Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2013       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MUSA (A.S.)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Musevî dininin kurucusu ve İsrailoğullarının peygamberi. Yaşamı hakkında kesin bilgiler olmayıp bilinenler efsanelerle karışmış durumdadır. İ.Ö. 14. yüzyılın ikinci yarısıyla 13. yüzyılda yaşadığı sanılmaktadır. Mısır'da doğduğu ve İsrailoğullarından olduğu kesindir. Ana ve babasının kim olduğu ise bilinmemektedir. O dönemde İsrailoğulları Mısır'da yaşıyorlar ve Mısırlılar tarafından hor görülüyorlardı. Bütün dinî kaynakların birleştiği bir efsaneye göre, Musa'nın çocukluğu, firavunun sarayında geçti. Büyüdüğünde sarayı terk ederek soydaşlarının yanına gitti. Bir Mısırlı'yı öldürdüğü için Medyan'a kaçtı. Orada yaşadığı sırada, Tanrı Yehova kendisine vahiyler göndermeye başladı.
Bu vahiylerle Musa'ya, insanları doğru yola getirme, kavmini Mısırlıların baskısından kurtarma görevleri veriliyordu. Peygamberliğini ilân edince firavun ve adamları tarafından büyücülük ve yalancılıkla suçlandı. Tanrı'nın verdiği mucize gösterme gücünden yararlanarak kendisini savundu. Sonunda firavun, bütün İsrailoğullarını Mısır'dan kovdu. Musa, kavmiyle birlikte Kızıldeniz'i yararak (gösterdiği kabul edilen 9 mucizeden biridir), Mısır'dan çıktı. Peşinden gelen firavun ve askerleriyse denizde boğuldular. Daha sonra Musa, Tur Dağı'na çıkarak Tanrı'dan "On Emir"i aldı.
Musa din tarihinde, ilk tektanrılı dinin kurucusu olarak büyük önem taşır. Peygamberliği, daha sonra ortaya çıkan Hristiyan ve özellikle İslâm dinleri tarafından da tanınmıştır. Kuran'da bir hak peygamberi olarak gösterilir. Gerçekten de, getirdiği "On Emir" ve savunduğu ilkelerle tektanrıcı dinlerin temelini atmıştır. Kendisinden sonra kurulan birçok devlet bu on emri bir hukuk kuralı olarak benimsedi. On emir aynı zamanda İslâm hukuk kurallarının da temelini oluşturdu. Tanrı tarafından Musa'ya gönderilen kutsal kitap "Tevrat" ile Kuran arasında hem benzerlik hem de ayrılıklar vardır.
theMira