Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
01:48, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazartesi, 13 Mayıs 2024 - 01:48
Arama
MaviKaranlık Forum
Yarpuz (Mentha pulegium)
-
Tek Mesaj #1
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
7 Nisan 2013
Mesaj
#1
Kayıtlı Üye
Yarpuz
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yarpuz (Mentha pulegium)
Alem:
Plantae (Bitkiler)
Bölüm:
Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
Sınıf:
Magnoliopsida(İki çenekliler)
Takım:
Lamiales
Familya:
Lamiaceae(Ballıbabagiller)
Cins:
Mentha (L.)
Türler:
Mentha pulegium (L.)
Yarpuz
,(Mentha pulegium) Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka durumunda, nane türünden, kısa saplı, az veya çok tüylü, güzel kokulu bir bitkidir.
Divânu Lügati't-Türk'de;
yarp
uz
gü
zel kokulu bir ot, kır nanesi, Majoran. şeklinde tanımlanır.
Diğer
İ
simleri
Diğer adı Rumca filiskin'dir.
Özellikleri
Yarpuz, Ballıbabagiller (Labiatae) familyasından, 10 ile 50 santim yükseklikte, taç yaprakları leylak renginde, keskin kokulu, meyveleri fındıksı tipte, çok yıllık, otsu, sürünücü ya da dik gövdeli bitkidir. Çiçek ve yaprakları bitkinin gövdesinde belli aralıklarla sıralanır.
Yaprakları
Yaprakları kısa saplı 0,8 ile 3 santim uzun ve 0,3 ile 1 santim eninde, leylak renginde oval ve hafif eliptikdir.
Çiçekleri
Leylak rengi-pembe taçyapraklı çiçekler Temmuz ile Eylül aylarında toplu halde yaprakların koltuklarından çıkar. 10-30 çiçekli, çiçek sapı 2-3 mm ve çanak yaprağı borumsu 2,5 ile 3 mm uzunluğundadır.
Yaşam
A
lanı
Yarpuz, nemli çayırlarda, nehir, dere ve göl kıyılarında yetişir. Besin değeri yüksek, kireçi az, humus, daha çok kumlu balçık toprakları sever.
Mutfakta ve İlaç
O
larak
K
ullanımı
Yarpuz, Yunanlılar ve Romalılar tarafından yaygın bir bitki olarak yemeklerinde kullanılmıştır. Ayrıca eski Yunanlılar şaraplarını sık sık yarpuz ile tatlandırmışlardır. Yöresel mutfakta, taze ya da kurutulmuş olarak çorbalara, yemeklere ve salatalara eklenir.
Tarih boyunca, bayılma, gaz, safra, gut ve hepatit (muhtemelen, hepatit A) hastalıkları tedavisi için ve temizleyici ilaç olarak kullanılmıştır. Yarpuz, çayı infüzyon yapılan bitki olarakta da kullanılır.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
1
üye beğendi.
Cevapla
Kapat
Saat: 01:48
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...