Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
23:59, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 07 Aralık 2025 - 00:00
Arama
MaviKaranlık Forum
Kenger (Gundelia tournefortii)
-
Tek Mesaj #1
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
2 Haziran 2013
Mesaj
#1
Kayıtlı Üye
Kenger
MsXlabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alem:
Plantae (Bitkiler)
Bölüm:
Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
Sınıf:
Magnoliopsida(İki çenekliler)
Takım:
Asterales
Familya:
Asteraceae (Papatyagiller)
Alt familya:
Cichorioideae
Oymak:
Gundelieae
Cins:
Gundelia
Tür:
G. tournefortii
İkili adı:
Gundelia tournefortii (L.)
Kenger
(Gundelia tournefortii), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türü.
Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçek durumu küreye bir baş şeklindedir. Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir.
Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde sıklıkla görülür. Halk tarafından kenger genelikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir.
Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 00:00
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...