Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
23:00, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 10 Aralık 2025 - 23:00
Arama
MaviKaranlık Forum
Cattley Guavası (Psidium littorale)
-
Tek Mesaj #1
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
14 Haziran 2013
Mesaj
#1
Kayıtlı Üye
Psidium littorale
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Psidium littorale
, Myrtaceae familyasından guava türüdür. Bu tür
Cattley guavası
olarak da adlandırılmakla bu ad Sir William Cattley adlı bir gezgin, kültür bilimcisi adına bu bitkiye ithaf edilmiştir. Çoğunlukla
Peru guavası
(Psidium littorale; eski adıyla P. cattleianum dünyada hala kullanılır)(2–6 m uzunluğunda bir çalı veya ağaç şeklinde boy gösterir.,ekşi fakat reçel yapımında kullanılan kimi zaman yenebilen sarı veya kırmızı meyveler verir. Kırmızı meyve veren türe
Çilek guavası
(Psidium littorale var. cattleianum) adı verilir. Sarı meyve verene
limon guavası
(Psidium littorale var. littorale) adı verilir, Hawaii'de
waiawī
adıyla anılır. Brezilya ve tropik kuşağa yakın Güney Amerika memleketidir, elma guava (P. guajava) ile yakın akrabadır.Hawaii'de Çin guavası adıyla da bu türler anılmaktadır. Aşırı uyum sağladıkları ortamlarda işgalci ve kolay yayılan yok edilmesi zor türlerdir. Hawaii gibi tropik bölgelerde bu bitkiler yetiştirilmesi yanında yerel bitki örtüsüne zarar vermemesi için sürekli bir mücadelede sürmektedir. Guava türleri arasında soğuğa en dayanıklı türlerden biridir; hele çilek guavası, bilinen elma guava'dan daha dayanıklı türlerdir. Olgunluğa erişmiş (kırmızı meyveli) Çilek Guavası ağacının,Limon Guavası türüne göre soğuğa daha iyi mukavemet gösterdiği ve -5,5 derecelik soğuklara dayanabildiği bilinmektedir. Yine anti oksidan bakımından çilek Guavası Limon guavasına göre daha üstün durumdadır.
Meyveleri ikiye bölünerek ve kabuktan ayrılıp etli kısım ve tohumları ısırılarak yenilebilir. Çilek guavası çarkıfelek ile çilek karışımı bir tatdadır; buna karşın limon guavaları daha ekşi ve baharatlı bir tad verir.Tohumları küçük ve beyaz renkte olup,kahve yerine kullanılmak üzere kızartılıp değerlendirilebilmektedir. Yapraklarından çay demlenir. Bitkinin kabuüğuda yenilebilir hafif gül yapraklarını hatırlatır bununla birlikte tatlı bir tad için atılması tercih edilemektedir.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 23:00
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...