Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
08:25, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Perşembe, 11 Aralık 2025 - 08:26
Arama
MaviKaranlık Forum
Senegal ve Senegal Tarihi
-
Tek Mesaj #9
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
25 Aralık 2012
Kayıtlı Üye
Senegal’in tarihçesi, tarihi özellikleri. Senegal’in tarihi ile ilgili bilgi.
İS yaklaşık 500′lerde Wolof ve Serer toplulukları kuzeydoğudan bu bölgeye göç ettiler.
Senegal Irmağı
Vadisi’ne 9. yüzyılda yerleşen Tukulorlar, 11. yüzyılda İslâmlığı benimsediler. 1400′lerde, 15. yüzyılda, Woloflar, Senegal Irmağı ile Sine Vadisi arasındaki kıyı bölgesinde bağımsız bir krallık kurdular. Daha sonraları dört devlete bölünen bu krallık, iç çatışmalar nedeniyle 17. yüzyılda ortadan kalktı. Senegal kıyılarına 15. yüzyılda ayak basan Portekizliler, Senegal ile Gambia ırmaklarını ülke içerlerine girebilmek amacıyla kullandılar. 17. yüzyılda Portekizlilerin yerini, önce Hollandalılar, sonra Fransızlar aldı. Fransızlar, 18. yüzyılda etkinliklerini ülke içlerine kadar yayarak köle, fildişi, zamk ticaretiyle uğraştılar. Fransa, bölge üzerindeki egemenliğini 19. yüzyılda giderek pekiştirdi. 1882′de, yönetim bölgelerine ayrılan Senegal, 1895′te bir Fransız sömürgesi haline getirildi. 1902′de, Dakar, Fransız Batı Afrikası’nın yönetim merkezi seçildi. 1946′da, Fransız Uluslar Topluluğu’ nun üyesi olunca Senegalliler, Fransız yurttaşlığı hakkı elde ettiler. 25 Kasım 1958′de özerk bir yapıya kavuşan ülke, 4 Nisanda, Fransız Sudanı ile birleşerek Mali Federasyonu’nu oluşturdu. 1959′da birlikten ayrılan Senegal, 22 Ağustos 1960′ta bağımsızlığını duyurdu. Bağımsızlıkta etkin rol oynayan Leopold Senghor, ülkenin ilk devlet başkanı oldu. 1962′de Leopold Senghor’un yetkileri artırıldı. 1970′te yeniden oluşturulan başbakanlık görevine Abdou Diouf getirildi. Senghor, batı yanlısı bir politika izledi. Fransa ile yakın ilişkilerini sürdürdü. Ayrıca, ülkesini Gine, Fildişi Kıyısı ve Gambiya ile olan ilişkilerini de güçlendirdi. Ancak, 1970′lerde güç ekonomik koşullar, aşırı baskı rejimine karşı artan huzursuzluk toplumsal çalkantılara yol açtı. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından beri devlet başkanı olan Leopold Senghor, Ocak 1981′de kendi isteğiyle görevini Abdou Diouf a bıraktı. Temmuz 1981′de, komşu Gambiya’da, Başkan Davda K. Javara’ya karşı düzenlenen darbe girişimi, Senegal’in yardımıyla bastırıldı. Şubat 1982, ekonomik-savunma-dış politikada işbirliğini öngören Sene-Gambia Konfederasyonu kuruldu. Şubat 1983′te, ülke tarihinde uzun süreden beri ilk kez çok partili, çok adaylı bir seçim yapıldı.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 08:26
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.