Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2013       Mesaj #5
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

benim tavugum var daha gurk olmadı napmalıym yardımcı olun lütfen

Tavuklarda Gurk olma adı verilen civciv çıkarma için yumurtalar üzerine oturma olayına çeşitli faktörler etki etmektedir...

Bu faktörler ve yapılabilabilecekler şunlardır :

  • -Irk Faktörü: Bazı tavuk ırkları her 10 yumurtada bir gurk olurken bazı tavuklar nazlanır ve yılda 1 kez gurk olur yada olmazlar..Bu yönden çil tavuk denilen ırklar gurk olma yönünden daha tavsiye deilen ırklardır...Bu nedenle kümese bu tür tavuklardan koymak gurk olma oranını yükseltecektir..
  • -Annelik Hormonu : Diğer bir olayda tavuğun kendisini anneliğe hazırlaması gereken hormonların (prolaktin gibi ) faaliyete geçmesini sağlamaktır..Bunun için en çok kullanılan yöntemde tavuğun yumurtladığı yumurtaları altından almayarak birikmesini sağlamaktır..Bunun sonrasında da yumurtaların biriktiğini gören tavukta bu tür hormonlar faaliyete geçecektir..
  • -Kan Dolaşımının Hızlandırılması: Üzerinde durulacak bir konuda tavuktaki kan dolaşımını hızlandırmaya çalışmaktır..Bu nedenle hava sıcaklığı önemli bir noktadır..Havaların ısınması gurk olma olaylarını hızlandırır..Daha sonra tavuğun gezmesini sağlamaktır...Sürekli kümeste yaşayan tavuklar da gurk olma dönemi yavaş gelişir..
Ve kan dolaşımı sağlamak için en iyi yöntemde yemlerine "Kırmızı Biber" eklemektir..Bu nedenle gurk olmasını istediğiniz tavuklara bolca kırmızı biber eklenmiş salatalar yaparak bu süreci hızlandırabilirsiniz...
Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2018 04:28