Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
18:59, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 26 Nisan 2024 - 18:59
Arama
MaviKaranlık Forum
Bileşikler - Oleik Asit
-
Tek Mesaj #1
Mira
VIP
VIP Üye
8 Haziran 2012
Mesaj
#1
VIP
VIP Üye
Oleik Asit
MsXLabs.org & MORPA & Rehber Ansiklopedisi
Sıvı gliserid halinde olan bitkisel veya hayvani yağlardan elde edilen doymamış yağ asitlerinin en önemlisidir.
Formülü
C17H33COOH
'dır.
İki kristal yapıya sahiptir. Alfa oleik asit 13,4°C'de, beta oleik asit ise 16,3°C'de erir.
Molekülde, dokuz ila onuncu karbonlar arasında bir tane çift bağ vardır:
CH3-(CH2)7CH=CH-(CH2)7CO2H
Oleik asit suda çözünmez, Alkolde az miktarda, eter ve organik çözücülerin birçoğunda çok iyi çözünür.
Oleik asit, asitlerin özelliğini gösterir.
Doymamış olduğu için de katılma reaksiyonları verir.
Ergime noktası 16°C, kaynama noktası 286°C'tır.
Oleik Asitin Elde Edilmesi
Oleik asit, yağların hidrolizinden elde edilir. Hidrolizde katalizör olarak, çinko veya aromatik sülfanik asit kullanılır. Serbest asit halinde ayrılan oleik asit, soğutularak ve preslenerek ortamdan uzaklaştırılır. Bundan sonra düşük basınç altında fraksiyonlu destilasyon yapılarak asit saflaştırılır.
Oleik Asitin Kullanım Alanları
Oleik asit, sabun imalatında, cila yapımında, tıpta tekstil ve deri endüstrisinde kullanılır.
Yağlama yağlarında ve verniklerde kullanılan doymamış bir karboksilli asit olarak karşımıza çıkar. Gliserinle verdiği bir ester olan triolein, birçok doğal yağda bulunur ve bunların oda sıcaklığında sıvı kalmasını sağlar.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
theMira
Cevapla
Kapat
Saat: 18:59
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...