Arama

Ahtapot (Octopus) - Tek Mesaj #1

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
1 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

Ahtapot (Octopus)

Ad:  ahtapot5.jpg
Gösterim: 2985
Boyut:  15.1 KB

ahtapot, Octopoda takımından, sekiz kollu, kafadanbacaklı yumuşakçalarm genel adı; gerçek ahtapotlar, dünyanın hemen her yerinde sığ sularda yaşayan ve büyük bir kafadanbacaklılar grubu olan Octopus cinsindendir.

Ahtapotların büyüklüğü 5 cm ile 5,4 m arasında değişir, kollarının uzunluğu da 9 m’ye ulaşabilir. Genellikle deniz dibinde ağır ağır sürünerek ilerleyen hayvan bir tehlikeyle karşılaştığında, içine çektiği suyu püskürterek hızla geriye doğru çekilir ve kendini gizlemek için mürekkebimsi bir madde püskürtür. Bazı türlerde bu madde, saldıran hayvanın duyu organlarını felce uğratır. Adi ahtapot (Octopus vulgaris) büyük bir hızla ve tanınmayacak biçimde renk değiştirebilir.

Adi ahtapota, tropik ve ılıman denizlerde çok sık rastlanır. Kayalık deniz diplerindeki oyuk ve yarıklarda yaşar, iyi saklanır, ürkektir ve zeki bir hayvan olarak kabul edilir. Gövdesi torbaya benzer; kafasında 224 karmaşık yapılı iri gözler ve uzayıp kısalabilen sekiz kol vardır. Kolların her birinde, iki sıra halinde dizilmiş güçlü ve etli vantuzlar (çekmenler) bulunur. Ağzında iki parçalı, keskin, boynuzumsu bir gaga ve kabuklu hayvanların kabuğunu delip içindeki eti parçalayarak almaya yarayan törpü gibi bir organ (radula) vardır. Adi ahtapot ılıman denizlerde kışın çiftleşir ve dişisi yaklaşık 0,3 cm büyüklüğündeki yumurtalarını kayaların dibine bırakır. Larvanın yumurtadan çıkması için gereken 4-8 hafta boyunca başında beklediği yumurtalarını çekmenleriyle temizleyip, suyla çalkalar. Yavru ahtapot, türüne göre ya suda sürüklenen planktonun içinde birkaç hafta kalır ya da hemen dibe sığınır. Dipte yaşayan derin su ahtapotlarının yaşam biçimleri konusunda ayrıntılı bilgi yoktur.

Kimi türleri planktonla, birçoğu da deniz balıklarıyla beslenmekle birlikte, ahtopotların başlıca besini yengeç ve ıstakozdur. Başta Akdeniz ve Doğu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok yöresinde ahtapot çok sevilen, özel bir yiyecektir.
kaynak: Ana Britannica
BAKINIZ Ahtapot Resimleri
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2017 01:32