Arama

Antep Fıstığı (Pistacia vera)

Güncelleme: 5 Nisan 2013 Gösterim: 1.872 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
5 Nisan 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Antep fıstığı
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Pistacia vera Kerman
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida(İki çnekliler)
Takım: Sapindales
Familya: Anacardiaceae(Sakız ağacıgiller)
Cins: Pistacia
Tür: P. vera
İkili adı: Pistacia vera (L.)
Diğer adları:
Şam fıstığı

Antep fıstığı
(Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bunun ağacına verilen addır. Bu ağaç adını en çok yetiştiği kentlerden olan Gaziantep'ten alır. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Lezzetli tohumları sevilerek tüketilir.

800px Pistachio macro whitebackground NS
Tuzlanmış ve kavrulmuş kabuklu bir Antep fıstığı.

Antep fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünya'da Antep fıstığının en çok yetiştiği ülkeler, sırasıyla İran, ABD ve Türkiye'dir.
Türkiye'de ise en çok Gaziantep (Nizip İlçesi), Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır illerinde yetişir. Fıstık ağacı sıcak havayı çok sever.

Antep fıstığının 4 çeşidi vardır. Bunlardan "İran fıstığı" denilen tür, en çok yetiştirilenidir. İran fıstığının meyveleri diğer hepsinden daha iridir. Ancak yağ oranı oldukça düşüktür.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Mart 2016 / kompetankedi Ziraat
3 Ocak 2010 / Misafir Taslak Konular
1 Ağustos 2012 / GüNeSss Arşive Kaldırılan Konular
29 Aralık 2012 / _EKSELANS_ Taslak Konular
18 Mart 2016 / _Yağmur_ X-Sözlük