldiği sanılmaktadır. Genel olarak, ateşli hastalıklarda, doku yıkımı sonucunda hücrelerin parçalanmasıyla açığa çıkan ve pirojen (ateş yapıcı) olarak adlandırılan bazı maddelerin kan dolaşımıyla beyne ulaşarak, sıcaklığı düzenleme merkezlerinin işlevini aksattığı kabul edilir. Akyuvarlarda bu tür etki gösteren bir maddenin varlığı saptanmıştır.

BAKINIZ
Hipotermiya
Ateş
Son düzenleyen Safi; 10 Ocak 2020 00:13