Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
00:32, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 00:32
Arama
MaviKaranlık Forum
Antep Fıstığı (Pistacia vera)
-
Tek Mesaj #1
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
5 Nisan 2013
Mesaj
#1
Kayıtlı Üye
Antep fıstığı
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alem:
Plantae (Bitkiler)
Bölüm:
Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
Sınıf:
Magnoliopsida(İki çnekliler)
Takım:
Sapindales
Familya:
Anacardiaceae(Sakız ağacıgiller)
Cins:
Pistacia
Tür:
P. vera
İkili adı:
Pistacia vera (L.)
Diğer adları:
Şam fıstığı
Antep fıstığı
(Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bunun ağacına verilen addır. Bu ağaç adını en çok yetiştiği kentlerden olan Gaziantep'ten alır. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Lezzetli tohumları sevilerek tüketilir.
Tuzlanmış ve kavrulmuş kabuklu bir Antep fıstığı.
Antep fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünya'da Antep fıstığının en çok yetiştiği ülkeler, sırasıyla İran, ABD ve Türkiye'dir.
Türkiye'de ise en çok Gaziantep (Nizip İlçesi), Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır illerinde yetişir. Fıstık ağacı sıcak havayı çok sever.
Antep fıstığının 4 çeşidi vardır. Bunlardan "İran fıstığı" denilen tür, en çok yetiştirilenidir. İran fıstığının meyveleri diğer hepsinden daha iridir. Ancak yağ oranı oldukça düşüktür.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
1
üye beğendi.
Cevapla
Kapat
Saat: 00:32
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...