Arama

Neandertal İnsanı - Tek Mesaj #4

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
29 Ağustos 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  neander.jpg
Gösterim: 441
Boyut:  15.5 KB

Neandertal adamı


Neandertal adamı yaklaşık 200 bin ile 35 bin yıl önce yaşamış insan ırkıdır. Latince adı Homo sapiens neanderthalensis. 1855 yılında Almanya'nın Neander vadisinde (Almanca "tal", eski Almanca'da "thal"=vadi) bulunan kalıntılardan dolayı bu türün adı Neandertal olarak koyuldu. İlk bulunan örneklerden birisinin ileri derecede romatizma hastası oluşundan dolayı bu türün bir ucube olduğu görüşü ilk başlarda düşünüldü.

Neandertaller bizim türümüz olan Homo sapiens'e göre biraz daha irice bir insan türüdür.
Neandertallerin genel olarak yaşadığı bölge, Avrupa ve Yakındoğu'dur. Türkmenistan'da da Neandertallere ait fosiller bulunmuştur. Fakat Çin'de Neandertaler yaşamamıştır. Bu dönemde Avustralya ve Amerika kıtalarında da insan yerleşimi yoktur. Yaşadıkları dönem, Riss buzulu ile Riss-Würm buzul arasıdır.
Ad:  neander7.jpg
Gösterim: 531
Boyut:  52.9 KB

İlerleyen araştırmalar Neandertallerin de bizim türümüz gibi bir kültüre sahip olduğunu gösterdi. Ateşin yaygın ve etkili bir şekilde kullanılması onların yaşadığı dönemde gerçekleşti. İlk fırlatmalı silah olan mızrakları onlar icat etti. Ölü gömmeyle ilgili ilk kanıtlar da Neandertallerden kalmıştır. Bu nedenle en çok fosili bulunan insan türlerinin başında (bizim türümüzden sonra) Neandertaller gelmektedir.

Modern arkeolojinin en büyük tartışma konularından biri de Neandertallerin bizim türümüzün atası olup olmadığıdır. Bu konuda yapılan genetik araştırmalar her defasında farklı sonuçlar ortaya koymaktadır. Genetik olarak ne olduğunu bir yana bırakırsak, kültürel anlamda Neandertallerin bizim kültürümüzü oluşturan temel ögelere sahip oldukları kabul edilebilir.

Neandertal ve Günümüz İnsanı Çiftleşti Tezi
Tezi ilk oraya atan ABD’li antropolog Erik Trinkaus, Neandertal Kemiklerinin incelemiş, günümüz insanınınkiyle karşılaştırmalar yapmıştır.İncelemeleri sonucunda günümüz insanında sadece neandertallerden kaynaklanan öellikler tespit etmiştir.Trinkaus'a göre insan ve neandertallerin çene ve kafa yapılarında da çiftleşme belirtileri var.Ayrıca Neandertal ve günümüz insanının binlerce yıl birlikte yaşadığı da biliniyor.Bu da büyük olasılıkla çiftleştiklerini gösteriyor.Hatta Trinkaus'a göre, şimdiki Avrupalılar da neandertal genleri taşıyor.Teze ait bilimsel bulgular çoğaldıkça tez teori olma yolunda ilerliyor. Başka bir teze göre de neandertal insanı ile cro-magnon insanı birbirine karışıp asimile oldular.Şimdiki insan ırklarının temeli de böyle oluştu.
Ad:  neander16.jpg
Gösterim: 573
Boyut:  349.1 KB

Neandertal İnsanı Konuşuyor muydu?


Neandertal buluntularında modern insanın bir 'dil' kullanarak konuşmasını sağlayan bir genin izlerine rastlandı. Araştırma bu genin modern formunun düşünülenden çok önce Neandertal insanında var olduğunu ortaya koydu.

Ancak bu genin tek başına varlığı kuzenlerimizin bugün anladığımız şekilde birbirleriyle konuştuğunu göstermiyor. Onların boğaz yapısı insanınkine benzer bir yapıya sahip olsa da içkulakları farklı.Max-Planck Enstitüsü'nden Johannes Krause iki erkek Neandertal insanına ait buluntuları inceledi. Buluntulardaki DNA'ların ayrıştırılıp modern insanınki ile karşılaştırılmasına dayanan yöntem, benzerliklerin tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Yeni sonuçlara göre Neandertal DNA'ları ile ilgili yayınlanan ilk araştırma da güncellendi.
Ad:  neander11.jpg
Gösterim: 553
Boyut:  33.6 KB

Araştırmada bilim insanları FOXP2 adı verilen genin kemik DNA'larındaki sıklığına odaklandı. Bu genin eksikliğinin insanlarda gramatik yapıyı anlayamama ve ağız hareketlerini kontrol edememe gibi engellere neden olduğu biliniyor. Neandertallerde bu gene rastlama sıklığının şempanzelere daha yakın olmasını tahmin eden bilim insanları, beklentilerinin aksine modern insan DNA'sı ile benzer bir frekans ile karşılaştı.
ATLAS
Son düzenleyen Safi; 1 Aralık 2019 01:23