Arama

Francesco Petrarca - Tek Mesaj #4

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
29 Haziran 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Francesco Petrarca (1304 Arezzo - 1374 Arquana)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İtalyan şair ve hümanizmin kurucusu. Öğrenimini Avignon'da yaptı. İstemeyerek başladığı hukuk öğrenimini yarıda bıraktı. 1327'de Avignon Saint Claire Kilisesi'nde, daha sonra şiirlerine esin kaynağı olacak Laura'ya rastladı. İlk şiirlerini 1318 ya da 1319'da annesinin ölümü üzerine yazdı. Eski elyazmalarını inceledi ve Cicero'nun "Pro Archia"sını buldu. Bu, hümanist buluşların ilkidir. 8 Nisan 1341'de sınavdan geçerek en büyük şair tacını giydi. 1345'te Verona'ya giderek Cicero'nun mektuplarını ("Ad Aticum", "Ad Quintum", "Ad Brutum") buldu. 1348'deki veba salgını Laura'nın ve birçok arkadaşının ölümüne yol açtı. 1350'de Floransa'da Boccaccio ile karşılaştı. Eylül 1362'de Venedik'e giderek kızı Franceska ve ailesiyle yaşadı. Venedik'in siyasî hayatına katıldı. Çağının en büyük hümanisti olarak kabul edilen Petrarca, geçmiş kültürün önemini vurguladı ve klasik kültürün sürdürülmesi gerektiğini savundu. Laura'ya yazdığı şiirler, İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere'de lirik şiirin gelişmesinin yolunu açtı.

Başlıca Lâtince Yapıtları

• "Epistolea Metricae" (1333-1334)
  • "Africa" (1338-1341)
  • "Secretum Meum" (Kendi Sırrım, 1342-1343)
  • "De Vita Solitaria" (Yalnız Hayat, 1346)
  • "De Otio Religioso" (Dinsel Tembellik, 1347)
İtalyanca Yapıtlarının Başlıcaları
  • "İl Canzoniere" (Şarkı Kitabı, 1370)
  • "Rime" (Dizeler, 1327)
  • "İ Trionfi" (Zaferler)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.